Tjockkockens korvgryta

by Jessica

Igår skulle det bli falukorv till middag var tanken. Korvstroganoff i all ära, vilket jag älskar, men jag ville testa något nytt och oj så bra det blev! Kommer göra detta igen och experimentera ännu mer med kryddning och kanske även blanda falukorv och tex någon kryddigare korv som chorizo. Just falukorv får man vara lite försiktig med, många varianter innehåller en hel del skit och väldigt låg kötthalt. Jag hade nu en från Lithells med 70% kötthalt och väldigt god smak (4,5g/100g kolhydrater) men finns även dom som är ännu bättre, så hittar ni en bra falukorv, passa på att köpa! Äter falukorv max en gång i månaden så det gör inte mig så mycket att det blir lite extra kolhydrater till middag den dagen – allt beror på hur strikt man är.

Detta recept är lagomt till ca 4 personer så även om det innehåller både korv, krossade tomater och en hel del grönsaker så blir det ändå inga kolhydrater som skenar iväg.

IMG_20150428_184023

Ingredienser:

550g Falukorv

500g krossade tomater

1 normalstor zucchini

½ normalstor purjolök

1 gul paprika

½-1 röd paprika

3-4 vitlöksklyftor

eventuellt 2 msk tomatpuré

4-5 ägg

1 kruka färsk persilja

smör till stekning

 

Gör såhär:

Tärna paprika, purjolök, zucchini – fräs i smör i en djup stekpanna av större modell (så att allt får plats). Pressa över vitlök och krydda med salt och peppar. Låt grönsakerna fräsa ihop några minuter och häll sedan över krossade tomater, den varianten jag hade hemma (ICA Basic) var tyvärr lite vattning så jag tillsatte även cirka 2 matskedar tomatpuré. Krydda med paprikapulver, salt, peppar, spiskummin och lite valfria örter. Grovhacka persilja och häll i grytan, spara lite persilja till garnering. Blanda runt ordentligt och lägg på ett lock, låt puttra ca 30 min på medelvärme.

Medan tomatsåsen står och puttrar så tärna falukorven, fräs den i en annan stekpanna några minuter. Salta och peppra. Häll över korven i tomatsåsen när den puttrat ca 15 min. Det vill säga att korven puttrar tillsammans med resten av grytan ca 15 min.

När grytan puttrat ca 30 min totalt så blanda runt lite, smaka av om den behöver kryddas mer. Knäck sedan försiktigt 4-5 ägg över grytan. Lägg på locket igen, efter 6-8 min är äggen klara. Hur lång tid det tar beror på hur välkokta du vill ha dom och hur stora äggen är, så ha lite koll. Klipp sedan över persilja innan servering.

Tips 1: är att riva lite parmesan över också när ni lagt över det på er tallrik.

Tips 2: Vill ni göra en vegetarisk variant – byt ut falukorv mot svamp.

IMG_20150428_184947

 

IMG_20150428_185450

IMG_20150428_190039

 

IMG_20150428_193059

print

You may also like

1 comment

Jill Jansson Trygg 2015-04-29 - 14:50

GUD VAD ET SER GOTT UT!!!
Måste verkligen testa detta! Tack för all inspiration och tips 🙂

Reply

Lämna ett svar till Jill Jansson Trygg Cancel Reply