Plåtmat – Krispig apelsinkyckling med timjanrostade rotfrukter

by Jessica

Hej allihopa!

Här i Stockholm vräker regnet ner just nu och vad passar då bättre än en riktigt mumsig söndagsmiddag? Idag fick det bli hel kyckling i ugn med rostad kålrot, morot och lite lök. Ett hopplock av det som fanns i kylskåpet.

Jag älskar att laga mat såhär, utan en massa krusidull, allt på en plåt – enkelt helt enkelt. Gillar ni sån mat?

I just detta recept använder jag 1 apelsin, för saftens skull. Man kan byta ut det mot typ 1 dl apelsinjuice men kör man stenhårt LCHF så får man helt enkelt utesluta apelsin och smaksätta på valfritt sätt, citron är ju också kanon till kyckling!

Ingredienser, ca 4 portioner

1 hel färsk kyckling (ca 1-1,2 kg)

2-3 normalstora morötter

4-500 g kålrot

1 gul lök

några klickar smör

saften från en apelsin (alt 1 dl apelsinjuice)

1 kruka timjan

2-3 vitlöksklyftor

2-3 dl grädde

tamarisoya (kanske 4 msk totalt)

salt, peppar, ev lite chiliflakes

en skvätt olivolja

Gör såhär: 

Ta fram en plåt med bakplåtspapper. Skala lök och kålrot. Hacka upp i medelstora bitar.

Apelsinglace:

Pressa ut saften från en apelsin i en kastrull, slå på hög värme och låt det koka ner några min så det blir tjockt (reducera). Klicka i 25 g smör och kanske 1-2 msk soya. Peppra och ha ev i lite chiliflakes.

Ta ut kycklingen från förpackningen, skölj den i kallt vatten och badda av försiktigt med hushållspapper.

Dela kycklingen på mitten (längs ryggen), så ni kan lägga ut halvorna brevid varann. På det sättet blir det mer krispigt skinn och värmen fördelas bättre – idealt skulle jag vilja ha en plåt med galler i att lägga kycklingen på, så samlas skyn i plåten men hela kycklingen blir krispig, har ni tips på någon sån så säg gärna till!

Lägg kycklingen på plåten och sprid ut morot, kålrot och lök runt om. Hacka vitlök och ha på rotsakerna, kasta på timjan, salta och peppra ordentligt. Drissla lite olivolja på rotsakerna. Pensla kycklingen med apelsinglacen (spara lite av glacen till senare för en andra pensling)

In i ugnen på 200 g i ca 30 min, då kan du ta ut plåten för att pensla resterande apelsinglace på kycklingen. In snabbt med plåten igen och kör tills kycklingen är på 82 grader (tog totalt ca 50 min för oss, körde även på grilläge sista 3-4 min för extra färg).

Ta ut kycklingen och kontrollera att den ej är rosa innuti och att vätskan är klar.

Hällde av lite av skyn från plåten i en kastrull, på med hög värme så det kokar. Slog i grädden och en skvätt soja. Låt såsen koka och tjockna medan kycklingen vilar. Smaka av såsen med peppar, ev salt och lite färsk timjan!

Jag toppade även plåten med lite snabbfräst grönkål, för att det är så sjukt gott!

Tips! Rekommenderar starkt att ha en termometer i kycklingen för att ha koll på tempen. Ingen vill ju ha torr kyckling.

Tips två; spara kycklingbenen for att koka buljong på, brukar spara ben och vissa grönsaker samt även lökskal i frysen tills det blir buljongkok.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

print

You may also like

Leave a Comment