Klassisk kasslergratäng

by Jessica

 

Kassler för mig betyder barndomsminnen. Vi åt det kanske inte så ofta hemma – men när vi fick kasslergratäng eller gratinerad kassler i skolan så vad jag världens lyckligaste. Känner ni igen kombon kassler, ananas och ris? Det var en favorit. Idag till lunch slängde jag ihop en variant av detta – men som passar för oss som käkar lågkolhydratskost.

Detta är väldigt oglamorös och lättlagad mat – men väldigt gott.

IMG_20160420_084854

Klassisk kasslergratäng, 3-4 port:

Ca 300 g rivet blomkålsris (köp färdigriven om ni inte vill krångla med att riva själva. Annars är det bara riva ca 1/2 blomkålshuvud i matberedaren/rivgärn)

500 g kassler

150-200 g champinjoner

2,5 dl grädde

3-4 msk steviaketshup (kan bytas mot tomatpuré)

0,5-1 tsk sambal olek

Ca 100-150 g gräddost eller annan ost

Salt, peppar samt smör till stekning.

Gör såhär;

Sätt på ugnen på 200grader. Börja med att koka blomkålsriset, det räcker med ca 3 min. Häll av i en sil och låt stå för att ånga av en stund. Skiva champinjonerna tunt och skiva kasslern. Släng ner champinjonerna i en torr stekpanna för att se om dom vätskar av sig, lägg sedan ner en klick smör. Salta och peppra. Fräs champinjonerna någon minut och lägg åt sidan. Stek kasslerskivorna i samma panna, räcker med 1-2 min per sida så dom får lite färg. Börja med att lägga blomkålsriset i en ugnsform, toppa med de skivade champinjonerna som på bilden ovan. Lägg sedan på de stekta kasslerskivorna., som bilden nedan.

Nu till den enkla såsen. Häll i grädden, ketchup (eller tomatpuré) och sambal olek i samma stekpanna där ni stekte svampen och kasslern innan så att såsen tar smak av allt. Koka upp så att såsen tjocknar lite. Smaka av med salt och peppar. Häll såsen över gratängen och toppa med rikligt av riven ost.

IMG_20160420_090627

 

IMG_20160420_091513

 

IMG_20160420_091451

Häll såsen över gratängen och toppa med rikligt av riven ost. Ställ in i ugnen på 200 g i ca 15 min så osten får fin färg. IMG_20160420_091921

Låt gratängen stå några minuter och ”sätta” sig innan ni hugger in. Servera med lite grönt.

IMG_20160420_100027

IMG_20160420_094248

print

You may also like

3 comments

Marina 2018-10-03 - 16:01

Tack för receptet. Tänkte göra denna nu nu nu till mig och familjen.

Reply
Anonym 2018-08-26 - 16:02

Tack för en underbar hemsida?
Har ibs-mage och har insett att vetemjöl och socker är sådant jag behöver undvika. Utmaningen har varit att hitta alternativ som söner och maken tycker är gott. Har på din sida hittar många goda recept där jag hittat alternativ till mig, och göra mat som passar både mig och mina tränande söner. Ett uppriktigt varmt tack!

Reply
Lena wahlström 2016-04-21 - 06:48

Ooooh va mumsigt, måste genast testa…..är ingen svamplovers…tänker byta ut den mot ex vis…soltorkade tomater eller purjolök….Tack för fina bra recept ?

Reply

Lämna ett svar till Marina Cancel Reply