Tjockkockens Västerbottenpaj

by Jessica

 

Bilden ovan är från midsommar och togs av min vän Carro som jag hade bjudit hem på middag. Tyckte bilden såg så himla somrig ut!  Receptet för miniburgare hittar ni förresten här: https://www.tjockkocken.se/miniburgare-sliders/ och laxröran som serveras på fröknäcket på bilden hittar ni här: https://www.tjockkocken.se/enkel-laxrora/

Så till min fina västerbottenpaj. Detta var första gången jag testade att göra en och den blev superbra. Valde att ha nästan överdrivet mycket västerbottenost i bara för att det är så himla gott. jag använde en kakform med avtagbar kant – 23 cm diameter.

OBS – det går utmärkt att göra enbart fyllning, dvs en bottenlös paj. Smörj kanterna på formen och häll sedan i fyllningen. Detta går både snabbare och blir färre kolhydrater.

 

Pajbotten:

2 dl mandelmjöl

0,5 dl kokosmjöl

4-5 msk sesamfrön

1 msk kallt vatten

1 nypa salt

100g rumstempererat smör

1 äggula

 

Gör såhär:

Sätt ugnen på 175g. Lägg alla ingredienser i en matberedare och blanda ett par minuter tills smeten är slät. Tryck ut smeten i en kakform/pajform med avtagbar kant (gärna lite högre), smeten kommer inte räcka för att täcka mer än botten + ca 1-2 cm upp på kanterna, men fyllningen kommer gå högre upp. Tack vare att jag har så mycket västerbottenost i håller den ihop fint ändå. Ställ in paj/kakformen i frysen ca 10-15 min. Detta gör att pajskalet hållet ihop bättre när det sedan förgräddas. Stoppa in pajskalet i ugnen och förgrädda 9-10 min. Degen ska få lite färg men inte bli för gräddad. Ställ pajskalet åt sidan och låt svalna medan du gör fyllningen.

 

Fyllning:

ca 480 g Riven Västerbottenost (vi köpte en hel ost och rev ner den med matberedaren)

4 ägg

3 dl grädde

svartpeppar och ev lite salt.

Gör såhär:

Lägg den rivna osten direkt i pajskalet. Vispa ihop ägg och grädde med peppar och ev lite salt. Häll äggblandningen över osten. Ställ långt ner i ugnen i ca 25-30 min. Ta ut den när den fått fin färg, som nedan.

Låt pajen stå ca 30-60 min och svalna innan den äts. Den ska vara ljummen till rumstempererad för att smaka som bäst.

Goda tillbehör är färska räkor, hackad rödlök, min laxröra, fröknäcke och gräddfil/creme fraishe. Denna paj passar tex högtider som midsommar, kräftskiva eller som Eric säger ”Varje dag är en bra dag för västerbottenpaj”, haha.

IMG_20150619_163315

print

You may also like

4 comments

Anonym 2020-01-16 - 14:08

Den här pajen är godare än den med vmjöl supergod tack för receptet!!

Reply
Monika 2016-11-02 - 12:33

Hej. Testa att tillsätta purjolök, gul lök och vitlök som du hackat och svettat i lite smör. Det blir jättegott 🙂

Reply
Tjockkockens västerbottenostpaj | testlagat 2016-09-02 - 15:13

[…] För originalrecept, besök Tjockkockens hemsida och sök på klassiska köttbullar eller så följer ni bara direktlänken här. […]

Reply
Paula 2015-06-27 - 14:51

Denna västerbottenspaj ser så god ut, att jag måste prova den denna sommar. Kan redan tänka alla tillbehören som passar. Hittade till din sida genom tidningen Allt om LCHF. Du har verkligen varit duktig, som har kämpat dig ner i vikt så mycket. Själv har jag ännu 20-25kg kvar att få ner och ibland är det verkligen jobbigt och även fuskar med maten och även med kakor, så då går det så klart bakåt lite. Ha en bra sommar med familjen. Kram/Paula

Reply

Lämna ett svar till Paula Cancel Reply