Underbara plåtmat: Ugnsrostade kycklingben och sötpotatis

by Jessica

Det här nog en av mina vardagsfavoriter, så himla enkelt och går hyfsat fort. Ett tag under graviditeten var jag besatt av att äta detta, haha.

Det bästa är att det är vad jag kallar plåtmat – sånt man bara slänger på en plåt och så sköter det mesta sig själv. Allt man behöver fixa i detta fall är toppingen och aioli.

Börja med det som ska på plåten.

Sötpotatis, ca 4 port 

1 stor sötpotatis eller 2-3 små (ca 4-500 g)

Gör såhär

Tvätta av sötpotatisen och torka skalen torrt med hushållspapper. Skiva sötpotatis i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper, salta och peppra. Ingen olja behövs eftersom kycklingen ska ligga ovanpå och tillför vätska.

Örtiga Kycklingben, ca 4 port

Ca 900 g färska eller tinade Kycklingben

Ca 1/2 dl raps/olivolja

Ev 0,5-1 msk tamarisoya

Salt, peppar, paprikapulver, torkad timjan, vitlökspulver /eller en krossad vitlöksklyfta, torkad salvia, torkad oregano.

Gör såhär. 

Lägg kycklingbenen i en glasskål, häll på oljan, soya och kryddor – våga krydda ordentligt och välj de kryddor du gillar bäst.

Massera in kryddorna i kycklingen, har ni tid så låt kycklingen marinera i kylen några timmar men det behövs inte om man inte vill.

Sprid ut kycklingen ovanpå den skivade sötpotatisen.

In i ugnen på 200 g i ca 30 min – ta ut plåten och dubbelkolla att kycklingen är klar (skär och kolla så kött saften är klar och köttet är vitt – ej rosa.). Använd termometer om ni är osäkra. Jag körde in plåten ca 5 min extra på grilläge i ugnen för extra krispigt skinn på kycklingen.

Ta ut plåten och toppa med massor av gott. I vårt fall blev det delade körsbärstomater, flagor av parmesanost, fräst grönkål och pumpafrön. Grönkålen är bara strimlad och fräst på hög värme med olja och en klick smör i stekpanna, räcker med 2-3 min, släng gärna i pumpafröna i samma stekpanna och vrid över lite salt och peppar.

Till detta hade jag egengjord aioli, vill ni inte ha det så funkar det att bara ringla lite olivolja över vid servering.

 

Snabb aioli:

1 helt ägg (behöver ej vara rumstemp)

ca 2 dl neutral rapsolja av bra kvalitet

En skvätt tsk citronsaft (man kan ta lite vitvinsvinäger istället eller lite av båda)

En liten klick dijonsenap efter smak

1-2 vitlöksklyftor

salt, peppar

Gör såhär:

Kläck i ägget och lägg i vitlök (hela eller halva klyftor) i glasburk eller högre mixerskål. Kör med stavmixer och häll långsamt  i olja tills du får en krämig och härlig majonnäs, det tar för mig allt från 10-30 sekunder. Smaka av med salt och peppar, citron och dijon., Blanda runt väl, klart!

 

 

 

print

You may also like

3 comments

Sara 2019-10-19 - 19:39

Testat detta idag, så himla gott! Vet inte om jag skar för tjocka skivor av sötpotatisen för det tog minst 40 min innan de var klara. Kommer göra detta igen!

Reply
Jenny 2018-11-01 - 10:49

Idag blir det detta till middag, igen… ? Tack för det här o alla andra recept du delar med dig av! Tex kycklingburgarna med halloumipommes är också en ständigt återkommande favorit ???

Reply
Wickan 2018-04-05 - 18:59

Så himla gott och enkelt! Tack för ett fantastiskt recept.

Reply

Lämna ett svar till Jenny Cancel Reply