Enkel Kålpudding

by Jessica

 

IMG_20160419_120601

Recept uppdaterat 2016-04-18.

Testa servera med en enkel gräddsås; 

1-2 portioner – 1 dl grädde, en skvätt tamari soya, en skvätt kalvfond, 20 g smör och lite peppar. Bara koka upp ett par min så såsen tjocknar.

Igår slängde jag ihop min egen variant av kålpudding. Min mormor skulle väl skälla på mig för att jag kallar det kålpudding då den inte görs som den äkta varianten. Denna går dock snabbare och är LCHFanpassad.

Detta är tacksam och billig mat att göra, speciellt om man är flera i familjen eller vill passa på att göra några matlådor medan man ändå är igång. Receptet räckte till ca 6 portioner, men såklart beror det på hur stora portioner man äter.

Ingredienser ca 6 portioner:

Ca 700-800 g blandfärs

ca 800 g tunt strimlad färsk vitkål

1-2 teskedar sambal olek

2 ägg

1,5 dl grädde

1 gul lök

2-3 vitlöksklyftor

3-4 msk kalvfond

salt, peppar

några skivor ost/riven ost

Smör till stekning

Gör såhär:

Fräs blandfärsen med mycket smör tills den ser klar ut. Krydda under stekningen med salt, peppar och pressa över vitlök. Klicka i lite sambal olek, kalvfond och ca 1 dl grädde. Låt färsblandningen puttra ihop några minuter så den blir krämig. Lägg blandfärsen åt sidan i en ugnsform.

Hacka löken tunt och stek den tillsammans med vitkålen i mycket smör, stek gärna i omgångar då inte all kål får plats i en stekpanna. Det tar några minuter eftersom vitkålen ska bli lite gulaktig och mjuk när den börjar bli klar. När vitkålen verkar mjuk, blanda i blandfärsen och rör runt. Krydda extra om det behövs. Lägg över hela blandningen i en ugnsform. I en skål, vispa ihop ca 1 dl grädde, 2 ägg, ev lite extra sambal olek, salt och peppar.

Häll såsen över vitkål/köttfärsblandningen, klicka ev över lite smör och täck med skivad eller riven ost och ställ in i ugnen på ca 200 g i ca 20 min (osten ska få fin färg).

Servera ev med lite grönsaker, jag tog bara spenat och några tomater.

 

IMG_20160418_174304

 

 

IMG_20160418_175005

 

IMG_20150505_193427~2

print

You may also like

10 comments

Jensi 2019-02-19 - 17:37

”Svingott!” tyckte min 10-åring. Jag kan bara hålla med honom.
Gjorde min på fläskfärs och glömde fonden, men det funkade ändå.

Reply
Inger 2018-10-15 - 10:25

Tack för detta recept! Fantastiskt gott med denna variant på kålpudding! ♡

Reply
Rose-Marie Hansson 2016-12-15 - 19:36

Jag blandar köttfärs, vitkål, salt kryddpeppar och steker, ev lite buljong i, serveras ev med kokt potatis, och lingon

Reply
Anonym 2016-11-28 - 12:58

Kålpudding

Reply
Kristina Korander 2016-09-14 - 11:41

Jättegott! Lagade i går till middag och fick fulla poäng av mina vänner.

Reply
Hanna 2016-09-06 - 18:36

Hej! Så mumsig! Du råkar inte har näringsvärdet i huvudet på detta recept??

Reply
Jessica 2016-09-06 - 18:48

Nej, jag räknar inte min mat 🙂 Du kan själv räkna ut det på http://www.kostbevakningen.se

Reply
Therese 2015-07-24 - 19:16

Testade denna idag! Verkligen supergott och enkel att göra! Blir härlig att ha med sig i matlådan!

Reply
Jessica 2015-08-23 - 19:39

Va kul att höra! 🙂

Reply
Veckomeny version 3 | Tjockkocken 2015-07-13 - 16:24

[…] Torsdag: Kålpudding […]

Reply

Lämna ett svar till Jessica Cancel Reply