Tjockkocken
  • Hem
  • Recept
    • Alla Frukost Lunch Middag Smått & Gott Veckomenyer / Receptsamlingar
      Lunch

      Guldkyckling med myntablomkålsris

      2021-02-06

      Frukost

      Microtoast

      2021-01-30

      Lunch

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Lunch

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Frukost

      Microtoast

      2021-01-30

      Frukost

      LCHF Sesambagels

      2020-02-23

      Frukost

      Ostvåfflor / Chaffles

      2020-01-12

      Frukost

      Brödiga Vallmorutor

      2019-07-16

      Lunch

      Guldkyckling med myntablomkålsris

      2021-02-06

      Lunch

      Microtoast

      2021-01-30

      Lunch

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Lunch

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Middag

      Guldkyckling med myntablomkålsris

      2021-02-06

      Middag

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Middag

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Middag

      Oxsvansgryta

      2020-10-26

      Smått & Gott

      Äppelkaka med kolasås

      2020-10-05

      Smått & Gott

      Citron & Blåbärskaka

      2020-04-11

      Smått & Gott

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Smått & Gott

      Biskivier ala Tjockkocken

      2020-03-07

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 13

      2019-09-23

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 12

      2019-07-30

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 11

      2019-05-01

  • Min Viktresa
  • Vardagsliv
  • Kontakt

Tjockkocken

  • Hem
  • Recept
    • Alla Frukost Lunch Middag Smått & Gott Veckomenyer / Receptsamlingar
      Lunch

      Guldkyckling med myntablomkålsris

      2021-02-06

      Frukost

      Microtoast

      2021-01-30

      Lunch

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Lunch

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Frukost

      Microtoast

      2021-01-30

      Frukost

      LCHF Sesambagels

      2020-02-23

      Frukost

      Ostvåfflor / Chaffles

      2020-01-12

      Frukost

      Brödiga Vallmorutor

      2019-07-16

      Lunch

      Guldkyckling med myntablomkålsris

      2021-02-06

      Lunch

      Microtoast

      2021-01-30

      Lunch

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Lunch

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Middag

      Guldkyckling med myntablomkålsris

      2021-02-06

      Middag

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Middag

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Middag

      Oxsvansgryta

      2020-10-26

      Smått & Gott

      Äppelkaka med kolasås

      2020-10-05

      Smått & Gott

      Citron & Blåbärskaka

      2020-04-11

      Smått & Gott

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Smått & Gott

      Biskivier ala Tjockkocken

      2020-03-07

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 13

      2019-09-23

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 12

      2019-07-30

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 11

      2019-05-01

  • Min Viktresa
  • Vardagsliv
  • Kontakt
MiddagRecept

Fredagsmiddag; Älgfärsbiffar med champinjonsås

av Jessica 2014-11-21

IMG_20141121_185134

 

Fick gå hem tidigare från jobbet idag, känt mig hängig ända sen imorse och det blev bara värre under dagen. Hoppade av tunnelbanan i T-centralen för att handla och kände hur yrseln kom, tur man var hungrig så man ändå höll farten uppe. Väl hemma tänkte jag att jag skulle köra igång med middagen direkt, man måste ju äta om man ska piggna till. Vi hade en älgfärs i frysen som vi hade tinat upp, så planen var älgfärsbiffar!

Dessa biffar blev superbra och för att vara gjorda av en feberyr Jessica, så kan man nästan bli imponerad. Här ser ni ingredienserna för biffarna, självklart glömde jag dock ta fram eko-grädde och ha med på bilden, men ni kan väl låtsas att den står där…..ja precis, brevid äggen.

image(1)

3-4 portioner, ca 7 biffar.

500g svensk älgfärs (tinad eller färsk)

1 stor vitlöksklyfta

1 ekologiskt ägg

2-3 msk västerbottenost (beroende på hur mycket smak från osten du önskar)

1 msk chiafrön

3 msk ekologisk grädde

salt, peppar och timjan.

 

Lägg alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop med händerna, matlagning sker med kärlek och man ska inte vara rädd för att bli kletig. Arbeta ihop köttfärsen till en jämn och fin smet och forma till biffar.  Tryck gärna ner ett ”hål” i mitten av biffarna med tummen för att undvika att dom sväller upp som bollar när dom steks. Sätt sedan ugnen på 200 grader.

image(2)

Stek biffarna i smör 2-3 min på varje sida så att dom får lite stekyta men är råa i mitten. Lägg sedan biffarna i en ugnsform och ställ in i mitten av ugnen, sätt en timer på 15 min.

Medans biffarna är i ugnen kan du göra tillbehören. Här blev det riven blomkål och en hackad gul lök som jag stekte på i smör. Kryddade med salt, peppar och lite vitlökspulver.  Stekte detta tills det var mjukt, ca 8 min kanske.

Men man kan ju inte bara käka biffar och stekt blomkålsris tänker ni, helt rätt! Man måste ju ha SÅS.. eller måste och måste, men det är gott. Hackade upp ett gäng vanliga champinjoner och skogschampinjoner, stekte dessa i samma stekpanna som biffarna varit i. Slog på ca 2 dl grädde, 1,5 tsk dijon, en skvätt viltfond, timjan, en äggula, salt och peppar. Smaka av såsen och låt den puttra några minuter.

Resultatet blev en alldeles superb fredagsmiddag, blev mätt som tusan och pojkvännen älskade det. Fast han säger i och för sig att han älskar all min mat, antingen ljuger han, eller så har jag ändå lite talang. Jag väljer att tro på det sista alternativet. Iallafall, nu har febern brutit ut och jag ska kura upp i soffan med en kopp te, lite tända ljus och se på film. Håll tillgodo med middagsmaten och ha en fantastisk fredagkväll gott folk!

 

print
0 kommentarer
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
Jessica

tidigare inlägg
Citronsmörsås
nästa inlägg
Saffranscheescake

Du kanske också gillar

Ugnsrostad kyckling och brysselkål med smöraioli

2017-11-12

Lyxburgare av vildsvin med delikata tillbehör

2015-12-01

Lättlagad Kycklingpesto

2016-07-11

Lasagne med smak av Grekland

2015-03-18

Ostfylld och baconfylld omelett

2015-07-17
tjockkocken kesobröd

Nötfri kesofrölimpa

2016-11-30

Kyckling & Grönkålsburgare med syrlig guacamole

2016-02-01

Färsfylld rund zucchini

2016-04-26

Bakisbrunch: Knaprigt ostägg och bacon

2015-10-18

Mejerifri Chiapudding med chokladsmak

2016-08-13

Lämna en kommentar Avbryt

Om Tjockkocken

Bakom namnet Tjockkocken hittar ni Jessica Nyholm, 34 år och bor i södra Stockholm tillsammans med min man och vår treåriga dotter. I bloggen hittar ni recept på ren och enkel mat inom lågkolhydratskost (LCHF/Paleo/Lowcarb/Glutenfritt) och jag experimenterar hela tiden för att hitta det som passar mig bäst utan pekpinnar eller hårda regler. Mat ska vara roligt och varierande! I bloggen finner ni även bilder och inlägg om min stora viktresa där jag startade på 220 kg (2011) och nu har gått ner halva min kroppsvikt. Min resa mot ett friskare liv helt enkelt, info om detta hittar ni i kategorin "Min viktresa".
Glöm inte följa mig på Instagram under namnet @tjockkocken och lagar ni mina recept uppskattar jag att ni taggar eller länkar till min blogg.

myTaste.se

Populära inlägg

  • Tjockkockens Ostplättar

    2015-01-04
  • Klassisk Högrevsgryta

    2016-10-09
  • Tjockkockens Chokladbollar

    2015-09-22
  • Ugnsbakat fläsklägg

    2016-10-22
  • Snackstips; Briepuffar

    2016-04-24
  • Facebook
  • Instagram
  • E-post
Footer Logo