Tjockkocken
  • Hem
  • Recept
    • Alla Frukost Lunch Middag Smått & Gott Veckomenyer / Receptsamlingar
      Recept

      Veckomeny nr 10

      2019-02-18

      Lunch

      Fylld kycklingschnitzel med rökt kalkon och ost med ädelostsmör

      2019-02-11

      Lunch

      Örtbakad Fetaost i tomatröra

      2019-01-31

      Middag

      Tjockkockens kåldolmar

      2019-01-30

      Frukost

      Snabba LCHF-pannkakor

      2018-04-26

      Frukost

      Overnight oats (veganskt & glutenfritt)

      2018-01-11

      Frukost

      Brunchens dag

      2017-09-17

      Frukost tjockkocken kesobröd

      Nötfri kesofrölimpa

      2016-11-30

      Lunch

      Fylld kycklingschnitzel med rökt kalkon och ost med ädelostsmör

      2019-02-11

      Lunch

      Örtbakad Fetaost i tomatröra

      2019-01-31

      Lunch

      Brysselkålsgratäng med fetaost och timjan

      2018-12-18

      Lunch

      LCHF Smörrebröd

      2018-08-09

      Middag

      Fylld kycklingschnitzel med rökt kalkon och ost med ädelostsmör

      2019-02-11

      Middag

      Örtbakad Fetaost i tomatröra

      2019-01-31

      Middag

      Tjockkockens kåldolmar

      2019-01-30

      Middag

      Brysselkålsgratäng med fetaost och timjan

      2018-12-18

      Smått & Gott

      Mjuk Saffranskaka LCHF

      2018-12-23

      Smått & Gott

      Mjuk Pepparkaka LCHF

      2018-11-28

      Smått & Gott

      LCHF Jordgubbstårta – perfekt till Midsommar

      2018-06-16

      Smått & Gott

      Jordgubb & Vattenmelonsglass (Vegansk & Paleo)

      2018-06-02

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 10

      2019-02-18

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 9

      2018-10-28

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny 8

      2018-04-15

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny 7

      2017-11-02

  • Min Viktresa
  • Vardagsliv
  • Kontakt

Tjockkocken

  • Hem
  • Recept
    • Alla Frukost Lunch Middag Smått & Gott Veckomenyer / Receptsamlingar
      Recept

      Veckomeny nr 10

      2019-02-18

      Lunch

      Fylld kycklingschnitzel med rökt kalkon och ost med ädelostsmör

      2019-02-11

      Lunch

      Örtbakad Fetaost i tomatröra

      2019-01-31

      Middag

      Tjockkockens kåldolmar

      2019-01-30

      Frukost

      Snabba LCHF-pannkakor

      2018-04-26

      Frukost

      Overnight oats (veganskt & glutenfritt)

      2018-01-11

      Frukost

      Brunchens dag

      2017-09-17

      Frukost tjockkocken kesobröd

      Nötfri kesofrölimpa

      2016-11-30

      Lunch

      Fylld kycklingschnitzel med rökt kalkon och ost med ädelostsmör

      2019-02-11

      Lunch

      Örtbakad Fetaost i tomatröra

      2019-01-31

      Lunch

      Brysselkålsgratäng med fetaost och timjan

      2018-12-18

      Lunch

      LCHF Smörrebröd

      2018-08-09

      Middag

      Fylld kycklingschnitzel med rökt kalkon och ost med ädelostsmör

      2019-02-11

      Middag

      Örtbakad Fetaost i tomatröra

      2019-01-31

      Middag

      Tjockkockens kåldolmar

      2019-01-30

      Middag

      Brysselkålsgratäng med fetaost och timjan

      2018-12-18

      Smått & Gott

      Mjuk Saffranskaka LCHF

      2018-12-23

      Smått & Gott

      Mjuk Pepparkaka LCHF

      2018-11-28

      Smått & Gott

      LCHF Jordgubbstårta – perfekt till Midsommar

      2018-06-16

      Smått & Gott

      Jordgubb & Vattenmelonsglass (Vegansk & Paleo)

      2018-06-02

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 10

      2019-02-18

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 9

      2018-10-28

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny 8

      2018-04-15

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny 7

      2017-11-02

  • Min Viktresa
  • Vardagsliv
  • Kontakt
MiddagRecept

Tjockkockens kåldolmar

av Jessica 2019-01-30

Igår gjorde jag mitt första försök på LCHFvänliga koldolmar, dom blev verkligen kanongoda även om jag inte riktigt fick in snitsen att rulla fina dolmar. Kanske behöver öva lite, men det behöver inte se perfekt ut när det är hemmalagat, eller hur?

Detta tar längre tid än jag väntat så kanske passar bäst på helgen eller om man inte kommer hem för sent på kvällen efter jobbet. Går ganska fort om man förberett kålen och har klara färdigkokta kålblad redo.

Dubbla satsen om ni är flera, jag och maken åt upp alltihop igår – för att det var så gott. Man kan ju även servera tex kålrotsmos till – då blir det mer mättande såklart.

Ingredienser ca 3-4 port (8 kåldolmar)

Ett vitkålshuvud*

500 g blandfärs (kan bytas mot valfri färs)

1 normalstor gul lök

1 normalstor morot (kan uteslutas)

1-2 vitlöksklyftor

ca 1 dl grädde

ett par matskedar kalvfond (gärna egengjord, annars använder jag Bongs Kalvfond)

salt, peppar samt ev timjan eller andra örtkryddor

smör till stekning

 

Till gräddsåsen:

0,5-1 dl steksky från kåldolmarna i ugnsformen (kan uteslutas)

ca 1,5-2 dl grädde

ett par matskedar kalvfond

ev en skvätt glutenfri soya (kan uteslutas)

*OBS, gällande vitkålen som blir kvar- Du behöver enbart 8 vitkålsbladblad – eller fler om du vill göra mindre kåldolmar. Spara resterande kålen och strimla, ska gå bra att frysa in också! Kan användas som tillbehör till köttfärssås , kålgratäng, vitkålsgratäng eller carbonara tex. Bara plocka fram vitkålen ur frysen och steka upp i lite smör eller olja och krydda lite.

Gör såhär:

Kålen: Börja med att skära bort ”roten” på blomkålshuvudet. Koka upp lättsaltat vatten och lägg ner vitkålshuvudet. Bladen lossnar allt efter som, det tar bara några minuter innan dom lossnar. Akta bara så ni inte bränner er när ni plockar av dom. Lägg bladen åt sidan så dom hinner droppa av och svalna lite.

Fyllningen: Hacka lök, riv morot och vitlök. Fräs grönsakerna ihop så dom mjuknar. Häll den råa färsen i en bunke, blanda i fond, grädde och den stekta lök/vitlök och moroten. Blanda ordentligt. Krydda med salt, peppar och ev timjan/andra örter.

Dolmarna: Lägg 1/8 del av blandningen i vitkålsbladen, mindre om du vill göra flera kåldolmar. Vik in kanterna på vitkålsbladen och vik hop till ett litet kålpaket/rulla ihop så gott det går. Stek kåldolmarna någon minut båda sidor (vänd försiktigt) så att dom får lite färg. Lägg kåldolmarna sedan i en stor ugnsform. Pensla en på lite smält smör alternativt lite fibersirap för er som äter det.  Låt stå långt ner i ugnen på 200grader i ca 30 min. Tycker ni att dom börjar få för mycket färg så täck formen med lite folie mot slutet.

Ta ut formen och häll över lite av stekskyn i en kastrull/stekpanna. Ni kan därefter låta kåldolmarna vila i ugnen och gotta till sig medan ni gör såsen. Koka ner skyn något, slå på grädde, fond och ev soya. Låt koka upp ca 5-10 min så den tjocknar. Smaka av med salt och peppar.

Vi serverade kåldolmarna igår med gräddsåsen, lite grönkål som jag fräst i smör och olja samt lingon. Vill man kan man såklart ha någon form av mos till.

12557068_10153296548980887_706861498_o

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

print
husmankåldolmarköttfärsvitkål
0 kommentarer
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
Jessica

tidigare inlägg
Mjuk Saffranskaka LCHF
nästa inlägg
Örtbakad Fetaost i tomatröra

Du kanske också gillar

Helstekt fläskkotlett, gräddkokt savoykål och smörbakat äpple

2015-09-20

Veckomeny 4

2015-07-14

Blomkålshummus

2018-03-19

Saftiga Köttfärsbiffar

2016-07-21

Tjockkockens Ostplättar

2015-01-04

Frukosttips: Saffranskesella

2014-12-14

Pizzaomelett

2015-12-17

Auberginegratäng & Lammfärsjärpar

2017-01-12
LCHF wrap

Linfröwrap

2016-01-05

Mjuk Pepparkaka LCHF

2018-11-28

Lämna en kommentar Avbryt

Om Tjockkocken

Jessica Allen

Jag som driver bloggen heter Jessica Nyholm (tidigare Allen), snart 31 år gammal, uppväxt i värmländska skogarna och numera bosatt i Stockholm. Bor tillsammans med min man Eric och väntar vårt första barn i augusti 2017. Denna blogg innehåller många recept på ren och enkel mat inom lågkolhydratskost (LCHF/Paleo/Lowcarb/Glutenfritt bland annat) och jag experimenterar hela tiden för att hitta det som passar mig bäst utan pekpinnar eller hårda regler. Mat ska vara roligt och varierande! I bloggen kommer ni även få följa min viktresa, graviditet/mammaliv och vardagsliv.
myTaste.se
  • Facebook
  • Instagram
  • E-post
Footer Logo