Kycklingfärslimpa (Paleo/mejerifri LCHF)

by Jessica

Idag testade jag något nytt. När jag var liten älskade jag köttfärslimpa men av någon anledning har jag faktiskt aldrig gjort det själv! Idag var det dags – dock inte en klassisk köttfärslimpa utan istället gjord på kycklingfärs och lite annan kryddning.

Detta recept är mejerifritt och passar dom som drar ner på mejerier eller tex kör Paleo. Jag börjar nu mer dra ner på köttet och lutar mer åt kyckling samt vegetariskt. Jag äter dock fortfarande annat kött, men dragit ner på konsumtionen lite.

Detta var väldigt lätt att göra, ser fram emot att se vad maken tycker sen. En härlig grej med mammaledighet är att min matlagningslust kommit tillbaka och nu när Ella blivit 11 veckor har även energin kommit tillbaka. Brukar försöka laga något ordentligt till lunch. Oftast sover hon en stund runt lunch eller så sitter hon med i babysittern och tittar på när jag står i köket. Det funkar inte varje dag såklart, men man får passa på de dagar det går.

Nog om det, här kommer receptet!

Ingredienser Kycklingfärslimpa, ca 4 port:

7-800 g kycklingfärs

1 gul lök

2-3 vitlöksklyftor

1 ägg

0,5 dl krämig kokosmjölk/kokosgrädde (använd dom i tetra som ej är så vattniga, tex Garants. Spara resten av kokosmjölken till såsen)

Ca 1 msk tamarisoya

0,5-1 tsk sambal olek (beroende på hur starkt du vill ha, jag använder en halv tsk)

Salt, peppar, gurkmeja och citrongräs (du kan byta till andra kryddor du tycker om)

Gör såhär:

I en skål, blanda ägg, kokosmjölk, soya och kryddor till en ”smet”, tänk på att kycklingfärs är neutralt och man kan behöva lite mer krydda än man tror. Riv eller finhacka lök och vitlök och blanda ner.

Lägg sedan i kycklingfärsen och blanda till en jämn smet.

Häll över smeten i en ugnsform, blöt händerna i kallt vatten och forma en avlång limpa. In i ugnen på 175 grader i ca 45-50 min. Glöm inte dubbelkolla att den är klar i mitten innan du serverar.

Låt kycklingfärslimpan stå och vila medan du gör såsen fort.

Mejerifri ”Gräddsås”

2,5-3 dl krämig kokosmjölk/kokosgrädde

1-2 matskedar av skyn från ugnsformen

En skvätt tamarisoya

Ev en skvätt Bon Kycklingfond

Salt, peppar

Gör såhär:

Slå i kokosmjölken i en kastrull/stekpanna. Låt koka upp och reducera något. Slå i fond, soya och lite av skyn från ugnsformen. Smaka av med salt och peppar. Vill ni neutralisera kokossmaken lite.mer så droppa i några droppar citronsaft! Låt såsen puttra några min så den blir lagom tjock.

Servera kycklingfärslimpan med såsen och lite goda grönsaker (stekta, kokta eller ugnsrostade) tex haricot verts, broccoli eller blomkål.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

print

You may also like

2 comments

Louise 2019-05-07 - 16:57

Testade idag detta recept, blev lite andra kryddor då jag missade att handla citrongräs. Men gud vad gott! Hela familjen gillade detta. Blir definitivt att göra fler gånger. ?
Tack för en super fin blogg med mycket inspiration! ❤

Reply
Camilla från gravid 17 åring till 33 år och 10 barnsmamma 2017-11-06 - 16:53

Ååhh jag älskar köttfärslimpa ,nu måste jag ju testa denna med kyklingfärs?
Får skriva en lista till imorgon hehe
Kram

Reply

Lämna ett svar till Louise Cancel Reply