Ugnsrostad kyckling och brysselkål med smöraioli

by Jessica

Gårdagens enkla men tokgoda middag har ni här, ugnsrostad kycklinglårfilé och brysselkål med smak av örter, vitlök och citron. Allt görs på en plåt dessutom så man sparar både disk och tid (eftersom man kan göra annat medans maten sköter sig själv.

Brysselkål är en sån där råvara som verkligen kan vara både supergod och riktigt sunkig, beror helt på hur du tillagar den. Fram tills för några år sen hade jag bara smakat det som barn, överkokt, okryddad och uppvärmd i skolkök och var helt anti mot brysselkål. Nu vet jag bättre, våga testa säger jag bara. Godast är den rostad i ugn, smörstekt i stekpanna eller att man gör mos av den.

Iallafall, här kommer receptet, till en plåt.

Ugnsrostad kyckling och brysselkål, 3-4 port (ska vi kalla det Brysselkyckling?)

Ca 7-800g kycklinglårfilé (eller valfria kycklingdelar)

1 påse Brysselkål (ca 500 g)

2-3 vitlöksklyftor

1 citron

Salt, peppar, timjan, rosmarin, salvia

En skvätt olivolja och några klickar smör

Gör såhär

Lägg kycklingen i en skål, häll på lite olja, rikligt med örter (jag hade torkade), salt och peppar. Massera in kryddorna i kycklingen. Du kan låta kycklingen marineras nån timme innan tillagning men det är inget måste.

Lägg över kycklingen på en plåt. Ansa brysselkålen, dvs skär av en bit av den grövsta ”stammen” och ta av de yttersta bladen. Skölj och låt rinna av, dela brysselkålen på mitten och sprid ut på plåten med kycklingen. Klyfta citronen och vitlöken. Sprid även ut dessa på plåten. Droppa över lite olivolja, salt, peppar och ev extra örter samt några klickar smör här och där.

In med plåten i ugnen på ca 200 g i 25-30 min (kolla så att kycklingen är klar). Ni kan vrida ugnen på grilläge de sista minutrarna för att få lite mer färg.

Servera sedan genom att hyvla över lite parmesan, droppa ut lite smöraioli (recept kommer nedan), riv lite svartpeppar över det hela och pressa ut lite av saften från de ugnsrostade citronerna över både brysselkålen och kyckling. Ät och njut!

Smöraioli, ca 4 port

2 äggulor

Ca 150 g smör

1-2 vitlöksklyftor

En liten skvätt vitvinsvinäger alt citronjuice

Salt, svartpeppar

Gör såhär: 

Smält smöret, låt svalna något. Lägg äggulor* och vitlöksklyftor i en hög mixerskål. Häll det smälta smöret i en tunn stråle medans stavmixern är igång.

Mixa lite upp och ner med mixerstaven så att såsen tjocknar. Häll över såsen i en skål och smaka av med salt, peppar och vitvinsvinäger/citronjuice.

Vill man köra helt mejerifritt så gör en vanlig aioli med rapsolja istället för smör.

*Glöm ej spara äggvitorna i en burk i kylen, används inom några dagar tex till omelettwrap! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

print

You may also like

Leave a Comment