Tjockkocken
  • Hem
  • Recept
    • Alla Frukost Lunch Middag Smått & Gott Veckomenyer / Receptsamlingar
      Lunch

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Lunch

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Middag

      Oxsvansgryta

      2020-10-26

      Recept

      Äppelkaka med kolasås

      2020-10-05

      Frukost

      LCHF Sesambagels

      2020-02-23

      Frukost

      Ostvåfflor / Chaffles

      2020-01-12

      Frukost

      Brödiga Vallmorutor

      2019-07-16

      Frukost

      Nötfria LCHF-sesamfrallor

      2019-06-28

      Lunch

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Lunch

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Lunch

      Kycklingbiffar med kantarellsås

      2020-07-29

      Lunch

      Ugnsbakad tomat och pestotorsk

      2020-07-15

      Middag

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Middag

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Middag

      Oxsvansgryta

      2020-10-26

      Middag

      Kycklingbiffar med kantarellsås

      2020-07-29

      Smått & Gott

      Äppelkaka med kolasås

      2020-10-05

      Smått & Gott

      Citron & Blåbärskaka

      2020-04-11

      Smått & Gott

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Smått & Gott

      Biskivier ala Tjockkocken

      2020-03-07

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 13

      2019-09-23

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 12

      2019-07-30

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 11

      2019-05-01

  • Min Viktresa
  • Vardagsliv
  • Kontakt

Tjockkocken

  • Hem
  • Recept
    • Alla Frukost Lunch Middag Smått & Gott Veckomenyer / Receptsamlingar
      Lunch

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Lunch

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Middag

      Oxsvansgryta

      2020-10-26

      Recept

      Äppelkaka med kolasås

      2020-10-05

      Frukost

      LCHF Sesambagels

      2020-02-23

      Frukost

      Ostvåfflor / Chaffles

      2020-01-12

      Frukost

      Brödiga Vallmorutor

      2019-07-16

      Frukost

      Nötfria LCHF-sesamfrallor

      2019-06-28

      Lunch

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Lunch

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Lunch

      Kycklingbiffar med kantarellsås

      2020-07-29

      Lunch

      Ugnsbakad tomat och pestotorsk

      2020-07-15

      Middag

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Middag

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Middag

      Oxsvansgryta

      2020-10-26

      Middag

      Kycklingbiffar med kantarellsås

      2020-07-29

      Smått & Gott

      Äppelkaka med kolasås

      2020-10-05

      Smått & Gott

      Citron & Blåbärskaka

      2020-04-11

      Smått & Gott

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Smått & Gott

      Biskivier ala Tjockkocken

      2020-03-07

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 13

      2019-09-23

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 12

      2019-07-30

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 11

      2019-05-01

  • Min Viktresa
  • Vardagsliv
  • Kontakt
LunchMiddagRecept

Lammstek, kryddsmör och polkabetssallad

av Jessica 2015-04-14

IMG_20150410_191958

Detta sommarfräscha middagsrecept gjorde jag till middag i fredags förra veckan och kommer definitivt göras igen. I sommar kommer denna sallad och kryddsmöret få vara tillbehör vid grillning. Både en fröjd för ögat och magen!

Just när det gäller lammstek, så har det en speciell smak. Vissa älskar lamm (som jag) och andra inte – receptets stjärna var ändå den enkla vackra salladen och supersmidigt kryddsmör, så välj något annat kött eller kyckling om ni hellre önskar det.

Vi använde en lammstek på ca 1,2 kg, den hade tidigare varit fryst så låt den tina helt innan den ska tillagas (tar ca 24 timmar i kylskåp)

Marinad till lammsteken:

olivolja

saften från en citron

hackad färsk persilja alt färsk/torkad rosmarin

salt, peppar

3-4 pressade/finhackade vitlöksklyftor.

Gör så här

Blanda allt i en skål och pensla på steken. Lägg några klickar smör och några skivade vitlöksklyftor i botten av en ugnsform och placera den marinerade lammsteken ovanpå.

Låt den marineras i kylskåpet minst en timme men gärna flera timmar. Stick i en köttermometer på det tjockaste stället på steken. Jag tycker den blir perfekt om man tar ut den när innertempen är 65 grader, vill man ha det mindre rosa så ta ut den på 68-70 grader.

Kör på ugnsvärme ca 175 g, för oss tog det ca 1½ timme. Går givetvis köra lägre ugnstemperatur men då tar det också längre tid. När steken har rätt innertemperatur så slå in den i folie och låt den vila i ca 20 min.

IMG_20150410_161617

Medan steken är i ugnen kan man förbereda salladen och kryddsmöret. Vi kan väl börja med smöret? Jag gjorde ganska mycket så att vi hade kryddsmör i flera dagar.

Kryddsmör med smak av vitlök och persilja:

Du behöver:

200 g rumsvarmt smör i tärningar

1 kruka färsk persilja

2-4 vitlökklyftor

salt

svartpeppar

ev en liten skvätt grädde

Mixa i matberedare eller med elvisp (försiktigt – det kan skvätta lite, då ni inte får hela köket fullt av smör). Tillsätt en liten skvätt grädde så är det lättare att fördela smöret till en jämn ”smet”.  Lägg ut det mixade kryddsmöret på smör eller bakplåtspapper. Rulla ihop till en jämn rulle. min blev ca 3 cm i diameter. Lägg den i kylen tills strax innan det är dags att äta. Ta ut smöret och skär lagom tjocka skivor (jag körde ca 1 cm).

IMG_20150410_184123

Så till salladen. Stjärnan i salladen va helt klart polkabetorna. Dom blir otroligt vackra och ger en krispig och lite jordig smak till salladen. Kolhydratsmässigt ligger dom lite högre än strikt LCHF, på ca 8,1/100g. I en stor sallad för två personer använde jag 2 betor (ca 100-150 g max), så jag tycker det är helt ok nån gång ibland.

Skala betorna med en potatisskalare, skär betorna i så tunna skivor du kan. Blanda lite olivolja, salt och citronsaft i en skål. Lägg de skivade betorna i citronmarinaden medan du gör i ordning resten av salladen.

Jag använde:

Blandad grönsallad

½ gurka

1 näve körsbärstomater

ca 100 g fetaost

en näve torrostade pinjenötter

några knippor färsk persilja

Skiva tomat o gurka, blanda med salladen. Lägg på en tallrik. smula över fetaosten, strö över persilja. Lägg på polkabetsskivorna, sprinkla över pinjenötterna och häll försiktigt över citronmarinaden som betorna hade legat i.

IMG_20150410_200622

print

kryddsmörLamm
0 kommentarer
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
Jessica

tidigare inlägg
Tjockkockens Frukostsamling!
nästa inlägg
Fläskcurrygryta och smörstekt Blomkålshack

Du kanske också gillar

Sommardröm; Pannkaksrulle med mascarpone och hallon

2017-05-27

Härliga Husman: Bräckt kassler och pepparotsstuvad vitkål

2018-01-16

Ostpizza i folieform

2016-11-01

Panerad fläskkotlett och svampstuvning

2016-06-01

Viltfärsbiffar i krämig kantarellsås

2017-08-13

Ugnsbakad tomat och pestotorsk

2020-07-15

Fläskytterfilégratäng

2015-01-05

Vanilj och limepannacotta med hallonsås

2015-10-04

Stekt falukorv & stuvad blomkål

2016-11-05

Hönsbiffar i champinjonsås

2015-11-14

Lämna en kommentar Avbryt

Om Tjockkocken

Bakom namnet Tjockkocken hittar ni Jessica Nyholm, 34 år och bor i södra Stockholm tillsammans med min man och vår treåriga dotter. I bloggen hittar ni recept på ren och enkel mat inom lågkolhydratskost (LCHF/Paleo/Lowcarb/Glutenfritt) och jag experimenterar hela tiden för att hitta det som passar mig bäst utan pekpinnar eller hårda regler. Mat ska vara roligt och varierande! I bloggen finner ni även bilder och inlägg om min stora viktresa där jag startade på 220 kg (2011) och nu har gått ner halva min kroppsvikt. Min resa mot ett friskare liv helt enkelt, info om detta hittar ni i kategorin "Min viktresa".
Glöm inte följa mig på Instagram under namnet @tjockkocken och lagar ni mina recept uppskattar jag att ni taggar eller länkar till min blogg.

myTaste.se

Populära inlägg

  • Tjockkockens Ostplättar

    2015-01-04
  • Klassisk Högrevsgryta

    2016-10-09
  • Tjockkockens Chokladbollar

    2015-09-22
  • Ugnsbakat fläsklägg

    2016-10-22
  • Snackstips; Briepuffar

    2016-04-24
  • Facebook
  • Instagram
  • E-post
Footer Logo