Färsfylld paprika och syrlig kålsallad

by Jessica

Hej allihop!

Dags för nytt recept, det var ju ett tag sen. Fyllda paprikor är ju lite retro, men lika gott för det! Perfekt att göra några extra så kan man ha med i matlåda till jobbet (eller bara värma om man jobbar hemma).

Jag gör köttfärsen lite olika varje gång men idag blev det riktigt bra så tänkte att jag slänger upp receptet här.

Räkna på 2 halvor per person. Jag gjorde 3 stora paprikor (6 halvor).

Recept köttfärssås, 3-4 port:

Ca 700 g nötfärs (kyckling, bland eller vego funkar såklart)

1 gul lök

3 msk tomatpuré

1 burk körsbärstomater/hela tomater

2-3 vitlöksklyftor

1-2 msk kalvfond (kan uteslutas)

Lite hackad chili eller chiliflakes efter smak

1 msk vitvinsvinäger

0,5-1 tsk sötning (kan uteslutas)

En näve örter (jag hade torkad persilja, koriander, timjan och oregano)

Ca 1 tsk spiskumminkrydda

En klick smör

Salt, peppar

3-4 paprikor i olika färger (jag gillar röd och gul mest)

Ca 100 g riven ost (jag blandade( parmesan och riven mozzarella)

Gör såhär:

Sätt ugnen på 225 g. Dela paprikorna, ta ut kärnorna och på en plåt med insidan nedåt. Färbaka dom i ugnen i ca 15 min så dom får färg och blir mjuka.

Medan paprikorna är i ugnen så kan du fixa köttfärssåsen.

Bryn färsen på hög värme, i med hackad lök och låt den fräsa med färsen. Dra ner värmen till medel, i med tomatpuré, fond, vinäger och hackad vitlök. Låt fräsa ihop några minuter och häll sen i tomaterna på burk. I med örter, lite spiskummin, sötning, salta och peppra.

Låt puttra 15 min och i med en klick smör i såsen, blanda runt. Smaka av om du behöver krydda mer.

Ta ut paprikorna och låt svalna lite. Vänd dom försiktigt, fyll paprikorna rejält med färsen och toppa med ost. Jag körde riven parmesan och riven mozzarella. In i ugnen 10-15 min på 200g så osten får sjysst yta. Servera med en krispig kålsallad och en klick creme fraiche tex.

Enkel syrlig kålsallad

1 påse blandad hackad kål – ca 300 g (i min var det strimlad vitkål, rödkål, grönkål, svartkål)

En skvätt olivolja

Saft från en lime

Torkad koriander

En näve hackad färsk persilja

Vitvinsvinäger efter smak (ta lite i taget)

Salt, peppar

2 hackade salladslökar

Blanda runt och njut, krispigt och gott till paprikorna. Hittar du ej färdighackad kål på påse så ta grönsaker du har hemma bara.

print

You may also like

Leave a Comment