Gyrossallad

by Jessica

Dagens middag fick bli gyrossallad, går jättefort att göra och är så himla gott.

Jag gjorde gyros på kryddad fläskkarré – men varför inte testa kyckling eller något vegetariskt alternativ.

Gyros, ca 3-4 portioner

Ca 500 g  fläskkarré

Salt, svartpeppar, oregano, paprikapulver, vitlökspulver, spiskummin

En skvätt raps eller olivolja

Smör/olja till stekning

Gör såhär; 

Strimla köttet, lägg i en skål. Slå på en skvätt olja och krydda med paprikapulver, oregano, vitlökspulver, spiskummin, salt och peppar. Blanda runt så allt kött blir kryddat. Har du tid – låt köttet marinera i kylskåpet nån timme innan du steker. Har du inte tid så stek kötter på en gång. Stek på ganska hög värme och blanda runt så får köttet bra stekyta. Klart på 5-10 min.

Som tillbehör blev det grönsallad, tomat, gurka, avocado, rödlök och en halv mozzarellaboll. Ringlade över lite olivolja och min hemmagjorda aioli. Så enkelt och gött!

Snabb aioli:

1 helt ägg (behöver ej vara rumstemp)

ca 2 dl neutral rapsolja av bra kvalitet

En skvätt tsk citronsaft (man kan ta lite vitvinsvinäger istället eller lite av båda)

En liten klick dijonsenap efter smak

1-2 vitlöksklyftor

salt, peppar

Gör såhär:

Kläck i ägget och lägg i vitlök (hela eller halva klyftor) i glasburk eller högre mixerskål. Kör med stavmixer och häll långsamt  i olja tills du får en krämig och härlig majonnäs, det tar för mig allt från 10-30 sekunder. Smaka av med salt och peppar, citron och dijon., Blanda runt väl, klart!

print

You may also like

1 comment

Peter 2019-04-16 - 17:35

Mycket enkel att göra och god ?

Reply

Leave a Comment