Tjockkocken
  • Hem
  • Recept
    • Alla Frukost Lunch Middag Smått & Gott Veckomenyer / Receptsamlingar
      Lunch

      Smörig kycklinggryta – Tjockkockens vardagsvariant av butter-chicken

      2019-10-22

      Lunch

      Chili con Carne

      2019-09-30

      Lunch

      Veckomeny nr 13

      2019-09-23

      Lunch

      Blomkålsplättar

      2019-09-02

      Frukost

      Brödiga Vallmorutor

      2019-07-16

      Frukost

      Nötfria LCHF-sesamfrallor

      2019-06-28

      Frukost

      Snabba LCHF-pannkakor

      2018-04-26

      Frukost

      Overnight oats (veganskt & glutenfritt)

      2018-01-11

      Lunch

      Smörig kycklinggryta – Tjockkockens vardagsvariant av butter-chicken

      2019-10-22

      Lunch

      Chili con Carne

      2019-09-30

      Lunch

      Veckomeny nr 13

      2019-09-23

      Lunch

      Blomkålsplättar

      2019-09-02

      Middag

      Smörig kycklinggryta – Tjockkockens vardagsvariant av butter-chicken

      2019-10-22

      Middag

      Chili con Carne

      2019-09-30

      Middag

      Veckomeny nr 13

      2019-09-23

      Middag

      Blomkålsplättar

      2019-09-02

      Smått & Gott

      LCHF Kladdkaka med kolasås – ultimata PMSkakan

      2019-07-31

      Smått & Gott

      Mjuk Saffranskaka LCHF

      2018-12-23

      Smått & Gott

      Mjuk Pepparkaka LCHF

      2018-11-28

      Smått & Gott

      LCHF Jordgubbstårta – perfekt till Midsommar

      2018-06-16

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 13

      2019-09-23

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 12

      2019-07-30

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 11

      2019-05-01

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 10

      2019-02-18

  • Min Viktresa
  • Vardagsliv
  • Kontakt

Tjockkocken

  • Hem
  • Recept
    • Alla Frukost Lunch Middag Smått & Gott Veckomenyer / Receptsamlingar
      Lunch

      Smörig kycklinggryta – Tjockkockens vardagsvariant av butter-chicken

      2019-10-22

      Lunch

      Chili con Carne

      2019-09-30

      Lunch

      Veckomeny nr 13

      2019-09-23

      Lunch

      Blomkålsplättar

      2019-09-02

      Frukost

      Brödiga Vallmorutor

      2019-07-16

      Frukost

      Nötfria LCHF-sesamfrallor

      2019-06-28

      Frukost

      Snabba LCHF-pannkakor

      2018-04-26

      Frukost

      Overnight oats (veganskt & glutenfritt)

      2018-01-11

      Lunch

      Smörig kycklinggryta – Tjockkockens vardagsvariant av butter-chicken

      2019-10-22

      Lunch

      Chili con Carne

      2019-09-30

      Lunch

      Veckomeny nr 13

      2019-09-23

      Lunch

      Blomkålsplättar

      2019-09-02

      Middag

      Smörig kycklinggryta – Tjockkockens vardagsvariant av butter-chicken

      2019-10-22

      Middag

      Chili con Carne

      2019-09-30

      Middag

      Veckomeny nr 13

      2019-09-23

      Middag

      Blomkålsplättar

      2019-09-02

      Smått & Gott

      LCHF Kladdkaka med kolasås – ultimata PMSkakan

      2019-07-31

      Smått & Gott

      Mjuk Saffranskaka LCHF

      2018-12-23

      Smått & Gott

      Mjuk Pepparkaka LCHF

      2018-11-28

      Smått & Gott

      LCHF Jordgubbstårta – perfekt till Midsommar

      2018-06-16

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 13

      2019-09-23

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 12

      2019-07-30

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 11

      2019-05-01

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 10

      2019-02-18

  • Min Viktresa
  • Vardagsliv
  • Kontakt
MiddagRecept

Ugnsbakat fläsklägg

av Jessica 2016-10-22

Dagens oglamorösa men grymt goda middag bestod av fläsklägg bakat i ugn, smörstekt strimlad vitkål och senapscreme.

Dennamat för tankarna till Polen, Tjeckien och även Tyskland. Vi bokade faktiskt en resa till Prag för ett par dagar sedan, det bär av dit 10-14 december och då ser jag fram emot att äta mycket sådan här mat. I Tyskland säger man Schweinhaxe och i Polen säger man Golonka om just fläsklägg, det tillagas på lite olika sätt men serveras oftast med stekt kål eller surkål och är verkligen gott – även om det tar lite tid.

Det sköter sig själv i ugnen nästan så man har ju tid för annat också. Vi köpte en rejäl bit fläsklägg på 1,5 kg – räkna med att det är mycket ben och en del köttbitar som man kanske inte vill äta så en del vikt försvinner, kan vara bra att tänka på när man beräknar portioner.

Fläsklägg är oftast väldigt billigt, inte ovanligt att hitta runt 30-40 kr kg. Har ni möjlighet och köpa i en saluhall tex så lägg till lite extra och få fin kvalitet! Köp helst färskt fläsklägg – men hittar ni rimmat så går det också bra (i butik finns det oftast bara rimmat)

Använder ni rimmat fläsklägg så skölj av köttstycket och badda av vätskan innan tillagning så får ni bättre slutresultat.

Schweinhaxe

Fläsklägg

Ugnsbakat fläsklägg, 3-4 port:

1 fläsklägg, vårt var på 1,5 kg

1 gul lök

1 morot (kan uteslutas, ger dock god smak till fläsket)

Några klickar smör

Salt, peppar, torkad salvia (eller valfria andra örter)

Gör såhär:

Skär några skåror i svålen på fläsklägget  med en vass kniv. Lägg det i en ugnsform med svålen uppåt. Hacka morot och lök i stora bitar och sprid ut runt omkring. Blanda salt, peppar och salvia (eller andra önskade kryddor) och klappa in på utsidan av köttet. Klicka över några klickar smör och ställ in i ugnen på ca 150 grader.

Jag körde min i ca 3 timmar för att den skulle bli extra mör och fin, ta ut plåten några gånger under tiden och pensla utsidan med det smälta smöret som ligger i botten. Vill man korta ner tiden så kör på 175 grader i ca 2 timmar. Sista 30 min drog jag upp till 200 grader och satte in formen högt upp i ugnen så svålen fick lite krisp och finare yta. Köttet är klart när det lätt lossar från benen och känns saftigt, innertemp runt 75 grader.

Som tillbehör blev det smörstekt vitkål, men gillar man surkål passar även det utmärkt. Gör egen eller köp en utan massa onödiga tillsatser, jag själv är inget fan av surkål så det blev vanlig vitkål för mig.

Smörstekt vitkål:

Beräkna ca 150-200 g (råriven vitkål) per person. Strimla tunt med en mandolin/osthyvel eller kniv. Bryn i mycket smör under ca 15 min så den blir lätt brun i färgen (blanda runt så det inte bränns). Smaka av med salt och peppar (släng även i hela kumminfrön om ni gillar den smaken). Det är även gott att steka kålen med lite tunt strimlad gul lök för ännu mer smak.

 

Senapscréme:

2-3 msk creme fraiche*

2 msk senap (helst grovkornig med låg kolhydratsinnehåll)

En klick pepparrotscreme eller färskriven pepparrot

Salt och peppar

*Vill du hellre ha mejerifritt? Byt till majonnäs

Gör såhär: 

Blanda alla ingredienser i en skål, ta dock lite senap i taget tills du får önskad styrka. Servera cremen med fläsklägget och den stekta kålen.

img_20161022_175426

img_20161022_175337

img_20161022_173501

img_20161022_175324

print

fläskFläskläggGolonkahusmankålRöror/SåserSchweinhaxeSenapscremevitkål
6 kommentarer
33
Facebook Twitter Google + Pinterest
Jessica

tidigare inlägg
Fajitas med Zucchiniwraps
nästa inlägg
Dagens tips; Kantarellsmör

Du kanske också gillar

Örtbakad Fetaost i tomatröra

2019-01-31

Ostfylld & Baconlindad Kyckling med örtsmör

2015-07-23

Enkel blåbärspaj i portionsform

2016-08-14

Biff med grönpepparsås

2016-05-08

Vitchokladmousse och citronmarinerade Jordgubbar

2015-03-24

Minutbiff, vaxbönor och chorizosmör

2016-06-29

Fantastiska tjocka ribs i salladsblad

2015-09-06

Ost & Baconburgare

2015-09-06

Flintastek med sötpotatissallad

2017-05-09

Tjockkockens Snickers

2015-06-12

6 kommentarer

Jeanette 2019-08-22 at 17:11

Gjorde smörstekt vitkål idag, suveränt gott med kummin i😋

Svara
kalle 2018-10-16 at 16:12

Välsmakande rätt som du bör tillaga.

Svara
Anonym 2018-01-20 at 18:54

Tack för ett väldigt gott recept. Vi lagade idag och har njutit och ätit upp allt ?

Svara
Mrs.pam_ 2017-10-23 at 11:00

Spelar d ngn roll? Jag gör på rimmat nu…chansar!!

Svara
carin eriksson 2017-02-16 at 10:44

Använde du rimmad eller färsk fläsklägg?

Svara
Pia 2016-10-23 at 08:23

Hej
Jag undrar om du har rimmad eller färsk fläsklägg?

Svara

Lämna ett svar till Anonym Avbryt

Om Tjockkocken

Bakom namnet Tjockkocken hittar ni Jessica Nyholm, 33 år och bor i södra Stockholm tillsammans med min man och vår tvååriga dotter. I bloggen hittar ni recept på ren och enkel mat inom lågkolhydratskost (LCHF/Paleo/Lowcarb/Glutenfritt) och jag experimenterar hela tiden för att hitta det som passar mig bäst utan pekpinnar eller hårda regler. Mat ska vara roligt och varierande! I bloggen finner ni även bilder och inlägg om min stora viktresa där jag startade på 220 kg (2011) och nu har gått halva min kroppsvikt. Min resa mot ett friskare liv helt enkelt, info om detta hittar ni i kategorin "Min viktresa".
Glöm inte följa mig på Instagram under namnet @tjockkocken och lagar ni mina recept uppskattar jag att ni taggar eller länkar till min blogg.

myTaste.se

Populära inlägg

  • Tjockkockens Ostplättar

    2015-01-04
  • Tjockkockens Chokladbollar

    2015-09-22
  • Klassisk Högrevsgryta

    2016-10-09
  • Ugnsbakat fläsklägg

    2016-10-22
  • Snackstips; Briepuffar

    2016-04-24
  • Facebook
  • Instagram
  • E-post
Footer Logo