Ribs i slowcooker med fänkålsslaw och black beansalsa.

by Jessica

Gårdagens grymma middag och min lunch idag blev detta. Väldigt somrigt, så kanske inte passar när man tittar ut på det deppiga vinterslasket, men man kan väl längta till sommaren lite iallafall?

Nu körde vi ribs i vår slowcooker, om du inte har en slowcooker och vill göra i ugnen så kan du kolla in detta receptet istället: Ribs i ugn (länk)

Ribs i slowcooker, ca 4 port (beror på hur mycket tillbehör ni har)

Ca 1 kg revbensspjäll (tunna revben)

Ett par msk senap

Salt, peppar, lökpulver, vitlökspulver och paprikapulver

1 gul lök

 

Gör såhär: 

Får inte ribsen plats på längden i slowcookern så dela dom i mitten – så det blir två stycken helt enkelt. Smeta in dom med ett lager senap. Blanda ihop kryddorna till en rub och krydda ribsen rikligt. Häll en dl vatten i botten av slowcookern, lägg i ribsen, strimla löken och lägg ovanpå och sen på med locket.

Kör på 6 h low. Vi körde 7,5 h – då ramlar köttet av benen, vill du ha lite med tuggmotstånd så kör 6.

Ta av locket, peta bort löken och lägg upp ribsen på en ugnsplåt, pensla med lite glaze/barbequesås (se recept nedan) och kör i ugnen på 225 g grillläge i ca 5 min för att få lite färg och klibbig yta. Färdigt!

De flesta färdiga glaze/barbequesåser i butik innehåller rätt mycket socker och skräp, men det är lätt att göra en enkel själv. Man kan givetvis skippa det också och bara pensla med lite olja eller smör innan man kör in ribsen i ugnen. Men det är ju inte riktigt lika gott utan den där ”sticky” känslan.

Supersnabb glaze

1,5 dl Steviaketshup

Ca 0,5 dl fibersirap Gold (adlink)

1/2 köttbuljongtärning

En liten skvätt vitvinsvinäger

Salt, peppar

Gör såhär: 

Häll ketshup i en kastrull, i med fibersirap, vitvinsvinäger och smula i buljongen. Blanda runt och låt det puttra på medelvärde 4-5 min tills såsen tjocknat lite. Smaka av med salt, peppar. Klart!

Till ribsen hade vi två tillbehör, en fräsch fänkålsslaw och en grymt god black bean-salsa. Äter du inte bönor så gör en fräsch tomatsallad med rödlök tex.

Black bean-salsa, ca 4 port

1 tetra svarta bönor (ca 230 g avrunnen vikt)

Ca 150-200 g små tomater

Ca 1/2 röd paprika

Ca 1/2 rödlök eller några stjälkar salladslök

Saften från en halv citron eller lime

En näve färsk eller fryst persilja

Salt, peppar, spiskummin (kan uteslutas)

En skvätt olivolja

Gör såhär: 

Skölj bönorna ordentligt. Strimla tomater, paprika och lök. Blanda ihop allt i en skål. Pressa över citronsaft, blanda i persilja, olivolja, salt peppar och ev spiskummin och smaka av. Den blir ännu godare när den stått till sig lite så gör den nån timme innan ni ska käka om ni kan! Denna salsa kommer passa kanonbra även till tacos.

 

Fänkålsslaw, ca 4 port

1 fänkålsstånd

1/2 liten spetskål (ca 200 g, vitkål går också bra)

1 normalstor morot

Ca 2 dl creme Fraiche

Ca 2 dl majonnäs

En klick pepparrot på tub (eller lite färskriven)

1-2 vitlöksklyftor

Salt, peppar, persilja, senapspulver (alt dijonsenap)

Gör såhär

Strimla fänkål, spetskål och morot i tunna strimlor, tex med mandolin. Sprid ut på hushållspapper, salta och låt vätska av sig ca 1 timme så blir resultatet krispigare.

Under tiden blanda créme fraiche, majonnäs, persilja, vitlök, pepparrot, salt, peppar och lite senapspulver. Låt stå i kylen en stund. Blanda sen i fänkål, spetskål och morot. Blanda runt ordentligt så det blir krämigt! Vi strödde även över lite wasabifrön vid servering.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

print

You may also like

Leave a Comment