Tjockkocken
  • Hem
  • Recept
    • Alla Frukost Lunch Middag Smått & Gott Veckomenyer / Receptsamlingar
      Lunch

      Dagens lunchtips: Dekonstruerad omelett

      2018-04-16

      Middag

      Veckomeny 8

      2018-04-15

      Middag

      Kyckling i currysås – Vardagsfavorit på färdiggrillad kyckling

      2018-04-08

      Middag

      Underbara plåtmat: Ugnsrostade kycklingben och sötpotatis

      2018-04-04

      Frukost

      Overnight oats (veganskt & glutenfritt)

      2018-01-11

      Frukost

      Brunchens dag

      2017-09-17

      Frukost tjockkocken kesobröd

      Nötfri kesofrölimpa

      2016-11-30

      Frukost

      Dagens frukosttips: Paprikabåtar

      2016-11-16

      Lunch

      Dagens lunchtips: Dekonstruerad omelett

      2018-04-16

      Lunch

      Krispig kycklinglårfilé, hummus och tabbouli

      2018-04-03

      Lunch

      Tonfiskcurry – perfekt vardagsmat

      2018-03-20

      Lunch

      Den ultimata lunch-pannan

      2018-03-11

      Middag

      Veckomeny 8

      2018-04-15

      Middag

      Kyckling i currysås – Vardagsfavorit på färdiggrillad kyckling

      2018-04-08

      Middag

      Underbara plåtmat: Ugnsrostade kycklingben och sötpotatis

      2018-04-04

      Middag

      Krispig kycklinglårfilé, hummus och tabbouli

      2018-04-03

      Smått & Gott

      Tjockkockens Dadelbollar (veganska och glutenfria)

      2018-03-15

      Smått & Gott

      Semmelwrap LCHF / Pannkakssemla

      2018-02-13

      Smått & Gott

      Vegansk chokladmousse (paleo)

      2017-06-04

      Smått & Gott

      Sommardröm; Pannkaksrulle med mascarpone och hallon

      2017-05-27

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny 8

      2018-04-15

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny 7

      2017-11-02

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Tjockkockens Julfavoriter

      2016-12-02

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Tacoinspiration till fredagsmyset!

      2016-11-25

  • Min Viktresa
  • Vardagsliv
  • Kontakt

Tjockkocken

  • Hem
  • Recept
    • Alla Frukost Lunch Middag Smått & Gott Veckomenyer / Receptsamlingar
      Lunch

      Dagens lunchtips: Dekonstruerad omelett

      2018-04-16

      Middag

      Veckomeny 8

      2018-04-15

      Middag

      Kyckling i currysås – Vardagsfavorit på färdiggrillad kyckling

      2018-04-08

      Middag

      Underbara plåtmat: Ugnsrostade kycklingben och sötpotatis

      2018-04-04

      Frukost

      Overnight oats (veganskt & glutenfritt)

      2018-01-11

      Frukost

      Brunchens dag

      2017-09-17

      Frukost tjockkocken kesobröd

      Nötfri kesofrölimpa

      2016-11-30

      Frukost

      Dagens frukosttips: Paprikabåtar

      2016-11-16

      Lunch

      Dagens lunchtips: Dekonstruerad omelett

      2018-04-16

      Lunch

      Krispig kycklinglårfilé, hummus och tabbouli

      2018-04-03

      Lunch

      Tonfiskcurry – perfekt vardagsmat

      2018-03-20

      Lunch

      Den ultimata lunch-pannan

      2018-03-11

      Middag

      Veckomeny 8

      2018-04-15

      Middag

      Kyckling i currysås – Vardagsfavorit på färdiggrillad kyckling

      2018-04-08

      Middag

      Underbara plåtmat: Ugnsrostade kycklingben och sötpotatis

      2018-04-04

      Middag

      Krispig kycklinglårfilé, hummus och tabbouli

      2018-04-03

      Smått & Gott

      Tjockkockens Dadelbollar (veganska och glutenfria)

      2018-03-15

      Smått & Gott

      Semmelwrap LCHF / Pannkakssemla

      2018-02-13

      Smått & Gott

      Vegansk chokladmousse (paleo)

      2017-06-04

      Smått & Gott

      Sommardröm; Pannkaksrulle med mascarpone och hallon

      2017-05-27

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny 8

      2018-04-15

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny 7

      2017-11-02

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Tjockkockens Julfavoriter

      2016-12-02

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Tacoinspiration till fredagsmyset!

      2016-11-25

  • Min Viktresa
  • Vardagsliv
  • Kontakt
ReceptSmått & Gott

Citronmarängpaj

av Jessica 2015-04-04

I torsdags gjorde jag denna skönhet. Jag har sagt det förr och jag säger det igen, jag är ingen expert på att baka, långt ifrån. Men detta recept är tokenkelt och jag är väldigt nöjd över resultatet. Vem har sagt att man inte kan baka utan mjöl och vanligt socker? Finns alltid småsaker att fixa till och ändra men resultatet blev ändå riktigt bra. Desstutom för att vara första gången jag gör en liknande paj känner jag mig jäkligt nöjd. Jag använde en pajform med avtagbar kant som jag köpt på Lagerhaus.

Vi börjar med Pajskalet:

2 dl mandelmjöl

0,5 dl kokosmjöl

2 msk sesamfrön

1 msk sötning, jag använde sukrilett flormelis (kan uteslutas)

100g rumstempererat smör

1 äggula (spara äggvitan, den behövs till marängsmeten)

 

image-5

Sätt ugnen på 175g. Lägg alla ingredienser i en matberedare och blanda ett par minuter tills smeten är slät. Tryck ut smeten i en pajform och ställ in pajformen i frysen ca 10 min. Detta gör att pajskalet hållet ihop bättre när det sedan förgräddas (knep jag snappat upp från Lesscarbs). Stoppa in pajskalet i ugnen och förgrädda 9-10 min. Degen ska få lite färg men inte bli för gräddad. Ställ pajskalet åt sidan och låt svalna medan du gör citronkrämen/curd och marängsmeten.

image-4

Lemoncurd (orginalrecept från 56kilo)

Ingredienser
3 ekologiska citroner (drygt 1 dl färskpressad citronjuice) + det rivna skalet
0,75-1 dl sötströ
2 hela ägg
3 äggulor (spara äggvitorna, de behövs till marängsmeten)
50 g smör
Riv skalet från citronerna och pressa ut saften i en kastrull. Lägg ner smör och sötning i samma kastrull på medelvärme, vispa runt tills det smält ihop.
Vispa ihop äggen och äggulorna i separat bunke och vispa ner i citronjuicen under kraftig vispning (handvisp går bra). Vispa tills hela curden tjocknar men låt den inte koka upp så ha uppsikt, det tar några minuter. Ta av curden från plattan och rör om. Häller ner citronkrämen i pajskalet. Ställ in pajen i ugnen, så långt ner som möjligt, på 150 g i ca 7-8 min.
image-3
Marängsmet:
4 äggvitor (som ni får över från smeten till citronkrämen och pajskalet)
0,75 dl sötning (jag använder sukrilett flormelis)
en liten skvätt citronjuice
Vispa äggvitorna fluffigt med elvisp. Häll i sötning och citronjuice och vispa lite till. Du ska kunna vända bunken upp och ner utan att smeten ramlar ut.
Lägg marängsmeten i en spritspåse eller vanlig plastpåse (klipp av hörnet) och spritsa marängen över pajen. Ställ in i ugnen 15-18 min på 150 g tills marängen har fått fin färg. Den blir krispig utanpå och lite fluffig innuti. Ät och njut. Räcker till ca 8 bitar.
image-2
paj2
print
paj
3 kommentarer
2
Facebook Twitter Google + Pinterest
Jessica

tidigare inlägg
Ribs med hemmagjord BBQ-glaze
nästa inlägg
16 års kamp är över.

Du kanske också gillar

Tonfisk och Bacon-Pizza

2015-01-02

Citronsmörsås

2014-11-21

Veckomeny 6

2016-09-11

Tips till Midsommar

2016-06-23

Enkel blåbärspaj i portionsform

2016-08-14

Minutbiff, vaxbönor och chorizosmör

2016-06-29

Supersnabb Kyckling & Blomkålsgryta

2018-01-02

Krämig Äggsallad

2016-10-14
auberginepytt

Mejerifri Köttfärssås med aubergine och svamppytt

2015-10-07

Fröbullar – perfekt till frukost

2016-05-12

3 kommentarer

Kristin Karpesjö 2016-03-17 at 11:04

Hej! Går denna att göra i förväg typ en dag innan servering? 🙂

Svara
Lotta 2015-04-08 at 09:23

Den ser jättegod ut, den ska jag testa vid tillfälle.

Svara
Fabrina Myllerup 2015-04-04 at 15:51

Melet du bruger er det affedtet fra Funktionell Mat eller er det hjemmelavet mandelmel.

Det er min ynglings kage i hele verden. Jeg har lige været i Paris og der spiste jeg et stort stykke med mel og sukker, og det smagte pragtfuld.
Mvh. Fabrina Myllerup

Svara

Lämna en kommentar Avbryt

Om Tjockkocken

Jessica Allen

Jag som driver bloggen heter Jessica Nyholm (tidigare Allen), snart 31 år gammal, uppväxt i värmländska skogarna och numera bosatt i Stockholm. Bor tillsammans med min man Eric och väntar vårt första barn i augusti 2017. Denna blogg innehåller många recept på ren och enkel mat inom lågkolhydratskost (LCHF/Paleo/Lowcarb/Glutenfritt bland annat) och jag experimenterar hela tiden för att hitta det som passar mig bäst utan pekpinnar eller hårda regler. Mat ska vara roligt och varierande! I bloggen kommer ni även få följa min viktresa, graviditet/mammaliv och vardagsliv.
myTaste.se
  • Facebook
  • Instagram
  • E-post
Footer Logo