Dagens söndagsmiddag blev en värmande högrevsgryta. Just hösten är verkligen grytornas säsong så kommer nog bli en hel del sådan här mat. Har spenderat dagen med att shoppa lite i Farsta Centrum med sambon och sedan fixat lite här hemma. En lugn och skön söndag, precis vad jag behövde!
Insåg att jag inte har recept på högrevsgryta på bloggen sen innan så det var på tiden, för det här är verkligen en favorit. Det tar lite längre tid och passar bättre på helgen, men grytan sköter mest sig själv så man har tid och göra annat under tiden. Ett stort plus är att hela köket doftar magiskt!
Jag använder både morot och mycket lök i denna – är man känslig mot kolhydrater och vill ha färre så uteslut morot och minska mängden lök. Det är en smaksak!
Ingredienser Högrevsgryta, ca 4 port
Ca 1 kg högrev (eller annat mört nötkött)
Ca 80-100 g pancetta/sidfläsk eller bacon
1 stor morot
4-5 vitlöksklyftor
250 g gul steklök (alternativt rödlök/schalottenlök)
200 g kastanjchampinjoner (vanliga champinjoner eller annan svamp går också bra)
En skvätt köttfond
Ca 2 dl rödvin*
3-4 msk tomatpuré
2-3 lagerblad
Salt, peppar, färsk timjan
Smör till stekning
*välj gärna eko-vin. Finns många bra på systembolaget med låg sockerhalt. Får du rödvin över så frys in i en påse så har du till nästa gång du ska göra gryta eller rödvinssås. Vill man utesluta rödvin så öka mängden tomatpuré, ta en ektra skvätt fond och lite vatten.
Gör såhär:
Putsa köttet från eventuella senor och brosk och skär i grytbitar. Grovhacka hälften av löken, vitlök, pancetta och morot. Bryn köttet i smör i en het gryta, plocka ur köttet och ställ åt sidan. I samma gryta – bryn grönsakerna och pancettan ett par min så löken blir lite genomskinlig och pancettan fått yta.
Klicka i tomatpuré och blanda runt med lökblandningen. Häll i rödvin, fond och lagerblad och lägg försiktigt ner köttet i grytan igen och blanda runt. Ta en näve färsk timjan och knyt ihop med steksnöre och lägg ner i grytan och lägg på ett lock.
Låt grytan puttra på medelvärme ca 1 timme, kolla bara till den nån gång då och då så att det inte är för lite väska och bränner fast i botten, häll i 1 dl vatten om det börjar se torrt ut.
Efter en timme, bryn svamp och resterande lök i en separat panna, detta för att få ut smakerna lite mer. Häll sedan ner lök och svamp i grytan och blanda runt.
Låt puttra 20-30 min till och smaka av med salt och peppar.
Vill man så kan grytan puttra 2 timmar innan man har i lök/svamp, men jag tycker inte det behövs och har sällan tålamod att vänta så länge, haha!
Servera med tex blomkålsris eller blomkålsstomp.
11 comments
very good
Hej!
Kan man använda matlagningsvin alt alkoholfritt vin med bra resultat eller är det bättre att utesluta vin helt?
Ja det kan man säkert byta till! Går utmärkt att utesluta också, behöver man mer vätska kan lite buljong funka! 🙂
Bästa grytan, har lagat den många gånger, tack för bra recept!
Tack för ett fantastiskt recept, jag drömmer om den här grytan så god den var!
åh va härligt att höra, tack! 🙂
Är 2 dl vin all vätska?
Ja, står i receptet sen att man kan hälla på lite vatten 🙂
Såg två fina uppskrifter, som jag printade ut.
Det var hel kyckling och Högrevsgryta.
När jag har köpt min gryta, skall jag prova den, med receptena
Kan knappt vänta.
Anita
Ok mkt gott dan efter la jag i syltlökar som exra ! Hur bra som helst!
Nästa gång skall jag ge mig in på fläsklägg som du har rec på
Häsn Ritva??☝
Jag håller på detta gryta nu å skall ha ris till
det doftar vin å allt annat gott!
Jag återkommer när detta smakas av
Ritvajoutsela