Tjockkocken
  • Hem
  • Recept
    • Alla Frukost Lunch Middag Smått & Gott Veckomenyer / Receptsamlingar
      Lunch

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Lunch

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Middag

      Oxsvansgryta

      2020-10-26

      Recept

      Äppelkaka med kolasås

      2020-10-05

      Frukost

      LCHF Sesambagels

      2020-02-23

      Frukost

      Ostvåfflor / Chaffles

      2020-01-12

      Frukost

      Brödiga Vallmorutor

      2019-07-16

      Frukost

      Nötfria LCHF-sesamfrallor

      2019-06-28

      Lunch

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Lunch

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Lunch

      Kycklingbiffar med kantarellsås

      2020-07-29

      Lunch

      Ugnsbakad tomat och pestotorsk

      2020-07-15

      Middag

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Middag

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Middag

      Oxsvansgryta

      2020-10-26

      Middag

      Kycklingbiffar med kantarellsås

      2020-07-29

      Smått & Gott

      Äppelkaka med kolasås

      2020-10-05

      Smått & Gott

      Citron & Blåbärskaka

      2020-04-11

      Smått & Gott

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Smått & Gott

      Biskivier ala Tjockkocken

      2020-03-07

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 13

      2019-09-23

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 12

      2019-07-30

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 11

      2019-05-01

  • Min Viktresa
  • Vardagsliv
  • Kontakt

Tjockkocken

  • Hem
  • Recept
    • Alla Frukost Lunch Middag Smått & Gott Veckomenyer / Receptsamlingar
      Lunch

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Lunch

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Middag

      Oxsvansgryta

      2020-10-26

      Recept

      Äppelkaka med kolasås

      2020-10-05

      Frukost

      LCHF Sesambagels

      2020-02-23

      Frukost

      Ostvåfflor / Chaffles

      2020-01-12

      Frukost

      Brödiga Vallmorutor

      2019-07-16

      Frukost

      Nötfria LCHF-sesamfrallor

      2019-06-28

      Lunch

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Lunch

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Lunch

      Kycklingbiffar med kantarellsås

      2020-07-29

      Lunch

      Ugnsbakad tomat och pestotorsk

      2020-07-15

      Middag

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Middag

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Middag

      Oxsvansgryta

      2020-10-26

      Middag

      Kycklingbiffar med kantarellsås

      2020-07-29

      Smått & Gott

      Äppelkaka med kolasås

      2020-10-05

      Smått & Gott

      Citron & Blåbärskaka

      2020-04-11

      Smått & Gott

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Smått & Gott

      Biskivier ala Tjockkocken

      2020-03-07

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 13

      2019-09-23

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 12

      2019-07-30

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 11

      2019-05-01

  • Min Viktresa
  • Vardagsliv
  • Kontakt
ReceptSmått & Gott

Tjockkockens Mandelsnickers

av Jessica 2016-09-15

Ibland vill man ha någonting till efterrätt eller till fikat på jobbet – utan att få i sig massa onödigt socker, gluten och skräp, då är dessa mandelsnickers perfekta.

En vän till mig så en gång att ”Man äter inte efterrätt för att vara nyttig” och det stämmer. Efterrätt och fika är inget jag äter varje dag, det blir en dålig vana för mig, men ibland – då vill man banne mig ha det!

Dessa Mandelsnickers är superenkla att göra och väldigt mättande, jag tycker därför man nöjer sig med 1-2 bitar. Dessa är en variant på min vanliga snickers som innehåller betydligt med kolhydrater än denna mandelvariant.

Chokladen avgör hur många kolhydrater det blir så välj en med hög kakaohalt. Jag själv älskar Lindt Excellence 85% (19 g kol/100g) och Vivano 92% (13 g kolhydrater/100g) men här väljer ni själva vad ni vill ha. Utslaget per bit brukar det i slutändan inte bli så mycket.

Formen jag använde var en enkel glas matlåda från ikea (Förtrolig heter den). Storlek 13x19x7.

Mandelsnickers

100 g mörk choklad, minst 70%, gärna högre.

185 g mandelsmör (tex Kung Markatta)

100 g hackad mandel

100 g smör
2-3 krm havssalt
2 msk grädde
Ev lite sötning (tex sötströ/xylitol)

Gör såhär:

Smält 50 g choklad och 25 g smör i vattenbad eller försiktigt i micron. Tillsätt en nypa havssalt och häll chokladsmeten i en frystålig form (jag hade även bakplåtspapper i botten). Ställ in i frysen och låt stelna, tar max 10-15min, behöver ej bli genomfrusen.

Värm upp mandelsmör och 50 g smör i tärningar i en kastrull, ha inte för hög temperatur så det bränns. När smöret smält så tillsätt grädden, önskar du använda sötning så tillsätt även det -men går att utesluta helt. Häll ner de hackade mandlarna, spara dock lite att toppa kakan med!

Mandelsmöröran blir som en kletig men jämn smet. Ta ut formen med chokladbotten ur frysen och häll på mandelröran. Ställ in formen i frysen igen . Nu behöver den lite längre tid för att stelna något. Avvakta ca 30-40 min.

Smält resterande 50 g choklad med 25 g smör och en nypa havssalt. Toppa mandelkakan med chokladblandningen och strö över lite hackade mandlar. In i frysen igen och låt stelna. Ta sedan ut hela kakan och skär med kniv i lämpliga bitar.

Förvara mandelsnickers i frysen i en stängd matlåda, ta fram en stund innan. Dom ska ätas.

img_20160914_200810

img_20160914_202059

 

img_20160914_215233

img_20160914_215457

img_20160915_095401

print
chokladefterrättfikaKalasMandelsmörMandelsnickerssnickers
15 kommentarer
47
Facebook Twitter Google + Pinterest
Jessica

tidigare inlägg
Lättlagad Tonfisklasagne
nästa inlägg
Välkommen till Tjockkocken 2.0

Du kanske också gillar

Lammracks, smörstekta haricot verts, rökt sidfläsk och rosmarin & vitlökssmör.

2016-02-24

Choklad & Hasselnötsbollar

2015-02-27

Sidfläsk, Löksås & Vitkålsmos

2014-12-09

Den ultimata lunch-pannan

2018-03-11

Mandelchokladbollar

2015-11-29

Parmesanomelett med lax & sparris

2016-04-24

Sweetchiliköttgryta

2015-11-23

Gratinerad champinjongratäng

2015-01-21

Mejerifri chiapudding med rabarberkompott

2016-09-10

Enkel Ostgratinerad Baconpaj

2015-09-12

15 kommentarer

Frida 2019-07-19 at 13:42

Det där med att ”ta fram en stund innan det är dags att äta” är det enda jag misslyckas med hela tiden ?
Älskar dessa!

Svara
Charlotte Lundh 2017-12-21 at 19:06

Herregud vad mandelsmeten var god!! Nu ligger den i frysen och gottar till sig. Mums!

Svara
Anonym 2017-06-11 at 14:37

Recept

Svara
Camilla 2016-11-15 at 19:15

Har privat göra dessa idag och blandade i lite lakritspulver i ena chokladdelen. Blev mycket lyckat?

Svara
Frida 2016-11-11 at 23:06

Oj så goda. Jag skar upp tre skivor, sambon åt en halv och jag resten. Men det blev ganska dyrt godis med ekologiskt mandelsmör. Är väl iofs bra så blir det inte gjort så ofta 🙂

Svara
Sofia 2016-09-20 at 10:17

Supergott och perfekt till mellis eller fika!

Svara
Cecilia 2016-09-17 at 16:50

Håller på att baka den nu ska bli gott till mitt kvälls te och någon bra film på Tv. Tack trevlig helg 🙂

Svara
Maggan 2016-09-15 at 20:55

Om man inte har mandelsmör, kan man använda vanligt smör?

Svara
Anonym 2016-10-26 at 19:16

Kunde man det?

Svara
Anonym 2016-12-14 at 19:29

Då blir det ju bara smör med grädde och lite hackade mandlar. Mandelsmör är mixad mandel helt enkelt och kallas smör, eftersom oljorna i mandeln gör mixen smörig typ. Beter sig alltså inte som vanligt smör.

Svara
Jessica 2016-12-14 at 19:31

Hej, nej du kan inte använda vanligt smör, mandelsmör är en helt annan produkt (mixade mandlar till en kram i i princip). Mandelsmör kan man köpa färdigt eller göra eget, jag föredrar och köpa ett färdigt utan tillsatser, tex Kung markattas.

Svara
LisA 2016-09-15 at 19:36

Kan du fixa så att det är lättare att skriva ut recept utan att få med precis allt på hela sidan. Testa skriva ut från din egna och se sen skillnaden när du printar från Bakervsrunner.

Svara
Susan 2016-09-15 at 13:30

Ungefär hur stor form använde du?

Svara
Jessica 2016-09-15 at 13:33

En glas matlåda från ikea (Förtrolig heter den). Storlek 13x19x7. Bra att du fråga, lägger in det i receptet 🙂

Svara
Susan 2016-09-15 at 14:42

Tack ?

Svara

Lämna ett svar till Susan Avbryt

Om Tjockkocken

Bakom namnet Tjockkocken hittar ni Jessica Nyholm, 34 år och bor i södra Stockholm tillsammans med min man och vår treåriga dotter. I bloggen hittar ni recept på ren och enkel mat inom lågkolhydratskost (LCHF/Paleo/Lowcarb/Glutenfritt) och jag experimenterar hela tiden för att hitta det som passar mig bäst utan pekpinnar eller hårda regler. Mat ska vara roligt och varierande! I bloggen finner ni även bilder och inlägg om min stora viktresa där jag startade på 220 kg (2011) och nu har gått ner halva min kroppsvikt. Min resa mot ett friskare liv helt enkelt, info om detta hittar ni i kategorin "Min viktresa".
Glöm inte följa mig på Instagram under namnet @tjockkocken och lagar ni mina recept uppskattar jag att ni taggar eller länkar till min blogg.

myTaste.se

Populära inlägg

  • Tjockkockens Ostplättar

    2015-01-04
  • Klassisk Högrevsgryta

    2016-10-09
  • Tjockkockens Chokladbollar

    2015-09-22
  • Ugnsbakat fläsklägg

    2016-10-22
  • Snackstips; Briepuffar

    2016-04-24
  • Facebook
  • Instagram
  • E-post
Footer Logo