Biskivier ala Tjockkocken

by Jessica

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore

Hej allihopa!

Fler än jag som ska se på Mello-finalen ikväll? Vi hade tänkt att ha gäster men maken har gått och blivit sjuk så det får bli bara vi istället.

Ville iallafall baka i ordning något LCHF-vänligt och gott till kvällen. Scrollade lite på instagram förut och såg en tjej som hade bakat vanliga biskivier, det är ju såååå gott så jag blev sjukt sugen!

Tänkte då att jag skulle slänga ihop en LCHF-variant istället. Inget för den som är tokstrikt men man behöver ju inte fika varje dag 🙂

Det finns massa LCHF-recept på biskivier men tyckte min variant blev riktigt bra!

Hyfsat enkla att göra också, behöver bara lite tid i kylen. Jag gjorde lite mindre varianter, men då kan man ju ta fler haha.

Ingredienser 8 st minibiskivier:
Bottnar:

150 g mandelmjöl (adlink)
1 msk fibersirap (adlink)
1 äggvita (spara gulan till smörkrämen)
en nypa vaniljpulver (adlink)

Gör såhär: Blanda till en smet, rulla små bollar, lägg på en plåt med bakplåtspapper och tryck till med fingrarna så det blir runda bottnar.
In i mitten av ugnen på 175 grader i ca 15 min.


Fixa gärna smörkrämen medan bottnarna är i ugnen. Bottnarna är klara när dom fått lite färg i på kanterna, se bild. Ta ut plåten, vänd kakorna och ställ åt sidan tills dom svalnat.

Ingredienser Smörkräm*:
100 g rumstempererat smör
0,5 dl sötning (tex Sötströ eller Nicks Use like sugar – adlink.)
2-3 tsk kakao
1-2 krm vaniljpulver

1 äggula
1 msk vispgrädde

Garnering: Ca 70 g mörk choklad, minst 70%.

*Mängden smörkräm räcker typ till dubbel mängd bottnar insåg jag i efterhand – så gör fler bottnar om ni är fler som ska fika – eller minska något på mängden smörkräm om du ej vill få över 😉

Gör såhär: Vispa ihop smör och sötning – tillsätt övriga ingredienser. Smaka av den – addera mer kakao om ni vill, jag hsr ganska lite i eftersom jag inte vitt att den smaken ska ta över. Ställ in kylen medan bottnarna svalnar.

När bottnarna svalnat – smeta på smörkräm på bottnarna, gärna med en matsked så är det lätt att runda till den som en kupol, ställ in i kylen igen så smörkrämen blir ordentligt kall, gärna minst 30 min.

Garnering: Dela chokladen i bitar, smält i micron eller i vattenbad på spisen. Jag brukar ha en liten bit smör (kanske 5-10 g bara) i men det är inget måste – smöret chokladen blir lenare i smak och får fin yta. Blanda runt chokladen när du smälter så den inte bränns.

Doppa biskivierna så chokladen täcker smörkrämen, ställ i kylen tills dom stelnat. Ta fram 5-10 min före servering.
Förvara i kylskåp (i en glaslåda) i några dagar eller frys in om du får över.

Smeten till bottnarna
Innan ugnen
Efter ugnen
När man vänder bottnarna. Denna sidan ska smörkrämen smetas på.
Fluffig kyld smörkräm
Släta till krämen lite med hjälp av en matsked
print

You may also like

Leave a Comment