Chili con Carne

by Jessica

Hej allihopa!

Jag är hemma sjuk idag och ville svänga ihop en enkel och snabb lunch. Rotade i kylen och med hjälp av lite rester fixade jag en snabb chili con carne.

Bönor har hett omtalat i LCHF-världen, för vissa big no no, andra har tagit det till sig. För diabetiker kan det fungera utmärkt – men ät och mät mo just ditt blodsocker tål det.

Jag själv gillar bönor (och linser), bra komplement till kött när man vill minska mängden kött man äter. Välj de bönor du gillar bäst, jag brukar blanda lite olika.

Iallafall, här kommer receptet!

Chili con carne ala Tjockkocken, ca 4 portioner

ca 400 g nötfärs

2 mogna stora röda tomater + 1 dl vatten (byt mot 0,5 förp krossade tomater om du ej hittar mogna tomater)

2 msk tomatpuré

1 röd paprika

1 liten gul lök

1-2 vitlöksklyftor

1 tetra vita bönor i tomatsås

1 tetra kidneybönor (eller stora vita bönor, eller blanda – jag hade ca 100 g av varje)

1-2 tsk sötning (tex sötströ, kan även uteslutas)

0,5-1 tsk vitvinsvinäger

salt, peppar, paprikapulver, lökpulver, spiskummin, chiliflakes ev kumminfrön

Olja/smör att steka i

Gör så här

Hetta upp en stekpanna, gärna gjutjärn, med olja. I med färsen och stek på hög värme så färsen får stekyta. Krydda den med salt och peppar, samt paprikapulver, lite chiliflakes, lite spiskummin och lökpulver. Mängden krydda är alltid svårt att säga eftersom det är så individuellt, men var inte rädda för att krydda!

När färsen är brynt, lägg den åt sidan så länge i en skål.

Hacka tomaterna, paprika, lök och vitlök – släng ner i stekpannan med en klick smör eller olja. Vill ni ha i lite finhackad färsk chili så släng i det, annars ta bara lite chiliflakes som jag kör.

Klicka i tomatpure, 1 msk paprikapulver, 1 tsk spiskummin samt ev 0,5-1 tsk kumminfrön – fräs ihop alltsammans några min. Slå på 1-2 dl vatten, vitvinsvinäger, sötning (sötning hjälper till att balansera smakerna) och blanda runt.

Låt såsen puttra ihop ett par min till, vänd sedan ner köttfärsen, blanda i kidneybönor (eller de bönor du önskar) samt en burk/tetra vita bönor i tomatsås (brukar hälla av lite av tomatsåsen så blir det inte lika blaskigt, den innehåller mest vatten).

Rör om, smaka av med ev mer salt och peppar och låt puttra 5 min. Klart!

Servera med grönsallad, ev lite riven ost, ev en klick gräddfil. Dottern på två brukar även få ris till men det behövs verkligen inte.

print

You may also like

Leave a Comment