Tjockkockens Vitkålsgratäng

by Jessica

Söndagar för mig är lite heliga, iallafall när det kommer till middag. Har alltid drömt om att göra söndagsmiddagar till familjen och nu när jag har träffat mitt livs kärlek har iallafall en del av den drömmen gått i uppfyllelse. Middagar på söndagar ska vara lite bättre än övriga veckans, den får gärna ta längre tid och ska lagas med extra mycket kärlek. Den här helgen har vi fått mycket gjort. I lördags var vi och provade ut samt beställde en ny säng, dock levereras den först om 6-8 veckor. Vi har bestämt att bli sambos i januari så att shoppa ny säng var ett bra sätt att börja sambolivet på! Har även hunnit shoppa nästan alla julklappar, sprang på stan igår bland alla andra tusentals människor och hittade en hel del fina saker, längtar redan nu till julafton. Har ni hunnit med all julshopping?

Iallafall, till middagen. Var längesen jag gjorde någon gratäng, så vart lite extra sugen på det.  Vitkålsgratäng fick det bli – till det hade vi lövbiffsrullader men det passar som tillbehör till mycket. Gratängen är oerhört god, så gör gärna extra stor, passar bra i matlåda tex.

Vitkålsgratäng, ca 4-6 portioner:

1 normalstort vitkålshuvud (ca 900g-1kg strimlad kål)

1 stor gul lök eller 2 små

2-3 vitlöksklyftor

ca 3 dl grädde

200 g philadelphia (alt creme fraiche)

Ca 150 g riven ost (gärna en lagrad)

salt, peppar och alt chiliflakes

Alt 1-2 msk kycklingfond

Smör att steka i.

Gör såhär:

Strimla vitkålen och löken. Fräs i mycket smör i omgångar och pressa över vitlök, salta och peppra. Jag brukar dela upp kål/lökblandningen i 4 omgångar så man steker lite i taget. Kålen ska mjukna och det tar några minuter, akta så ni inte bränner den bara.

När kålen är mjuk och genomstekt – häll i grädde, philadelphia, salt, peppar och vitlök i stekpannan. Låt puttra ihop ca 10 min.  Häll över i en ugnsform och strö över riven ost.

In i ugnen 200 g ca 20 min (till osten fått fin färg). Låt gratängen gärna stå ca 10 min och ”sätta sig” innan ni hugger in.

Tips! Gratängen passar bra i matlåda och funkar även att frysa!

IMG_20160514_183748

print

You may also like

2 comments

Susanne 2016-08-11 - 10:32

Har du provat med Smetana istället för CF i denna någon gång? (har nämligen smetana i kylen) 🙂

Reply
Jessica 2016-08-11 - 10:45

Det har jag ej, men man kan byta creme fraishe mkt smetana eller cream cheese i de flesta recept. 🙂

Reply

Leave a Comment