Smörgåstårta / Smörgåsbakelse

by Jessica

 

Igår försökte jag mig på att göra smörgåstårta, eller iallafall en minivariant i form av en bakelse. Receptet är för 2 bakelser och dom är väldigt mättande, vi åt tom dessa som middag.

Är det något jag saknar ibland så är det smörgåstårta, det är verkligen en favorit. Förr när jag fyllde år brukade alltid min bästa vän Therese baka en smörgåstårta åt mig och jag skojar inte om jag åt det med glädje till lunch och middag i flera dagar. Känns galet i efterhand men precis så god var den!

Nu har jag iallafall fixat mitt substitut. Kommer göra om denna säkert flera gånger i sommar och för väl uppdatera receptet om jag ändrar något, så håll till godo med detta så länge!

Bröd till 2 bakelser (3 våningar): 

3 ägg (alt 4 små)
1 tsk bakpulver
1 msk fiberhusk
4 msk pofiber
4 msk fet yoghurt (jag använde cypriotisk)
25 g smält smör
ca 80 g riven ost

Gör såhär:

Vispa äggen fluffigt med elvisp. Tillsätt övriga ingredienser. Blanda igen noggrann och låt smeten svälla ca 5 min. Smörj ett bakplåtspapper på plåt med lite smör och pudra med extra pofiber så ej smeten fastnar.

Häll ut smeten på plåten. lägg ett bakplåtspapper ovanpå smeten och försök kavla ut degen ca 0,5 cm i en fyrkant. Låt översta pappret sitta kvar, in i ugnen på 200 g i 10 min. Ta ut plåten. Lossa på översta bakplåtspappret och in i ugnen igen ca 3-4 min.

IMG_20160606_191926

Blev som ni ser blev det inte en exakt fyrkant, men skar till den i 6 St likadana avlånga rutor. Brödet blir ganska tunt vilket jag gillar, i te så mäktigt och smakar inte ägg i tårtan. Det är jj ändå fyllningen man mest vill åt. I många smörgåstårtor är det vanligen alldeles för mycket bröd för min smak.

Vad man vill ha för fyllning väljer man givetvis själv, men här har ni två alternativ.

Fyllning 1 – fluffig Leverpastej ca 2 port.

– Ca 100 g bredbar leverpastej (välj en med så lågt kolhydratsinnehåll som möjligt)

– 0,5 dl vispgrädde

– ca 50 g riven färsk gurka (krama ur så mkt vätska som möjligt)

– en nypa salt

Gör såhär: 

Vispa leverpastej och grädde med elvisp så det blir som en mousse. Ha i en nypa salt och gurkan. Blanda runt. Klart!

 

Fyllning 2, Skinkröra 2 port

– 50 g Philadelphia

– 50 g creme fraishe*

– 80 g strimlad skinka

– Svartpeppar

– En klick Pepparrotscreme/riven pepparrot (kan uteslutas)

ca 50 g riven färsk gurka (krama ur så mkt vätska som möjligt)

Gör såhär:

Blanda creme fraishe och Philadelphia. Tillsätt skinka och gurka. smaka av med lite peppar och pepparrot.

IMG_20160606_203834

Montering:

Nu är det dags att montera bakelsen/tårtbiten.

Ta en brödbit som botten, bre ett rejält lager skinka på brödet. Lägg på en skiva bröd till. Bre ett rejält lager leverpastejmousse ovanpå. Toppa med den tredje brödbiten. Runt kanterna och ovanpå tårtbiten så bre försiktigt ett lager majonnäs som för fungera som spackel/klister för att få på toppingen och dekorationer.

Runt om valde vi skivad ost. Lite petigt att få dit så blev inte så fint, men övning ger färdighet!

Toppade hela skapelsen med ett halvt skivat ägg, ca 50 g räkor, en skiva skinka lite dill och citron. Tokgott! Som sagt, man skulle kunna bli mätt på en halv sån här då man kan jj även testa och göra dom lite mindre.

print

You may also like

9 comments

Sara 2017-06-12 - 22:56

Har du gjort själva tårtan i förväg någon gång? Så där som man brukar med vanliga. Tänkte om den behöver dra i sig. Tack för va som verkar va toppengott!

Reply
Anonym 2017-05-16 - 10:28

Så spännande! Har nån testat att göra en rund tårta av receptet? Alltså flera runda lager som en pannkakstårta.

Reply
Andreas 2017-01-29 - 20:58

Underbart! Tack för tipset.. har längtat efter smörgåstårta

Reply
Anonym 2016-12-03 - 16:16

Vilket otroligt viktigt jobb du gör! Är så glad att få hjälp när idéerna tryter!

Reply
Katarina Ekeblad 2016-11-20 - 08:49

Kan man minska mängden fiberhusk?
Jag tycker att fiberhusken gör så att brödet inte suger åt sig oav fyllningen, det är ju det som är en del av att smörgåstårta blir så gott.

Reply
Jessica 2016-11-22 - 14:46

Du får testa dig fram, det går säkert, risken finns att texturen på brödet blir lite ”blötare” så det är en smaksak, jag har ej provat själv. Brukar även använda receptet på ostplättarna i smörgåstårta.

Reply
Lisa 2016-06-07 - 22:14

Vill bara tacka dig så gaalet mycket för dina underbara recept. Med din hjälp kan jag fortsätta gå ner i vikt, hoppas du inser att du hjälper till att förändra livet för många genom att du delar med dig av dina rätter 🙂 TACK.

Reply
Jessica 2016-06-11 - 11:08

Va roligt att göra, det är sånna hör kommentarer som gör det värt tiden man lägger ner ❤❤

Reply
Elin 2016-06-07 - 21:40

Så sjukt gott det ser ut o låter! Vattnas i munnen, smörgåstårta hade jag helt räknat bort (gillar inte brödsubstitut-idén) men nu vågar jag längta!

Reply

Lämna ett svar till Anonym Cancel Reply