Innehåller annonslänkar
Uppdaterade länkar 2021-11-01
Pga bristen på Fiberhusk (märket är återkallat) i butik och online så har jag letat upp ett alternativ till er online HÄR (annonslänk)
Fiberhusk är bara ett skyddat namn, det är ett varumärke och är egentligen finmalda psylliumfrön, så andra märken går lika bra. Kolla på glutenfria hyllan i matbutiken efter malda psylliumfröskal / psylliumhusk,
Hej allihopa!
Bakade i ordning lite frukostbröd nu på morgonkvisten. Har sett ett recept för ostplättar florera på Instagram (orginalet verkar komma från http://instagram.com/majaslchf) och blev nyfiken. Inspirerades av hennes recept och modifierade efter egen smak. Blev riktigt goda, kommer nog göra en större batch idag och frysa in, kan vara bra att ha som macka, hamburgerbröd eller göra en minipizza av tex. Många användningsområden helt enkel och lätta att göra. De får heller inte den där ”äggiga” smaken som många LCHFbröd har.
Uppdatering 2016-01-19 och TIPS:
Jag bakar troligen dessa 2-3 ggr i månaden nu, alltid minst dubbel sats eftersom vi äter upp dom så fort! En riktig storfavorit. Dessa är även populäraste receptet på bloggen i dagsläget.
-Receptet går inte misslyckas med. Du kan ta i lite extra ost, lite extra frön eller extra philadelphia. Man kan även byta ut philadelphian mot creme fraiche tex.
-Bröden håller 5-7 dagar i kylskåp. Förvaras helst i en stängd matlåda.
– Går även bra att frysa. Om dom är frysta så prova rosta dom i brödrost eller låt ligga framme och tina.
- Blir smeten för lös? – Vispa äggen längre, Tillsätt lite extra ost, lite extra fiberhusk eller lite mer frön. Låt smeten ”svälla” några minuter dessutom innan du klickar upp den på en plåt.
- Blir smeten för tjock? – Tillsätt ett extra ägg (har man små ägg kan man alltid behöva ta ett till), Ta i 1-2 msk vatten eller klicka i lite mer philadelphia
Ostplättar ca 8-9 st platta bröd alternativt ca 6 st lite tjockare bröd.
4 normalstora ägg
3 msk philadelphia (annonslänk)
ca 4 dl riven ost (jag kör herrgård eller gouda oftast)
1,5 tsk bakpulver
1-1,5 msk Psylliumhusk (annonslänk)
2 msk linfrön* (annonslänk)
sesamfrön att toppa med
*kan bytas mot andra från, ni kan toppa med vilka från ni vill, men jag brukar köra svarta och vita sesamfrön.
Gör såhär:
Vispa äggen fluffigt med elvisp ett par min. Blanda i psylliumhusk, philadelphia, bakpulver, riven ost och linfrön. Blanda smeten väl.
Klicka upp på bakplåtspapper (ca 1,5 msk stora klickar) och toppa med sesamfrön eller andra valfria frön.
Stoppa in plåten i ugnen på 200 grader och kör ca 12-13 min beroende på hur er ugn är samt hur stora ni gör plättarna. Håll lite koll. Jag brukar köra 12-13 minuter. Vill man ha dom ännu mer välgräddade så kör 15 min, men inte för högt upp i ugnen så dom bränns.
När dom är klara ser dom ut såhär i platt format:
Och i lite fluffigare format:
87 comments
[…] Servera med aioli och ett gott bröd. Jag kör lite LCHF så jag åt med ostplättar från Tjockkocken. […]
Överraskande goda. Min smet blev lös. O de flöt ut. Kom på att det vore perfekt o göra en ända stor plätt och göra typ pannkaksrulle med skagenröra som en liten förrätt. Hade chiafrön i också.
Enligt ett annat tecept på dessa bröd står det att det är 1 kolhyderater per portion.
Hej! Testade idag och blev så glad. Äntligen ett recept på gott ”bröd” .
Tack 😀
Gör dessa nästan varje vecka 🙂 Så goda och mättande!
Gjorde dem idag när jag kom hem hungrig efter jobbet. Tog väldigt kort tid att göra och behövde inte vara inne i ugnen längre än typ 18 min för att få färg. Toppade med solrosfrön då jag inte hade sesamfrön hemma. Men vad som var riktigt fantastiskt var hur goda de blev – MUMS!
Hejsan. Ramlade in på din sida genom något inlägg på FB. Läser att du har linfrö i receptet på dina bullar och undrar om du vet att just linfrö utsöndrar arsenik vid upphettning. Kanske inte mycket, men en hel del och värt att tänka på om man gör brödet ofta och har barn i familjen. Du hittar säkert att läsa om det på nätet. Jag har läst det på flera ställen, men det var min svärdotter som uppmärksammade mig på det och uteslöt linfrön i alla former från deras hushåll. Annars är du väldigt duktig på matlagning. Kram på dig.
Jag brukar alltid byta linfrön till psylliumfrön i alla recept med linfrön
Jättegoda gjorde ikväll som hamburgerbröd kanon💪🏻👍
[…] https://www.tjockkocken.se/ostplattar/?fbclid=IwAR31Kdhhs8Dq8ngbIGx5afiM-VXZQh25t5hkD6gFJrTdgyjlYSax… […]
Hej ? jag gör dubbel sats av det där brödet och har kommit fram till att 250 gram(en hel påse) av ica basics rivna mozzarella funkar bäst, den är mild i smaken och vätskar inte så mycket. FYI ?❤
Hej
Jessica och ni andra som bakar ostplätta, vilka ostsorter brukar ni använda till den rivna osten? Jag brukar alltid hålla mig till milda ostar som när jag äter, men kanske det blir godare med mera smak, när man gör ostplätta.
Jag använder nästan alltid herrgårdsost efter som det är min favorit. Tycker det är godare med mild ost. Man kan blanda i lite prästost eller Västerbottenost om man vill ha lite mer smak, men skulle inte ta enbart det.
Hej! Hur många kalorier, protein, kolhydrater osv är det per bröd? Mvh Johanna
Det kan du själv lätt räkna ut med en kaloritabell. ?
Hej har någon smaksatt dessa med smak philadelfia eller liknande?
Jag strödde flingsalt på istället för frön. Gott 🙂
[…] Jag har provat att baka ostplättar, dom är faktiskt väldigt goda. Jag ska bara orka baka ? Här har ni receptet: https://www.tjockkocken.se/ostplattar/ […]
Kan man använda färdigriven ost, eller är det för mycket kolhydrater? Tycker att det är svårt att strimla oste…kanske det är lättare om man fryser osten?! 😉
Låt osten ligga framme och torka lite, sen mal den i mandelkvarn. Enkelt!
Super goda plättar. Jag brukar byta ut osten till en ost med smak tex soltorkade tomater. Blir jätte gott.
Går det att byta ut fiberhusk/psyllium mot något annat?
Jag bytte till pofiber. Funkade fint. Tog ca 4-5 msk pofiber ist! 🙂
Dina ostplättar är så otroooligt goda!! Gör alltid dubbelsats!
Testar dessa idag, de blev kanske en aning tjock smet, men jag tänkte aja de smällter ner, typ som när man bakar cookies eller liknande, efter jag stoppat in dem läste jag såklart att man skulle ta mer ägg. men jag hoppas de blir goda trots de blev tjockisar. haha. Kör inte lchf men ”kolhydrater byggde denna kropp” så försöker dra ner på det inte bröd pasta potatis, men har man alltid varit en brödfrukost ätare är det svårt att hitta annat.
Bakat ostplättarna, tyvärr hade jag bara grevéost och fick komplettera med flingsalt. Kräver nog Västerbottensost eller cheddar. Underbart goda!
går de att frysa? hur blir de dagen efter?
glöm det. bra om man läser hela texten haha
Det står i receptet 🙂 ja, går bra att frysa. Håller 5-7 dagar i kylskåp i en matlåda. Lika bra dagen efter, ta fram en stund innan du ska äta dom så är dom inte kylskåpskalla.
[…] har utgått från Tjockkockens recept men ändrat det så att det passar mig då jag inte äter […]
Idm
[…] har jag testat ostplättar som jag hittade recept på hos […]
Nu har jag gjort dessa ostplättar och är helnöjd, tack så mycket för receptet:)
[…] första receptet (det som tar lite längre tid) har jag hittat hos Tjockkocken men grundreceptet kommer nog ifrån Maja (@majaslchf på […]
[…] För originalrecept och massor med tips vad du ska göra om smeten blir för rinnig, för tjock, alternativa ingredienser etc besök Tjockkockens hemsida och sök på ostplättar eller så följer ni bara direktlänken här. […]
[…] Fluffiga och mättande mackor med bra tuggmotstånd. Inspiration har jag hämtat från Jessica men jag har gjort om receptet lite grann. Kanske blir detta dina frukost […]
[…] ühe rootslanna blogist seemnetega juusturataste retsepti, mis tundus nii ahvatlev, et kohe oli vaja järele proovida. Aga nagu mul kombeks on, kaldusin […]
Ser jättegoda ut! Men har ingen fiberhusk hemma! Va tror du om Psyllium? Det binder ju oxå vätska! Är 85% kostfiber, inga kolhydrater!
Psyllium och fiberhusk är ju samma sak 🙂
Psylliumskal = fiberhusk
Hej
Har inget fiberhusk hemma. Kan man använda mandelmjöl ?
Nej, mandelmjöl och fiberhusk har två olika funktioner och kan inte bytas mot varandra. Fiberhusk binder vätskan och får smeken att hålma ihop. Utan lär smeten flyta ut, men testa släng i mer ost.
Jag använde psylliumfiber det gick absolut lika bra
Älskar dessa!
Men innehåller inte bakpulver väldigt mycket kolhydrater? (1,5 tsk är ju väldigt lite… men ändå!)
Testa väga 1,5 tsk bakpulver. Den mängden blir ca 3 kolhydrater. Dela dom tre kolhydraterna på antalet bröd man gör.. man kan ej stirra sig blind på mängden kolhydrater utan alltid tänka ”vilken mängd använder jag” (dom inte samma resonemang med tex lösgodis..haha). Kryddor/ vi itlök mm innehåller väldigt mycket kolhydrater men om du räknar vad du faktiskt får i dig så är det näst intill 0.
Jättegoda??
Vilket bröd! det vattnas i munnen när man kollar på bilderna! det där ska jag prova någon gång!
[…] bakade jag lite också. Jag gjorde Tjockkockens Ostplättar som alltid är så goda. Jag gjorde även fröknäcke. Jag brukar använda Risentas Fröknäcke […]
[…] har gått bra idag med. Tog två ostplättar med ishavssallad och en kopp te i morse, sen två ägg och majonnäs vid halv tolv, och strax […]
[…] har gjort ostplättar (inspirerad av Tjockkocken) tidigare och de blir jättebra. Bröd i LCHF-kosten är ju annars inte så superbra, men dessa […]
[…] fasta fram till middagen och sedan påskmat. Jag testade faktiskt att för första gången göra Tjockkockens Ostplättar. Det var verkligen inte sista gången kan jag lova. Verkligen jättegoda. Västerbottensost på var […]
Är helt såld på dessa ostplättar? dom är helt gudomligt goda! Mums ?
[…] Detta blev en variant (lite mer matig) av mina populära ostplättar! […]
Supertack för tipset! Det blev perfekt för lata frukostar! )
Ok jag måste bara fråga för säkerhets skull, smakar det verkligen inte ägg? För jag absolut avskyr ägg (i alla dess former) men kan använda det i bakning som en ingrediens. Jag vet jag är jättekonstig ?
Det smakar inte egg! Det smakar mest ost! För att vara säker på att slippa ägg smaken så kan du ta en ost med smak!
[…] på ostplättarna kommer från Tjockenkocken, tänk på att inte göra för stora plättar gör då flyter de ihop med varandra, jag lär mig […]
Tack för suveränt recept. Min frukost med smör o ägg – mätt fram till lunch. Mulli mulli va gott !! Laddningen som står inne just nu har jag chiafrön i. Kul av variera frön.
Tack för ett beroende framkallande
Recept. Kan inte vara utan dessa goda ostplättar.
[…] Inspiration til opskriften har jeg fra Tjockkocken.se […]
Man kan verkligen lyckas med dessa goa Ostplättar.
Jag läste bara vilka ingredienser det skulle vara och blandade allt i en bunke och vispade. Sen läste jag hur man ska göra..
De blev hur som helst jättegoa. Tack för receptet. Nu ska jag prova fler.
Ja det är svårt och misslyckas med dessa. mäter aldrig längre utan slänger bara ner grejerna i en bunke:) haha!
Testade ostplättar för något år sedan som jag tyckte var sådär men dessa var jättegoda! Vet du ungefär hur mycket kolhydrater det är i varje? Tack för receptet!
ca 7 kolisar i hela smeten. så gör du 8-9 st så blir det mindre än en kolhydrat per bröd. 🙂
Hej! Har en liten fråga ? Tänkte baka dessa gudomliga plättar och undrar om det spelar nån roll om man har hela eller krossade linfrön i?
Din blogg är toppen bra ??
Kram Marie
Nej det spelar ingen roll, jag brukar dock helst använda krossade, men båda går bra 🙂 tack så hemskt mycket Marie!
Hej! De här ostplättarna kan jag inte vara utan! Jag kan längta till lördagsmorgonen när jag kliver upp, sätter på ugnen och ganska snart skickar in första plåten för gräddning! Sedan vaknar jag långsamt med kaffe och ostplättar! ?
Isf smör har jag oftast philadelfia på. Ofta lite ruccola. Gärna nymald svartpeppar. Ibland skinka eller skivat ägg toppas med majonnäs. Mums!
Kul att höra!! 🙂 Låter som en bra start på dagen
[…] Denna brunch går tokfort att göra och jag rekommenderar den starkt. Äggröra och bacon är ju en klassisker, speciellt för lchfare – ville därför lägga till något extra gott så det fick bli kantarellstuvning. Denna stuvning kommer jag göra fler gånger, funkar även att ha som tillbehör till kött (speciellt vilt) eller att ostgratinera i ugnen på tex en av mina ostplättar (recept har ni här: https://www.tjockkocken.se/ostplattar/) […]
[…] många rekommenderar Tjockkockens ostplättar. Efter en tid bestämde jag mig för att söka upp hennes recept och såg att det verkade busenkelt så igår gjorde jag slag i […]
vansinnigt goda äter dom varje morgon till frukost med kokt ägg o smör,,
Va roligt och höra! 🙂
Mina står i ugnen. Åh, vad spännande!!
Hoppas du gillade dom! 🙂
Dessa står i ugnen och det doftar ljuvligt. Ska bli smaskens att prova dessa.
Hej,
Funkar det att använda något annat istället för philadephiaost? Jag har bara creme fraiche hemma och är så sugen på att prova dessa som en överraskning till sambon som precis börjat med lchf och kommer vara vrålhungrig efter kvällskiftet.
Hej! ursäkta för sent svar. Det funkar med creme fraishe också, blir ingen större skillnad även om jag föredrar philadelphia. hoppas du testade! 🙂
Hej! Jag bakade om omgång ostplättar i dag, smakade en, och bakade bums en dubbel sats! Jättegoda! Jag brydde mig inte om den extra äggulan till den enkla satsen, tog 7 ägg till den dubbla. Tack för receptet 🙂
Kul att du tycker det! gör alltid dubbel sats nu för tiden, vi äter ju upp dom direkt 🙂
Hejsan angående fina ostplättar funkar det att frysa dom?
[…] Receptet till mina enkla ostplättar hittar ni HÄR […]
Det var det godaste jag ätit brödväg på länge
Va kul att höra, tack så mycket. Bakade nya imorse faktiskt 🙂
Hej
Kan man göra dessa i micro:)
Hur många kcal i hela smeten
Tack;)
Nej, skulle inte rekommendera att baka dessa i en micro, har aldrig provat men skulle nog inte göra heller när de går så fort i ugn. Jag räknar inte kcal så ingen aning. Du kan enkelt räkna ut innehållet själv inne på http://www.kostbevakningen.se genom att lägga in ingredienserna där 🙂
Godaste lchf-bröden jag testat hittills! Jag hade rysk yoghurt istället för philadelphia
[…] Som bröd använde jag mina ostplättar (recept hittar du här: https://www.tjockkocken.se/ostplattar/). […]