Flankstek och chimichurri

by Jessica

Idag blev det något alldeles särskilt till brunch. På lördagar och söndagar blir det alltid lite extra lyxigt hemma. Då består oftast dagen av brunch och middag – i övrigt äter vi sällan något på helgen om det inte blir något litet mellanmål.

Flankstek är väldigt underskattat, passar perfekt att grilla på sommaren men går också och fixa till utan grill. Det är även väldigt prisvärt kött! Tycker man inte om rött kött bör man dock inte äta flankstek, eftersom den behöver vara medium rare i mitten för att smaka bäst enligt mitt tycke.

Gör gärna chimichurrin dagen innan eller iallafall några timmar innan så smakerna sätter sig. Det finns massor av olika recept och här får man pröva sig fram vad man gillar bäst. Detta passar till både kött, kyckling och fisk och är dessutom en bra fettkälla för er som äter mejerifritt.

IMG_20160305_213013

Ingredienser Chimichurri 4-6 port

ca 50 g färsk persilja (blev 2 små krukor – använder hellre bladpersilja dock om det finns)
ca 1-1,2 dl olivolja av god kvalitet
2 vitlöksklyftor
1 msk vitvinsvinäger
1/2 finhackad röd chili (ta lite i taget)

1 liten finhackad schalottenlök eller rödlök (ca 35 g)

1 msk torkad koriander (eller oregano)
salt, peppar
Saften från 1/2 pressad citron.

En nypa eller två med sötning (kan uteslutas)

mixa alla ingredienser och smaka av om ni behöver tillsätta något extra. Jag körde ett par drag med stavmixern så att chimichurrin inte blev helt slät utan hade lite mer textur. Förvara i en glasburk med lock i kylskåp och ta fram en stund innan ni ska äta så den inte är helt kylskåpskall. Håller sedan ca 5-7 dagar i stängd behållare i kylskåp.

IMG_20160306_110404

Vad gäller flanksteken så är den snabbt fixad. Ta fram från kylskåpet så den är nästan rumstempererad innan den tillagas. Trimma bort synliga senor på köttet. Hetta upp en stekpanna rejält (gärna grill eller gjutgärnspanna). I med en klick smör och olja.

IMG_20160306_105032

Salta och peppra båda sidor. Stek 1,5-2 min på varje sida (här varierar det beroende på tjocklek). Slå sedan in köttet i folie och lägg in i ugnen för att vila. 100 grader och  ca 5-7 min i ugnen.

IMG_20160306_105447

Skär sedan så tunna skivor du kan av flanksteken. Servera med chimichurrin och en god sallad. För oss blev det idag ett stekt ägg och tomat/mozzarella/ruccolasallad. Så gott!

IMG_20160306_110740

print

You may also like

1 comment

Nettan 2016-03-06 - 15:10

Mums ! Ser riktigt gott ut.
Och chimcurrin låter jättegott !

Reply

Leave a Comment