Citronmarängpaj

by Jessica

I torsdags gjorde jag denna skönhet. Jag har sagt det förr och jag säger det igen, jag är ingen expert på att baka, långt ifrån. Men detta recept är tokenkelt och jag är väldigt nöjd över resultatet. Vem har sagt att man inte kan baka utan mjöl och vanligt socker? Finns alltid småsaker att fixa till och ändra men resultatet blev ändå riktigt bra. Desstutom för att vara första gången jag gör en liknande paj känner jag mig jäkligt nöjd. Jag använde en pajform med avtagbar kant som jag köpt på Lagerhaus.

Vi börjar med Pajskalet:

2 dl mandelmjöl

0,5 dl kokosmjöl

2 msk sesamfrön

1 msk sötning, jag använde sukrilett flormelis (kan uteslutas)

100g rumstempererat smör

1 äggula (spara äggvitan, den behövs till marängsmeten)

 

image-5

Sätt ugnen på 175g. Lägg alla ingredienser i en matberedare och blanda ett par minuter tills smeten är slät. Tryck ut smeten i en pajform och ställ in pajformen i frysen ca 10 min. Detta gör att pajskalet hållet ihop bättre när det sedan förgräddas (knep jag snappat upp från Lesscarbs). Stoppa in pajskalet i ugnen och förgrädda 9-10 min. Degen ska få lite färg men inte bli för gräddad. Ställ pajskalet åt sidan och låt svalna medan du gör citronkrämen/curd och marängsmeten.

image-4

Lemoncurd (orginalrecept från 56kilo)

Ingredienser
3 ekologiska citroner (drygt 1 dl färskpressad citronjuice) + det rivna skalet
0,75-1 dl sötströ
2 hela ägg
3 äggulor (spara äggvitorna, de behövs till marängsmeten)
50 g smör
Riv skalet från citronerna och pressa ut saften i en kastrull. Lägg ner smör och sötning i samma kastrull på medelvärme, vispa runt tills det smält ihop.
Vispa ihop äggen och äggulorna i separat bunke och vispa ner i citronjuicen under kraftig vispning (handvisp går bra). Vispa tills hela curden tjocknar men låt den inte koka upp så ha uppsikt, det tar några minuter. Ta av curden från plattan och rör om. Häller ner citronkrämen i pajskalet. Ställ in pajen i ugnen, så långt ner som möjligt, på 150 g i ca 7-8 min.
image-3
Marängsmet:
4 äggvitor (som ni får över från smeten till citronkrämen och pajskalet)
0,75 dl sötning (jag använder sukrilett flormelis)
en liten skvätt citronjuice
Vispa äggvitorna fluffigt med elvisp. Häll i sötning och citronjuice och vispa lite till. Du ska kunna vända bunken upp och ner utan att smeten ramlar ut.
Lägg marängsmeten i en spritspåse eller vanlig plastpåse (klipp av hörnet) och spritsa marängen över pajen. Ställ in i ugnen 15-18 min på 150 g tills marängen har fått fin färg. Den blir krispig utanpå och lite fluffig innuti. Ät och njut. Räcker till ca 8 bitar.
image-2
paj2
print

You may also like

3 comments

Kristin Karpesjö 2016-03-17 - 11:04

Hej! Går denna att göra i förväg typ en dag innan servering? 🙂

Reply
Lotta 2015-04-08 - 09:23

Den ser jättegod ut, den ska jag testa vid tillfälle.

Reply
Fabrina Myllerup 2015-04-04 - 15:51

Melet du bruger er det affedtet fra Funktionell Mat eller er det hjemmelavet mandelmel.

Det er min ynglings kage i hele verden. Jeg har lige været i Paris og der spiste jeg et stort stykke med mel og sukker, og det smagte pragtfuld.
Mvh. Fabrina Myllerup

Reply

Leave a Comment