Blomkålsplättar

by Jessica

 

Hej allihopa!

Tänkte att jag skulle slänga in ett snabbt tips till er på detta recept. Vi serverade med skivat fläsk som vi stekte i ugnen, rårörda lingon och löksås. Men ni kan ju ha vad ni vill till. Tänk som en lchfvariant av råraka.

Ingredienser Blomkålsplättar ca 8-10 st:

0,5 Blomkålhuvud (ca 500 g)

ca 150 g riven ost, tex herrgård

1 ägg

0,5 msk lökpulver

1-1,5 msk fiberhusk

salt, peppar

rapsolja till stekning

 

Gör såhär:

Dela blomkålen i bitar och lägg i matberedare med kniv i, kör igång snabbt så blomkålen blir strimlad till blomkålsris. Har du ingen matberedare så riv blomkålen på rivjärn.

För bäst resultat: lägg den strimlade blomkålen i tex en bakduk och knyt ihop, pressa ut så mycket vatten som möjligt.

Lägg tillbaka blomkålen i en skål, blanda i ägg, kryddor, ost och fiberhusk (börja med 1 msk, låt stå några min, känns smeten för blöt så tillsätt 0,5 msk till).

Hetta upp en stekpanna med ordentligt med olja i botten.  Forma bollar av smeten i handen, lägg i stekpannan och tryck till dom med en stekspade så det blir plättar.

Stek på medelhög värme ca 4-5 på varje sida, fyll på med lite olja så inte pannan blir torr – plättarna blir nästan friterade på ytan. Krispigt på utsidan och mjuka inuti. Salta och peppra lite extra vid servering om det behövs. Klart!

print

You may also like

3 comments

Britta 2019-09-20 - 07:49

Supergott. Ska laga fler gånger.

Reply
mia 2019-09-03 - 14:35

Hur gör du lökåsen?

Reply
Lena Asplund 2019-09-02 - 22:00

Dina blomkålsplättar ser fantastiskt frasiga och goda ut. Ska testa!

Reply

Leave a Comment