Tjockkocken
  • Hem
  • Recept
    • Alla Frukost Lunch Middag Smått & Gott Veckomenyer / Receptsamlingar
      Lunch

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Lunch

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Middag

      Oxsvansgryta

      2020-10-26

      Recept

      Äppelkaka med kolasås

      2020-10-05

      Frukost

      LCHF Sesambagels

      2020-02-23

      Frukost

      Ostvåfflor / Chaffles

      2020-01-12

      Frukost

      Brödiga Vallmorutor

      2019-07-16

      Frukost

      Nötfria LCHF-sesamfrallor

      2019-06-28

      Lunch

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Lunch

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Lunch

      Kycklingbiffar med kantarellsås

      2020-07-29

      Lunch

      Ugnsbakad tomat och pestotorsk

      2020-07-15

      Middag

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Middag

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Middag

      Oxsvansgryta

      2020-10-26

      Middag

      Kycklingbiffar med kantarellsås

      2020-07-29

      Smått & Gott

      Äppelkaka med kolasås

      2020-10-05

      Smått & Gott

      Citron & Blåbärskaka

      2020-04-11

      Smått & Gott

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Smått & Gott

      Biskivier ala Tjockkocken

      2020-03-07

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 13

      2019-09-23

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 12

      2019-07-30

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 11

      2019-05-01

  • Min Viktresa
  • Vardagsliv
  • Kontakt

Tjockkocken

  • Hem
  • Recept
    • Alla Frukost Lunch Middag Smått & Gott Veckomenyer / Receptsamlingar
      Lunch

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Lunch

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Middag

      Oxsvansgryta

      2020-10-26

      Recept

      Äppelkaka med kolasås

      2020-10-05

      Frukost

      LCHF Sesambagels

      2020-02-23

      Frukost

      Ostvåfflor / Chaffles

      2020-01-12

      Frukost

      Brödiga Vallmorutor

      2019-07-16

      Frukost

      Nötfria LCHF-sesamfrallor

      2019-06-28

      Lunch

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Lunch

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Lunch

      Kycklingbiffar med kantarellsås

      2020-07-29

      Lunch

      Ugnsbakad tomat och pestotorsk

      2020-07-15

      Middag

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Middag

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Middag

      Oxsvansgryta

      2020-10-26

      Middag

      Kycklingbiffar med kantarellsås

      2020-07-29

      Smått & Gott

      Äppelkaka med kolasås

      2020-10-05

      Smått & Gott

      Citron & Blåbärskaka

      2020-04-11

      Smått & Gott

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Smått & Gott

      Biskivier ala Tjockkocken

      2020-03-07

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 13

      2019-09-23

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 12

      2019-07-30

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 11

      2019-05-01

  • Min Viktresa
  • Vardagsliv
  • Kontakt
MiddagRecept

Panerad fläskschnitzel, smör & parmesanbakad fänkål och citronsmör med friterad kapris.

av Jessica 2016-02-23

 

 

Min kära sambo kom hem ikväll från att ha varit borta i Schweiz med jobbet sen i fredags. Har saknat honom sjukt mycket och ville därför fixa en extra god middag att överraska med.

Detta kanske låter fancy men är inte speciellt komplicerat, dock har rätten lite olika moment. Fantastiskt gott blev det iallafall. 

IMG_20160223_190500

Hade tänkt ha tomater till, men skippade dom. 

Smör & parmesanbakad fänkål, ca 4 port.

2 st fänkål

Ca 40 g riven parmesan

Smör (hyvla med med osthyvel eller skär några tunna skivor)

5-6 vitlöksklyftor

Salt, peppar

En skvätt citron

IMG_20160223_191013

Gör såhär: Skär av ”kvistarna” på fänkålen och skär dom i fyra klyftor. Själva mitten av fänkålen kan vara lite träig, försök isåfall att skära bort en bit av den. Koka upp vatten med en skvätt citron och lite salt. Lägg ner fänkålen och koka ca 5 min.

Fiska upp fänkålen ur kastrullen och lägg i en ugnsform. Salta och peppra. Krossa 5-6 vitlöksklyftor och sprid ut i formen. Lägg en skiva smör på varje fänkålsklyfta.

In i nedre delen av ugnen på 175g i ca 30 min. Ta sedan ut formen, fånga upp lite av det smälta smöret i formen och häll över fänkålen. Strö över riven parmesan och in i övre delen av ugnen i ca 10 min på 200 g och gärna ugnens grillläge. Strö gärna över lite av fänkålsdillen från kvistarna vid servering. 

 

IMG_20160223_192320

 

IMG_20160223_201949

Eftersom fänkålen tar lite tid i ugnen så hinner man fixa schnitzeln och smöret så länge. 

Börja med smöret så får smakerna gotta till sig lite. 

IMG_20160223_202030

Citronsmör med friterad kapris, ca 4-6 port

200 g rumsvarmt smör

3 pressade/rivna vitlöksklyftor

Saften från motsvarande 0,5-1 citron (efter smak)

Salt, peppar

Ca 0,5 dl friterad kapris

 

Gör såhär: Börja med att fritera kaprisen. Ta en liten stekpanna eller kastrull. Fyll upp med ca 1 cm olja i botten. Vänta tills oljan är riktigt het (testa lägga i en kapris, fräser det till så är det rätt temperatur). I med kaprisen, låt puttra ca 1-2 min så den skrumpnar ihop och blir mörk. Häll av på en assiett med hushållspapper för att svalna nån minut. Kaprisen ska nu vara krispig.

 Blanda smöret med vitlök, citronsaften och friterade kaprisen. Spara ev lite av kaprisen som dekoration. Smaka av med salt och peppar. Lägg kryddsmöret i en burk eller skål. 

 

IMG_20160223_192743

Sist men inte minst, dags för schnitzeln. Jag köpte supertunt färdigskivad fläskkotlett så den behövdes inte bankas ut för att bli platt, väldigt smidigt. 

Panerad fläskschnitzel, ca 4 port.

Ca 500 g tunt fläskkött av valfri sort*

Ca 0,75 dl mandelmjöl**

Ca 0,75 dl pofiber

Ca 1,5 dl  riven parmesan

Salt, peppar

2 ägg

*Äter du ej fläsk? Testa byt mot kalvkött – eller som vegetariskt alternativ, ca 1,5 cm tjocka aubergineskivor. Om du använder aubergine – salta skivorna först och låt stå en stund. Badda av vätskan dom utsöndras innan du planerar skivorna.

**För nötfri panering, ta bort mandelmjölet och öka mängden parmesan/pofiber alt tillsätt krossade fläsksvålar. 

Gör såhär: Ta fram två skålar. I den ena, vispa upp äggen. I skål nr 2, blanda mandelmjöl, pofiber, parmesan, salt och peppar till en fin blandning. Doppa köttskivorna i ägg och sen i paneringen så att den täcker. Stek ca 2 min på varje sida (3-4 min för tjockare skivor) i rikligt med smör så att schnitzlarna får finns färg. Vänd dom försiktigt så att inte planeringen lossnar.

IMG_20160223_200414

 

IMG_20160223_200942

 

IMG_20160224_120834

Servera fläskschnitzlarna med fänkålen och det fantastiska citron o kaprissmöret. Pressa ev över lite extra citron på schnitzeln vid servering.

IMG_20160224_121156

IMG_20160224_121225

 

print
citronsmörfänkålfläskfläskschnitzelkaprissmörkryddsmörpaneringschnitzeltillbehör
1 kommentar
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
Jessica

tidigare inlägg
Gästspel i Restaurangpodden!
nästa inlägg
Lammracks, smörstekta haricot verts, rökt sidfläsk och rosmarin & vitlökssmör.

Du kanske också gillar

Veckomeny 6

2016-09-11

Tjockkockens chokladbräck med hasselnötter

2016-12-16

Söndagsmiddag: Lövbiffsrullader, baconsås och vitkålsgratäng.

2014-12-15

Hjortfilé med parmesangratinerade grönsaker

2015-12-01

Tacoinspiration till fredagsmyset!

2016-11-25

Fläskcurrygryta och smörstekt Blomkålshack

2015-04-21

Supersnabb Kyckling & Blomkålsgryta

2018-01-02

Chicken fried Rice LCHF / Blomkålspytt

2018-02-08

Fredagsmys; Burgare och ”pommes” LCHF-style

2018-09-21

Gratinerad champinjongratäng

2015-01-21

1 kommentar

Karin 2016-03-18 at 08:21

Detta ser ju sagolikt ut! Ska laga detta till min pojkvän <3 Det står 1,5 parmesan? msk eller dl? Ser fram emot vad smaklökarna ska säga. Tack!

Svara

Lämna ett svar till Karin Avbryt

Om Tjockkocken

Bakom namnet Tjockkocken hittar ni Jessica Nyholm, 34 år och bor i södra Stockholm tillsammans med min man och vår treåriga dotter. I bloggen hittar ni recept på ren och enkel mat inom lågkolhydratskost (LCHF/Paleo/Lowcarb/Glutenfritt) och jag experimenterar hela tiden för att hitta det som passar mig bäst utan pekpinnar eller hårda regler. Mat ska vara roligt och varierande! I bloggen finner ni även bilder och inlägg om min stora viktresa där jag startade på 220 kg (2011) och nu har gått ner halva min kroppsvikt. Min resa mot ett friskare liv helt enkelt, info om detta hittar ni i kategorin "Min viktresa".
Glöm inte följa mig på Instagram under namnet @tjockkocken och lagar ni mina recept uppskattar jag att ni taggar eller länkar till min blogg.

myTaste.se

Populära inlägg

  • Tjockkockens Ostplättar

    2015-01-04
  • Klassisk Högrevsgryta

    2016-10-09
  • Tjockkockens Chokladbollar

    2015-09-22
  • Ugnsbakat fläsklägg

    2016-10-22
  • Snackstips; Briepuffar

    2016-04-24
  • Facebook
  • Instagram
  • E-post
Footer Logo