Tjockkocken
  • Hem
  • Recept
    • Alla Frukost Lunch Middag Smått & Gott Veckomenyer / Receptsamlingar
      Lunch

      Färsfylld paprika och syrlig kålsallad

      2021-04-05

      Lunch

      Guldkyckling med myntablomkålsris

      2021-02-06

      Frukost

      Microtoast

      2021-01-30

      Lunch

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Frukost

      Microtoast

      2021-01-30

      Frukost

      LCHF Sesambagels

      2020-02-23

      Frukost

      Ostvåfflor / Chaffles

      2020-01-12

      Frukost

      Brödiga Vallmorutor

      2019-07-16

      Lunch

      Färsfylld paprika och syrlig kålsallad

      2021-04-05

      Lunch

      Guldkyckling med myntablomkålsris

      2021-02-06

      Lunch

      Microtoast

      2021-01-30

      Lunch

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Middag

      Färsfylld paprika och syrlig kålsallad

      2021-04-05

      Middag

      Guldkyckling med myntablomkålsris

      2021-02-06

      Middag

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Middag

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Smått & Gott

      Äppelkaka med kolasås

      2020-10-05

      Smått & Gott

      Citron & Blåbärskaka

      2020-04-11

      Smått & Gott

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Smått & Gott

      Biskivier ala Tjockkocken

      2020-03-07

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 13

      2019-09-23

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 12

      2019-07-30

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 11

      2019-05-01

  • Min Viktresa
  • Vardagsliv
  • Kontakt

Tjockkocken

  • Hem
  • Recept
    • Alla Frukost Lunch Middag Smått & Gott Veckomenyer / Receptsamlingar
      Lunch

      Färsfylld paprika och syrlig kålsallad

      2021-04-05

      Lunch

      Guldkyckling med myntablomkålsris

      2021-02-06

      Frukost

      Microtoast

      2021-01-30

      Lunch

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Frukost

      Microtoast

      2021-01-30

      Frukost

      LCHF Sesambagels

      2020-02-23

      Frukost

      Ostvåfflor / Chaffles

      2020-01-12

      Frukost

      Brödiga Vallmorutor

      2019-07-16

      Lunch

      Färsfylld paprika och syrlig kålsallad

      2021-04-05

      Lunch

      Guldkyckling med myntablomkålsris

      2021-02-06

      Lunch

      Microtoast

      2021-01-30

      Lunch

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Middag

      Färsfylld paprika och syrlig kålsallad

      2021-04-05

      Middag

      Guldkyckling med myntablomkålsris

      2021-02-06

      Middag

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Middag

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Smått & Gott

      Äppelkaka med kolasås

      2020-10-05

      Smått & Gott

      Citron & Blåbärskaka

      2020-04-11

      Smått & Gott

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Smått & Gott

      Biskivier ala Tjockkocken

      2020-03-07

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 13

      2019-09-23

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 12

      2019-07-30

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 11

      2019-05-01

  • Min Viktresa
  • Vardagsliv
  • Kontakt
LunchMiddagRecept

Plåtmat – Krispig apelsinkyckling med timjanrostade rotfrukter

av Jessica 2019-07-21

Hej allihopa!

Här i Stockholm vräker regnet ner just nu och vad passar då bättre än en riktigt mumsig söndagsmiddag? Idag fick det bli hel kyckling i ugn med rostad kålrot, morot och lite lök. Ett hopplock av det som fanns i kylskåpet.

Jag älskar att laga mat såhär, utan en massa krusidull, allt på en plåt – enkelt helt enkelt. Gillar ni sån mat?

I just detta recept använder jag 1 apelsin, för saftens skull. Man kan byta ut det mot typ 1 dl apelsinjuice men kör man stenhårt LCHF så får man helt enkelt utesluta apelsin och smaksätta på valfritt sätt, citron är ju också kanon till kyckling!

Ingredienser, ca 4 portioner

1 hel färsk kyckling (ca 1-1,2 kg)

2-3 normalstora morötter

4-500 g kålrot

1 gul lök

några klickar smör

saften från en apelsin (alt 1 dl apelsinjuice)

1 kruka timjan

2-3 vitlöksklyftor

2-3 dl grädde

tamarisoya (kanske 4 msk totalt)

salt, peppar, ev lite chiliflakes

en skvätt olivolja

Gör såhär: 

Ta fram en plåt med bakplåtspapper. Skala lök och kålrot. Hacka upp i medelstora bitar.

Apelsinglace:

Pressa ut saften från en apelsin i en kastrull, slå på hög värme och låt det koka ner några min så det blir tjockt (reducera). Klicka i 25 g smör och kanske 1-2 msk soya. Peppra och ha ev i lite chiliflakes.

Ta ut kycklingen från förpackningen, skölj den i kallt vatten och badda av försiktigt med hushållspapper.

Dela kycklingen på mitten (längs ryggen), så ni kan lägga ut halvorna brevid varann. På det sättet blir det mer krispigt skinn och värmen fördelas bättre – idealt skulle jag vilja ha en plåt med galler i att lägga kycklingen på, så samlas skyn i plåten men hela kycklingen blir krispig, har ni tips på någon sån så säg gärna till!

Lägg kycklingen på plåten och sprid ut morot, kålrot och lök runt om. Hacka vitlök och ha på rotsakerna, kasta på timjan, salta och peppra ordentligt. Drissla lite olivolja på rotsakerna. Pensla kycklingen med apelsinglacen (spara lite av glacen till senare för en andra pensling)

In i ugnen på 200 g i ca 30 min, då kan du ta ut plåten för att pensla resterande apelsinglace på kycklingen. In snabbt med plåten igen och kör tills kycklingen är på 82 grader (tog totalt ca 50 min för oss, körde även på grilläge sista 3-4 min för extra färg).

Ta ut kycklingen och kontrollera att den ej är rosa innuti och att vätskan är klar.

Hällde av lite av skyn från plåten i en kastrull, på med hög värme så det kokar. Slog i grädden och en skvätt soja. Låt såsen koka och tjockna medan kycklingen vilar. Smaka av såsen med peppar, ev salt och lite färsk timjan!

Jag toppade även plåten med lite snabbfräst grönkål, för att det är så sjukt gott!

Tips! Rekommenderar starkt att ha en termometer i kycklingen för att ha koll på tempen. Ingen vill ju ha torr kyckling.

Tips två; spara kycklingbenen for att koka buljong på, brukar spara ben och vissa grönsaker samt även lökskal i frysen tills det blir buljongkok.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

print
hel kycklingkålrotkycklingPlåtmatrotfruktersåsSöndagsmiddag
0 kommentarer
2
Facebook Twitter Google + Pinterest
Jessica

tidigare inlägg
Kycklingburgare med extra allt
nästa inlägg
Tapas – Mina favoriter!

Du kanske också gillar

Blomkålstabbouleh med baconlindad fläskytterfilé

2014-11-24

Lammstek, kryddsmör och polkabetssallad

2015-04-14

Örtbakad Fetaost i tomatröra

2019-01-31

Tjockkockens Chokladbollar

2015-09-22

Fajitas med Zucchiniwraps

2016-10-15

Ugnsbakad tomat och pestotorsk

2020-07-15

Mejerifri Chokladmousse

2018-05-18

Biff med grönpepparsås

2016-05-08

LCHF Sesambagels

2020-02-23

Kesofrutti / Keso ala malta

2016-05-31

Lämna en kommentar Avbryt

Om Tjockkocken

Bakom namnet Tjockkocken hittar ni Jessica Nyholm, 34 år och bor i södra Stockholm tillsammans med min man och vår treåriga dotter. I bloggen hittar ni recept på ren och enkel mat inom lågkolhydratskost (LCHF/Paleo/Lowcarb/Glutenfritt) och jag experimenterar hela tiden för att hitta det som passar mig bäst utan pekpinnar eller hårda regler. Mat ska vara roligt och varierande! I bloggen finner ni även bilder och inlägg om min stora viktresa där jag startade på 220 kg (2011) och nu har gått ner halva min kroppsvikt. Min resa mot ett friskare liv helt enkelt, info om detta hittar ni i kategorin "Min viktresa".
Glöm inte följa mig på Instagram under namnet @tjockkocken och lagar ni mina recept uppskattar jag att ni taggar eller länkar till min blogg.

myTaste.se

Populära inlägg

  • Tjockkockens Ostplättar

    2015-01-04
  • Klassisk Högrevsgryta

    2016-10-09
  • Tjockkockens Chokladbollar

    2015-09-22
  • Ugnsbakat fläsklägg

    2016-10-22
  • Snackstips; Briepuffar

    2016-04-24
  • Facebook
  • Instagram
  • E-post
Footer Logo