Söndagar för mig är lite heliga, iallafall när det kommer till middag. Har alltid drömt om att göra söndagsmiddagar till familjen och nu när jag har träffat mitt livs kärlek har iallafall en del av den drömmen gått i uppfyllelse. Middagar på söndagar ska vara lite bättre än övriga veckans, den får gärna ta längre tid och ska lagas med extra mycket kärlek. Den här helgen har vi fått mycket gjort. I lördags var vi och provade ut samt beställde en ny säng, dock levereras den först om 6-8 veckor. Vi har bestämt att bli sambos i januari så att shoppa ny säng var ett bra sätt att börja sambolivet på! Har även hunnit shoppa nästan alla julklappar, sprang på stan igår bland alla andra tusentals människor och hittade en hel del fina saker, längtar redan nu till julafton. Har ni hunnit med all julshopping?
Iallafall, till middagen. Var längesen jag gjorde någon gratäng, så vart lite extra sugen på det. Vitkålsgratäng fick det bli – till det fyllda lövbiffsrullader i en baconsås. Gratängen är oerhört god, så gör gärna extra stor, passar bra i matlåda tex.
Vitkålsgratäng, ca 4-6 portioner:
1 normalstort vitkålshuvud (ca 900g-1kg strimlad kål)
1 stor gul lök eller 2 små
2-3 vitlöksklyftor
1 tsk sambal olek (gillar ni lite sting så ta mer)
ca 2,5 dl grädde
2 dl creme fraishe
Ca 150 g riven ost
salt, peppar
rikligt med smör att steka i.
Gör såhär:
Strimla vitkålen och löken. Fräs i mycket smör i omgångar och pressa över vitlök, salta och peppra. Jag brukar dela upp kål/lökblandningen i 4 omgångar så man steker lite i taget. Kålwn ska mjukna och det tar några minuter, älta då ni inte bränner den bara.
Blanda grädde, creme fraishe, salt, peppar och sambal olek i en bunke och häll över vitkålen när den mjuknat. Låt puttra ihop ca 10 min. Häll över i en ugnsform och strö över riven ost. in i ugnen 200 g ca 30 min (till osten fått fin färg. Låt gratängen gärna stå ca 10 min och ”sätta sig” innan ni hugger in.
Tips! Gratängen passar bra i matlåda och funkar även att frysa!
Lövbiffsrullader:
lövbiff
dijon senap
riven parmesan
salt, peppar
smör att steka i
Gör såhär:
Lägg lövbiffen på en skärbräda, bre på senap och riv parmesan över. Salt och peppra. Rulla ihop försiktigt och fäst med en tandpetare.
Stek rulladerna lätt på båda sidor. Går fort så var uppmärksam. Dom ska inte va helt genomstekta. Lägg rulladerna sedan åt sidan på en tallrik och använd samma stekpanna till såsen.
Baconsås:
1 paket bacon (tärnat eller hacka baconskivor)
1 hackad röd lök
ca 2 dl grädde
smör att steka i
salt, peppar
Fräs löken och bacon i lite smör samt skyn från lövbiffen. salta, peppra och slå på grädden. Låt puttra någon minuter. Lägg ner lövbiffsrulladerna i såsen och lägg över ett lock. Låt såsen puttra tillsammans med rulladerna några minuter så dom blir klara. Servera ihop vitkålsgratängen och lite grönsaker.
2 kommentarer
Har du provat med Smetana istället för CF i denna någon gång? (har nämligen smetana i kylen) 🙂
Det har jag ej, men man kan byta creme fraishe mkt smetana eller cream cheese i de flesta recept. 🙂