Zucchinicannelloni med ricotta och spenat

by Jessica

Innehåller annonslänkar till Kitchentime

Hej allihop!

Hoppas ni har en fin sommar såhär långt oavsett om ni redan har semester eller om ni som mig väntar på att den ska börja. Vi kör sen semester i år och tar augusti ledigt. Under semestern ska vi både fira min 35årsdag och dotterns 4 årsdag. Tanken är lite minisemester runt om i Sverige och upptäcka fina platser.

Jag har bland annat bokat resa till Visby, har aldrig varit på Gotland så det är en dröm som går i uppfyllelse. Längtar! Har några härliga restaurang eller tips generellt i Visby så kommentera gärna.

Nog om det – nu blir det mat! Ett nytt vegetariskt recept som jag svängde ihop igår. Hade köpt ricotta på kort datum och funderade på vad jag kunde göra med det. Hade spenat i frysen och tänkte dom passar fint ihop. Detta blir en underbar fräsch sommargratäng, funkade även utmärkt att värma i matlådan idag på jobbet.

Ingredienser, ca 4 portioner

2 normalstora fasta zucchini (dom ska ej kännas mjuka)

Ricottaröran:

1 burk a 250 g Ricottaost (går att byta mot tex philadelphia)

500 g fryst spenat (tina och krama ur vätskan)

ca 1 dl vispgrädde

ca 250 g riven ost (jag blandade mozzarella, parmesan och gruyére)

salt, peppar, lite riven muskot

ev rivet citronzest från en halv citron (vi har detta zestjärn! – reklamlänk)

Tomatsåsen:

1 burk hela eller krossade tomater

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 msk tomatpuré

1-2 tsk sherryvinäger (alt balsamvinäger eller vitvinsvinäger)

salt, peppar, nån nypa sötning (valfritt)

1 klick smör, ca 15-20 g

valfria örter, men tex timjan och salvia är gott i tomatsås

Gör såhär:

Skiva 2 normalstora zucchinis tunt (gärna med mandolin – reklamlänk, är skivorna ”blöta” så badda av med hushållspapper)

Blanda 500 g tinad spenat (pressa ut vätskan) med 250 g ricotta, ca 1 dl grädde och den rivna osten, spara ca 100 g att toppa gratängen med. Smaka av ricottaröran med salt, peppar, ev lite muskot och lite citronzest.

I en stekpanna, fräs en hackad gul lök, 2 vitlöksklyftor, 2 msk tomatpuré och en burk hela/krossade tomater. Låt puttra ca 15 min, häll på en skvätt vinäger, salt, peppar, valfria örter och ev ett par nypor sötning. I med en klick smör som får smälta och smaka av tomatsåsen. 

Ta nu ett par msk av tomatsåsen i botten av en ugnsform. Klicka på ca en msk av ricottaröran på en zucchiniskiva och rulla ihop, ställ rullarna i formen med skarven inåt. Fortsätt tills formen är fylld av zucchinirullar. Häll på tomatsåsen och bred ut. Toppa med resten av den rivna osten (ev lite panko om man vill det också och inte äter enbart LCHF).

In i ugnen på 200 g i ca 35 min så zucchinin är tillagad men har lite tuggmotstånd och osten fått fin färg. Låt stå och svalna något innan ni hugger in!

På min instagram la jag upp en reel (videoklipp) på denna rätt under tillagningen. det hittar ni HÄR: http://Tjockkocken Instagram

.

print

You may also like

Leave a Comment