Hjortfärsjärpar, krämig tzatsiki och varm blomkålssallad

by Jessica

 

Dagens underbara lördagsmiddag blev detta, riktigt riktigt gott måste jag säga. Blomkålssalladen påminner om en varm sallad jag förr i tiden brukade göra med bulgur eller couscous och detta blev MINST lika gott.

Hjortfärsen vi använde kommer ifrån Gläntans Viltkött – dom har lådor man kan beställa för att få viltkött hemlevererat. Sjukt smidigt och bra sätt att få tag i svenskt, naturligt ekologiskt, vilt kött. Har testat deras kött i andra recept här på bloggen också. Kolla in dessa; Hjortfilé med parmesangratinerade grönsaker  eller Vildsvinsburgare.

Börja göra tzatsikin så att den får stå till sig – smakerna blir godare då. 

IMG_20160409_184757

Krämig Tzatsiki, ca 3-4 port

Ca 3 dl creme fraishe (byt till mezeyoghurt om ni hellre vill ha det)

2-3 msk majonnäs

2-3 msk olivolja

3-5 klyftor vitlök (beroende på hur stark ni vill ha)

Salt, peppar

En normalstor färsk gurka.

 

Gör såhär:

Riv gurkan på grövsta sidan av ett rivjärn. Pressa noga ut så mycket vätska som möjligt ur den rivna gurkan, annars blir Tzatsikin vattnig. Blanda gurkan med creme fraishe och majonnäs. Pressa/riv i vitlök, salta och peppra och tillsätt lite olivolja i taget.Blanda alla ingredienser och smaka av. Ställ i kylskåpet så länge.

IMG_20160409_183036

Över till den varma blomkålssalladen. Börja att rosta grönsakerna som ska vara i salladen eftersom det tar lite tid.

Varm blomkålssallad, 3-4 port

2 röda spetspaprikor

2 normalstora rödlökar

2 små morötter (blev ca 80g. Kan uteslutas – men ger bra smak och blir inte många extra kolhydrater per person om man tål det)

1/2 blomkålshuvud

En näve finhackad färsk persilja

2 msk tomatpure

2 msk olivolja

En skvätt pressad citron

3 vitlöksklyftor

Salt, peppar

 

Skär upp paprika, morot, rödlök och krossa vitlöken. Lägg allt i en form (se bild ovan). Ringla lite olivolja och/eller ett par klickar smör i formen. Salta och peppra. In i ugnen på 200 grader i ca 40 min så att dom blir alldeles möra och rostade. Rör om 1-2 gånger under tiden.

IMG_20160409_191433

Under tiden kan ni ta hand om blomkålen. Riv den på rivjärn eller helst i matberedare, så att den liknar couscous i formen. Koka blomkålsriset i vatten ca 5 min och gärna med en grönsaksbuljongtärning (kan uteslutas). Häll av vattnet och låt blomkålen ånga av en stund så överflödig vätska försvinner.

IMG_20160409_195349

Blanda blomkålen med en näve finhackad persilja, tomatpuré, lite olivolja och en skvätt citron. Grovhackade de rostade grönsakerna och blanda runt försiktigt. Smaka av med salt och peppar. Gott till biffar/järpar men skulle även passa utmärkt till sommarens grillade biffar, kyckling eller tex halloumi om man kör vegetariskt.

IMG_20160409_195715

Sist men inte minst, hjortfärsjärparna. Så himla gott!

Hjortfärsjärpar, 6 St. (3-4 port)

600 g hjortfärs (går givetvis byta mot älg/vildsvin/nöt/lamm-färs)

2 tsk sambalolek (ta lite till om ni vill ha extra sting)

2-3 vitlöksklyftor

50 g finhackad persilja (ca 2 nävar)

1 ägg

1 liten gul lök

Salt, peppar

Smör till stekning

 

IMG_20160409_190810

Riv/finhacka gul lök och vitlök. Blanda med ägg, persilja, sambalolek och rejält med salt och peppar. Ner med färsen och blanda runt till en jämn smet.

IMG_20160409_191303

Dela upp 6 likvärdigt stora bitar, forma avlånga järpar (eller gör vanliga biffar). Bryn dom försiktigt i en het stekpanna med lite smör ca 1 min på varje sida så att järparna får lite stekyta.

IMG_20160409_193526

Lägg i en ugnsform och in ca 15-20 min i ugnen på 200 g för att genomstekas. Servera järparna med den grymma Tzatsikin och den varma blomkålssalladen.

IMG_20160409_195706

IMG_20160409_200106

print

You may also like

1 comment

Doktor Kolhydrat 2016-04-18 - 12:10

Tack för inspiration. Jag är själv i slutet av en viktresa, och tycker om god mat så det är viktigt för mig att hitta bra recept. Men framförallt får jag tacka för inspiration till mitt arbete. Din och andra balanserade och bra bloggar om lågkolhydratkost. Jag är allmänläkare och träffar väldigt många människor som blivit sjuka av det de äter. Några blir motiverade av den information/fakta de får av mig och hittar sätt att äta sig till hälsa, andra orkar inte ändra något.

Reply

Leave a Comment