Tjockkockens kåldolmar

by Jessica

Igår gjorde jag mitt första försök på LCHFvänliga koldolmar, dom blev verkligen kanongoda även om jag inte riktigt fick in snitsen att rulla fina dolmar. Kanske behöver öva lite, men det behöver inte se perfekt ut när det är hemmalagat, eller hur?

Detta tar längre tid än jag väntat så kanske passar bäst på helgen eller om man inte kommer hem för sent på kvällen efter jobbet. Går ganska fort om man förberett kålen och har klara färdigkokta kålblad redo.

Dubbla satsen om ni är flera, jag och maken åt upp alltihop igår – för att det var så gott. Man kan ju även servera tex kålrotsmos till – då blir det mer mättande såklart.

Ingredienser ca 3-4 port (8 kåldolmar)

Ett vitkålshuvud*

500 g blandfärs (kan bytas mot valfri färs)

1 normalstor gul lök

1 normalstor morot (kan uteslutas)

1-2 vitlöksklyftor

ca 1 dl grädde

ett par matskedar kalvfond (gärna egengjord, annars använder jag Bongs Kalvfond)

salt, peppar samt ev timjan eller andra örtkryddor

smör till stekning

 

Till gräddsåsen:

0,5-1 dl steksky från kåldolmarna i ugnsformen (kan uteslutas)

ca 1,5-2 dl grädde

ett par matskedar kalvfond

ev en skvätt glutenfri soya (kan uteslutas)

*OBS, gällande vitkålen som blir kvar- Du behöver enbart 8 vitkålsbladblad – eller fler om du vill göra mindre kåldolmar. Spara resterande kålen och strimla, ska gå bra att frysa in också! Kan användas som tillbehör till köttfärssås , kålgratäng, vitkålsgratäng eller carbonara tex. Bara plocka fram vitkålen ur frysen och steka upp i lite smör eller olja och krydda lite.

Gör såhär:

Kålen: Börja med att skära bort ”roten” på blomkålshuvudet. Koka upp lättsaltat vatten och lägg ner vitkålshuvudet. Bladen lossnar allt efter som, det tar bara några minuter innan dom lossnar. Akta bara så ni inte bränner er när ni plockar av dom. Lägg bladen åt sidan så dom hinner droppa av och svalna lite.

Fyllningen: Hacka lök, riv morot och vitlök. Fräs grönsakerna ihop så dom mjuknar. Häll den råa färsen i en bunke, blanda i fond, grädde och den stekta lök/vitlök och moroten. Blanda ordentligt. Krydda med salt, peppar och ev timjan/andra örter.

Dolmarna: Lägg 1/8 del av blandningen i vitkålsbladen, mindre om du vill göra flera kåldolmar. Vik in kanterna på vitkålsbladen och vik hop till ett litet kålpaket/rulla ihop så gott det går. Stek kåldolmarna någon minut båda sidor (vänd försiktigt) så att dom får lite färg. Lägg kåldolmarna sedan i en stor ugnsform. Pensla en på lite smält smör alternativt lite fibersirap för er som äter det.  Låt stå långt ner i ugnen på 200grader i ca 30 min. Tycker ni att dom börjar få för mycket färg så täck formen med lite folie mot slutet.

Ta ut formen och häll över lite av stekskyn i en kastrull/stekpanna. Ni kan därefter låta kåldolmarna vila i ugnen och gotta till sig medan ni gör såsen. Koka ner skyn något, slå på grädde, fond och ev soya. Låt koka upp ca 5-10 min så den tjocknar. Smaka av med salt och peppar.

Vi serverade kåldolmarna igår med gräddsåsen, lite grönkål som jag fräst i smör och olja samt lingon. Vill man kan man såklart ha någon form av mos till.

12557068_10153296548980887_706861498_o

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

print

You may also like

1 comment

Isabella 2020-01-19 - 22:20

I texten står det blomkål jag antar att det ska stå vitkål ?

Reply

Lämna ett svar till Isabella Cancel Reply