Ribs med hemmagjord BBQ-glaze

by Jessica

 

Denna vackra skapelse gjorde min sambo Eric åt oss i söndags när jag kom hem från LCHF-kryssningen. Så himla underbart med en karln som inte bara tycker om att laga mat, utan även är grym på det. Kan inte låta bli att lägga upp den i bloggen eftersom detta är något vi garanterat kommer äta igen, speciellt i sommar när man kan grilla! Barbeque-glaze från butiken brukar innehålla en hel del socker tyvärr och konstiga tillsatser, att göra en egen rekomenderas därför. Nedan kommer receptet på glazen Eric gjorde men kryddning kan man ju variera efter egen smak.

Vi hade köpt två ribs-stycken på ICA (man får ju passa på när det var bra pris) på ca 8-900 g styck. Vi åt detta till middag 2 dagar i rad men beroende på vad man har till skulle jag räkna med 4-6 portioner.

Börja med att göra i ordning köttet, det ska vara inne i ugnen länge, ju längre desto bättre nästan. Lägg köttet på en plåt med folie/bakplåtspapper.  Krydda med salt, peppar och mild paprikapulver. Klicka på ca 1 tsk stark senap på varje sida av köttet samt ett stänk Liquid Smoke. Gnid in blandningen ordentligt på ribsen.

Stoppa in i ugnen på 250 grader grill-läge i ca 15 min så ribsen får lite färg på utsidan. Ta ut ribsen och täck med folie, släpp samtidigt ute lite värme från ugnen och sänk temperaturen till 140 grader.
Kör in de folietäckta ribsen ugnen igen i 2,5-3 timmar och vänd efter halva tiden.

Medan ribsen står i ugnen så kan man passa på att göra Barbequeglazen.

BBQ Glaze, Ingredienser:

2 pressade vitlökskylftor
4 msk glutenfri soya
4 msk tomatpuré
5 msk sötströ/sukkrilett
4 msk rödvinsvinäger
2 tsk stark senap (vi använder colemans)
1 tsk liquid smoke
1 tsk worshiresås
1 tsk lökpulver
1 tsk sambalolek – om man vill ha lite styrka
lite svartpeppar

Gör såhär:

Blanda ihop alla ingredienser i en kastrull. Koka upp glazen på medelvärme och sänk sedan temperaturen. låt puttra på svag värme ca 10 min under uppsyn. Rör om lite då och då tills den blir trögflytande (lite som sirap i konsistensen). Låt glazen stå tills det är dags att ta ut ribsen ur ugnen. Efter 2,5-3 timmar (vi körde 2,5 timme i ugnen, men hade troligen blivit ännu mer mört med 3 timmar) ta ut ribsen ur ugnen. Ta försiktigt av folien, pensla på rikligt med glaze på båda sidor, låt köttet svalna lite först så slipper ni bränna sönder fingrarna. Stoppa in de glazetäckta ribsen i ugnen igen på 175 grader i ca 30 min.

Servera med en god sallad, Falsk potatissallad eller tex Vitkålsgratäng

11106514_10153168930557902_2048945576_n

print

You may also like

2 comments

Emelie 2021-09-09 - 21:49

Jag har gjort det här receptet flera gånger, så gott!

Reply
Lisa 2019-03-05 - 17:47

Men skojar du?? Så SJUKT gott! Åh vad jag längtat efter ett recept som detta, må du dela detta igen och igen så världen får veta <3

Reply

Lämna ett svar till Emelie Cancel Reply