Tjockkocken
  • Hem
  • Recept
    • Alla Frukost Lunch Middag Smått & Gott Veckomenyer / Receptsamlingar
      Lunch

      Guldkyckling med myntablomkålsris

      2021-02-06

      Frukost

      Microtoast

      2021-01-30

      Lunch

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Lunch

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Frukost

      Microtoast

      2021-01-30

      Frukost

      LCHF Sesambagels

      2020-02-23

      Frukost

      Ostvåfflor / Chaffles

      2020-01-12

      Frukost

      Brödiga Vallmorutor

      2019-07-16

      Lunch

      Guldkyckling med myntablomkålsris

      2021-02-06

      Lunch

      Microtoast

      2021-01-30

      Lunch

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Lunch

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Middag

      Guldkyckling med myntablomkålsris

      2021-02-06

      Middag

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Middag

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Middag

      Oxsvansgryta

      2020-10-26

      Smått & Gott

      Äppelkaka med kolasås

      2020-10-05

      Smått & Gott

      Citron & Blåbärskaka

      2020-04-11

      Smått & Gott

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Smått & Gott

      Biskivier ala Tjockkocken

      2020-03-07

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 13

      2019-09-23

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 12

      2019-07-30

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 11

      2019-05-01

  • Min Viktresa
  • Vardagsliv
  • Kontakt

Tjockkocken

  • Hem
  • Recept
    • Alla Frukost Lunch Middag Smått & Gott Veckomenyer / Receptsamlingar
      Lunch

      Guldkyckling med myntablomkålsris

      2021-02-06

      Frukost

      Microtoast

      2021-01-30

      Lunch

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Lunch

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Frukost

      Microtoast

      2021-01-30

      Frukost

      LCHF Sesambagels

      2020-02-23

      Frukost

      Ostvåfflor / Chaffles

      2020-01-12

      Frukost

      Brödiga Vallmorutor

      2019-07-16

      Lunch

      Guldkyckling med myntablomkålsris

      2021-02-06

      Lunch

      Microtoast

      2021-01-30

      Lunch

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Lunch

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Middag

      Guldkyckling med myntablomkålsris

      2021-02-06

      Middag

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Middag

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Middag

      Oxsvansgryta

      2020-10-26

      Smått & Gott

      Äppelkaka med kolasås

      2020-10-05

      Smått & Gott

      Citron & Blåbärskaka

      2020-04-11

      Smått & Gott

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Smått & Gott

      Biskivier ala Tjockkocken

      2020-03-07

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 13

      2019-09-23

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 12

      2019-07-30

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 11

      2019-05-01

  • Min Viktresa
  • Vardagsliv
  • Kontakt
MiddagRecept

Gräddig köttfärssås och smörkokt vitkål

av Jessica 2015-08-23

IMG_2108

Hej allihop,

Dagens middag fick bli något så simpelt som köttfärssås – på mitt sätt. Alla gör sin egen variant av köttfärssås och jag gör väldigt olika från gång till gång – men det är ju det som är så fantastiskt, man kan variera den.

Kom hem idag efter ett vilt dygn nere i Göteborg. Fick i julklapp av sambon att vi skulle åka ner dit, sova på hotell och gå på METALLICA – en dröm jag haft hur länge som helst. Man kan ju säga att jag varit exalterad över denna resa ända sen julafton och i helgen var det äntligen dags. Först och främst var det kul att komma ner till Göteborg, har nog inte varit där (mer än åkt förbi) på nästan 10 år. Det är en väldigt mysig stad måste jag säga, käkade middag igår på en trevlig resturang (fantastisk mat!) som heter Grill del Mundo på Kungsportsplatsen och strosade runt i stan. På kvällen bar det av mot Ullevi ochjag kan säga att jag verkligen njöt av konserten – dom där gubbarna kan än. Får ni chans att se dom live, så gör det!

Iallafall, tillbaka till middagen. Detta är tacksam mat att göra storkok av. Passar i matlåda dessutom. Dessa recept blir ca 4 portioner, så vill ni göra mer kan man bara dubbla receptet rakt av.

IMG_20150823_165057

Gräddig köttfärssås, Ingredienser:

1 tetra krossade tomater (ca 400g)

2-3 msk tomatpuré

500g valfri färs (jag föredrar högrev eller nöt)

200 g champinjoner (kan uteslutas, då brukar jag köra mer köttfärs)

1 finhackad gul lök

1 finhackad morot (50 g, kan dock uteslutas)

2 vitlöksklyftor

120 g tärnat pancetta (kan bytas mot tex bacon)

ca 2 dl grädde

salt, peppar, basilika, oregano, timjan (fryst eller färsk)

En liten skvätt vit eller rödvinsvinäger

1 tsk sötning (kan uteslutas men balanserar smakerna)

2-3 msk kalvfond

smör till stekning

Gör såhär:

Börja med att fräsa på lök, morot och vitlök i smör i en djup gryta. Lägg sedan i köttfärsen och bryn den, behöver inte genomstekas helt.

Tillsätt pancetta och tomatpuré. Fräs alltsammans tills pancettan är genomstekt.

Häll på krossade tomater (alt hela tomater på burk), svartpeppar och blanda runt. Sätt på ett lock och låt puttra på medelvärme ca 30-45 min.

Fräs snabbt svampen i en liten stekpanna, det räcker med några minuter, detta är bara för att få ut ev vätska ur svampen.

IMG_20150823_170932

Ta av locket, tillsätt örter (basilika, oregano, timjan – antingen färsk/fryst eller torkat) Ta , tillsätt svampen och grädden och blanda runt. Låt puttra ca 10 min. Smaka av om det behöver extra salt och peppar. Färdigt!

IMG_2101

Vitkålen:

1 strimlat litet vitkålshuvud

ca 30 g smör

kokande vatten med lite salt

IMG_2100

Tillsätt smöret i kokande vatten så det smälter, använd en stor kastrull. Lägg vitkålken försiktigt i vattnet. Koka på hög värme ca 5-8 min för lite aldentekänsla, alternativt 10 min om ni vill ha kålen lite mjukare. Häll av i durkslag och låt kålen ånga av lite.

Vid servering – toppa gärna med lite riven  parmesan och grovmald svartpeppar

IMG_2105

IMG_2107

print

fläskköttfärsköttfärssåstillbehörvitkål
7 kommentarer
10
Facebook Twitter Google + Pinterest
Jessica

tidigare inlägg
Latmanspanna – allt på en plåt
nästa inlägg
Måndagsklassikern; Korvstroganoff

Du kanske också gillar

Smörstekt torskfilé, rödbetspuré, knaperstekt sidfläsk, rostade pumpakärnor och fänkålscrudité

2015-10-27

Tjockkockens kåldolmar

2019-01-30

Länge Leve Blomkålen – Alla mina favoriter!

2016-11-07

Tjockkockens Ostplättar

2015-01-04

Veckomeny 2

2015-03-23

Den ultimata lunch-pannan

2018-03-11

Lammfärsbiffar med fetaost

2015-09-14

Torskknyten och Blomkålsmos

2015-02-04

10 värmande hösträtter!

2016-09-23

Snabb Tonfiskgratäng

2015-11-19

7 kommentarer

Anders 2017-01-09 at 20:43

Sjysst kniv ??

Svara
Anonym 2016-01-21 at 21:22

Skall testas imorgon ?

Svara
Tjockkockens Kåldolmar med sting | Tjockkocken 2016-01-15 at 17:33

[…] resterande kålen och strimla, ska gå bra att frysa in också! Kan användas som tillbehör till köttfärssås , kålgratäng, vitkålsgratäng eller carbonara tex. Bara plocka fram vitkålen ur frysen och […]

Svara
Annika 2015-09-21 at 10:55

Jädrar vilken god köttfärssås! Gjorde i lördags och har matlåda med till jobbet idag. Längtar till lunch! 🙂

Svara
Jessica 2015-09-22 at 22:34

Va kul att du gillade den!

Svara
Stephan 2015-09-07 at 12:30

Bästa köttfärssåsen jag smakat!
Kombinationen med den smörkokta vitkålen var riktigt god även om jag inte kan äta så mycket kål åt gången. 🙂

Svara
Jessica 2015-09-07 at 14:20

Va roligt att höra! 🙂

Svara

Lämna ett svar till Jessica Avbryt

Om Tjockkocken

Bakom namnet Tjockkocken hittar ni Jessica Nyholm, 34 år och bor i södra Stockholm tillsammans med min man och vår treåriga dotter. I bloggen hittar ni recept på ren och enkel mat inom lågkolhydratskost (LCHF/Paleo/Lowcarb/Glutenfritt) och jag experimenterar hela tiden för att hitta det som passar mig bäst utan pekpinnar eller hårda regler. Mat ska vara roligt och varierande! I bloggen finner ni även bilder och inlägg om min stora viktresa där jag startade på 220 kg (2011) och nu har gått ner halva min kroppsvikt. Min resa mot ett friskare liv helt enkelt, info om detta hittar ni i kategorin "Min viktresa".
Glöm inte följa mig på Instagram under namnet @tjockkocken och lagar ni mina recept uppskattar jag att ni taggar eller länkar till min blogg.

myTaste.se

Populära inlägg

  • Tjockkockens Ostplättar

    2015-01-04
  • Klassisk Högrevsgryta

    2016-10-09
  • Tjockkockens Chokladbollar

    2015-09-22
  • Ugnsbakat fläsklägg

    2016-10-22
  • Snackstips; Briepuffar

    2016-04-24
  • Facebook
  • Instagram
  • E-post
Footer Logo