Tonfiskcurry – perfekt vardagsmat

by Jessica

Detta recept har jag tänkt lägga upp så länge, men det blir aldrig av. Varför? Jo för att det är nästan omöjligt att få till en bra bild. Denna tonfiskgryta må inte se vacker ut men är så jäkla god!

Jag började göra denna gryta när jag flyttade hemifrån, jag var 18 år och hade typ inga pengar, vet inte riktigt hur jag klarade mig haha. Jag gjorde iallafall en variant av denna tonfiskgryta typ varje vecka. Det var billigt, gick fort och jag hade mat i flera dagar. Det blev även min lillasysters facofav, hon skulle prompt ha denna varje gång hon hälsade på!

Servera med zucchininudlar, bönpasta, shiratakinudlar/shiratakiris eller bara lite krispig sallad. För de som äter vanlig pasta/ris/bulgur passar det också superbra.

Detta är perfekt mat en vardagkväll eller till lunch när man vill att det ska gå fort. Det verkar hittills bara vara Abba som levererar MSC-märkt tonfisk på burk, så välj gärna den. Smakmässigt tycker jag även ICAs burktonfisk är supergod och hoppas på att fler producenter kommer göra MSC-märkt tonfisk tillgängligt.

Tjockkockens tonfiskcurry, ca 4 port

2 burkar tonfisk i vatten

1 stor gul lök eller 2 små

1 paprika i valfri färg

3-4 dl grädde

Ca 150 g fetaost/salladsost

Ca 10-15 körsbärstomater

1-2 msk tomatpuré

Smör till stekning

Salt, peppar, gul curry, gurkmeja och paprikapulver

 

Gör såhär:

Hacka lök, strimla paprikan och skiva/skär kvartar av tomaterna. Fräs löken och paprika i smör några minuter så löken blir genomskinlig. Lägg i en extra klick smör i pannan oxh lägg i tomaterna, tomatpuré och krydda med rikligt med curry, gurkmeja och paprikapulver. Fräs kryddorna och tomatpurén i smöret lite och blanda sedan runt allt och slå på grädden.

Låt såsen koka upp ca 5-10 min så den tjocknar. Smaka av med salt och peppar samt om du behöver krydda ytterligare.

Häll av vattnet från tonfiskburkarna och vänd försiktigt ner tonfisken i currysåsen. Skär eller bryt fetaosten i små tärningar och strössla över grytan, det låter kanske konstigt men det ger en supergod sälta och krämighet.

Låt grytan puttra ca 5-10 min när du lagt i tonfisk och getaost – sen är den klar att servera!

print

You may also like

19 comments

Carina Staf Mattsson 2023-09-25 - 15:41

Ska defenetivt göra denna maträtt, kanske tillsätta champinjoner eftersom jag e så himla förtjust i denna svamp. Blir till att göra denna rätt till helgen, blir storkok för att frysa in om det nu går

Reply
Anonym 2020-10-25 - 21:43

testar den nästa vecka , bilden ser fantastisk ut .

Reply
Daniel 2019-01-12 - 15:53

Detta blev fantastiskt gott. Jag lyxade till det och ersatte burktonfisken mot färsk tonfisk från fiskdisk och salladsosten mot cheddarost från ostdisk 🙂

Reply
Jessica 2019-01-30 - 13:32

Låter fantastiskt!

Reply
Sussi 2019-01-08 - 22:32

Är det salladslök på översta bilden??

Reply
Jessica 2019-01-30 - 13:32

Ja, det stämmer bra! 🙂

Reply
Kaltum 2019-01-03 - 07:29

Enkel och gott tack för receptet

Reply
Anne E Kasbo Stensrud 2018-10-23 - 22:10

Er curry det samme hrydderet som vi i norge kaller karri???

Reply
Anonym 2019-09-11 - 16:03

Ja, det stämmer!

Reply
Susannah 2021-10-17 - 15:14

Har gjort denna många gånger och den är sanslöst god. Make och son, som vägrar tonfisk, äter denna med god aptit, då jag inte berättat att det är tonfisk i 😁

Reply
Catarina 2018-08-17 - 20:07

Det svarta fröna på översta bilden. Vad är det?

Reply
Elin 2018-08-19 - 12:15

Det ser ut att vara svarta sesamfrön.

Reply
Lisa 2018-05-04 - 10:27

Så god, har blivit en storfavorit här hemma

Reply
Anonym 2018-04-01 - 22:28

Gjorde denna rätt idag, å den kommer jag garanterat att göra fler gånger! Tummen upp ?

Reply
Grethel 2018-03-27 - 15:02

Smarrigt
Tog en tsk vardera av paprika och curry. Hade ingen gurkmeja men det blev hur gott som helst. Salt och pepparmix naturligtvis. Kommer att göra fler gånger

Reply
Anonym 2018-03-27 - 15:01

Smarrigt
Tog en tsk vardera av paprika och curry. Hade ingen gurkmeja men det blev hur gott som helst. Salt och pepparmix naturligtvis. Kommer att göra fler gånger

Reply
Emelie 2018-03-24 - 08:44

Det här blev jättegott. Tack för receptet!

Reply
Melinda Andersson 2018-03-21 - 21:19

Hej! Hur mkt använde du av kryddorna i grytan. Tacksam för svar

Reply
Barbro 2018-03-20 - 19:50

God

Reply

Lämna ett svar till Catarina Cancel Reply