Parmesangratinerad rödspätta i basilikasås

by Jessica

Idag blev det denna skönhet till middag. Parmesangratinerad rödspätta med smaker av tomat och basilika. Så enkelt och gott!

Till detta serverade vi lätt förvälld sparris och smörstekt aubergine.

IMG_20160824_182714

En kruka basilika missades på bilden.

Ingredienser Smörstekt Aubergine ca 4 port:

1 normalstor aubergine

1-2 vitlöksklyftor

Salt, peppar

Smör

Ev 1/2 rödlök

 

Gör såhär:

Skiva aubergine i ca 1 cm tjocka skivor. Salta skivorna och låt dra minst 10 min så svettas auberginen ut vätska. Badda sedan av skivorna ordentligt med hushållspapper. Tärna sedan auberginen och ev rödlök.

Hetta upp en stekpanna. I med en rejäl klick smör och häll i auberginetärningarna (+ lök). Pressa över vitlöken och bryn på medelvärme ca 10-15 min. Auberginen ska bli mjuk och gärna få lite stekyta. Smaka av med salt och peppar.

Passar både till fisk, kyckling och kött som tillbehör!

 

IMG_20160824_190256

 

IMG_20160822_182806

Så här kan det se ut när jag handlat.

Nu till själva huvuddelen av rätten, gratinerade rödspättan. Jag är rätt dålig på att äta fisk. Lite dåligt med fantasi när det kommer till att laga fisk och det är oftast ganska dyrt. Brukar passa på när det är 30-50% rabatt. Måndagar är generellt en bra dag att leta både kyckling, kött och fisk till billigare pris och kort datum i butik. Det man inte äter upp/lagar närmaste dagarna är det bara att fylla frysen med. Så var inte rädd för de röda lapparna. Iallafall nu kör vi fiskreceptet!

Ingredienser Rödspätta i basilikasås, ca 4 port:

600 g färsk eller tinad rödspätta*

Ca 2-2,5 dl grädde

200 g körsbärstomater

1-2 schalottenlökar

1/2 kruka färsk basilika

Saften från 1/2 citron

Salt, peppar

En näve riven parmesan

*Funkar troligen bra med vilken annan vit fisk som helst.

Gör såhär:

Lägg rödspättafileérna på en skärbräda. Badda av onödig vätska, salta och peppra på båda sidor och rulla försiktigt ihop skivorna. Lägg rödspättsrulladerna i en ugnsform. 

Klyfta tomaterna och finhacka schalottenlök. Hetta upp stekpanna och bryn tomat och lök i smör ett par min. Slå på grädde, finhacka basilikan och strö i. Låt såsen koka upp ca 10 min så den tjocknar något. Smaka av med salt, peppar och citronsaften.

Häll sedan såsen försiktigt över rödspättan. Toppa med parmesan och in i ugnen på 175 g i 15-20 min. Använd gärna en stektermometer för att hålla koll på fisken. Den är perfekt att ta ut vid 50-52 grader i innertemp.

Servera fisken med ovan nämnda tillbehör eller tex blomkålsmos.

IMG_20160824_183514

IMG_20160824_184754

IMG_20160824_191147

IMG_20160824_191725

IMG_20160824_191733

 

print

You may also like

3 comments

Anna 2016-12-03 - 14:12

Väldigt gott! Hade glömt att köpa basilika så det blev torkad timjan ist. Funkade bra. Tack för en inspirerande blogg.

Reply
Sandra 2016-10-02 - 20:58

Sååå gott! Såsen blev helt underbar. Tack för detta recept!

Reply
Cadie 2016-08-24 - 21:38

Det här blev säkert smarrigt!! Jag är så dålig på värdera om saker kan frysas in eller inte 🙁 Vad tror du om denna rätt? Är det möjligt att dela upp i lunchlådor och sätta i frysen?

Reply

Leave a Comment