Ost & skinkfylld fläskkotlett med rostad pumpapuré

by Jessica

Dagens goda middag fick bli denna fyllda kotlett och slät fantastiskt pumpapuré.

Just butternutpumpa är rätt liberalt med 12 g kolhydrater/100g. Detta är inget jag äter ofta men precis som med sötpotatis så äter jag det nån gång då och då. För mig räknas nog butternutpumpa som vardagslyx (för det är så galet gott!)

Är det ni strikta eller vill ha färre kolhydrater så testa istället denna blomkål & parmesanpuré eller haricot verts puré.

img_20160912_1726252

Om ni ändå ska göra pumpapuré så börja med den.

Rostad pumpapuré, ca 4 portioner: 

1 butternutpumpa (ca 500g)

50-70g smör

Salt, peppar

Olivolja till pensling

 

Gör såhär: 

Sätt ugnen på 200 g. Dela pumpan i två delar. Pensla den öppna ytan med lite olivolja och ställ in på en plåt i ugnen ca 40 min. Testa att sticka en gaffel i pumpan för att se så den är klar. Konsistensen ska vara mjuk som bakpotatis kan man säga.

Låt pumpan svalna någon minut och gröp sedan ut innehållet i en skål, glöm inte ta bort kärnorna. Klicka i smör i tärningar och mixa slätt med stavmixer, ta lite smör i taget tills ni får önskad konsistens. Har ni ingen stavmixer så använd tex matberedare.

Smaka av purén med flingsalt och svartpeppar, något mer behövs inte!

img_20160912_1753002

img_20160912_181241

Sen är det dags för dagens stjärna, de fyllda akotletterna. Just fläskkotlett är väldigt underskattat, har flera recept på bloggen med denna styckdel för att jag verkligen älskar det! Det brukar dessutom vara lätt att få tag i ekologisk till nedsatt pris, just eftersom andra kanske tycker kotletter är tråkigt. Håll utkik i butikerna, måndagar brukar vara en extra bra dag att fynda ekokött till bra priser!

img_20160912_180727

Ost & skinkfyllda fläskkottletter:

4 rejäla fläskkottletter ca 1,5 cm tjocka.

100 g riven ost (jag hade herrgård)

Ca 50 g serranoskinka*

Svartpeppar och torkad eller färsk salvia

 

*kan bytas mot valfri skinka

Gör såhär: 

Börja med att ta fram kotletterna från kylen en stund innan tillagning så dom blir rumstemperatur, slutresultatet blir alltid bättre då.

Skär ett snitt i sidan av kotletten, nästan ända in till benet, så det bildas en ficka. Vik upp kotletten och lägg på en skiva skinka, en halv näve av ostblandningen och toppa med ännu en skinkskiva. Gör detta med alla fyra kotletterna, spara lite av osten att toppa dom med senare.

Tryck försiktigt ihop kotletterna igen och bryn ca 2 min på varje sida i en het panna. Släng även gärna ner lite skivade schalottenlökar i stekpannan för extra smak.

Flytta kotletterna till en ugnsform och toppa med sista osten. Sätt i en köttermometer intill benet på ena kotletten för att få perfekt innertemp. In i ugnen på 200 g, ca 15 min. Ta ut köttet när det är på ca 68 grader och låt vila under folie några min innan servering.

Servera kotletterna med purén, den möra löken och skyn från köttet och gärna någon fräsh grönsak, tex haricot verts eller sugar snaps.

img_20160912_174923

img_20160912_180752

img_20160912_181237

 

 

 

print

You may also like

Leave a Comment