Tjockkocken
  • Hem
  • Recept
    • Alla Frukost Lunch Middag Smått & Gott Veckomenyer / Receptsamlingar
      Lunch

      Saffranskyckling

      2021-10-13

      Lunch

      Rostad tomat och zucchinisoppa

      2021-09-06

      Lunch

      Smörrostad vitkål med kantarell & västerbottenblomkålsrisotto.

      2021-09-05

      Lunch

      Lchf-Langos

      2021-07-26

      Frukost

      Microtoast

      2021-01-30

      Frukost

      LCHF Sesambagels

      2020-02-23

      Frukost

      Ostvåfflor / Chaffles

      2020-01-12

      Frukost

      Brödiga Vallmorutor

      2019-07-16

      Lunch

      Saffranskyckling

      2021-10-13

      Lunch

      Rostad tomat och zucchinisoppa

      2021-09-06

      Lunch

      Smörrostad vitkål med kantarell & västerbottenblomkålsrisotto.

      2021-09-05

      Lunch

      Lchf-Langos

      2021-07-26

      Middag

      Saffranskyckling

      2021-10-13

      Middag

      Rostad tomat och zucchinisoppa

      2021-09-06

      Middag

      Smörrostad vitkål med kantarell & västerbottenblomkålsrisotto.

      2021-09-05

      Middag

      Lchf-Langos

      2021-07-26

      Smått & Gott

      Äppelkaka med kolasås

      2020-10-05

      Smått & Gott

      Citron & Blåbärskaka

      2020-04-11

      Smått & Gott

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Smått & Gott

      Biskivier ala Tjockkocken

      2020-03-07

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 13

      2019-09-23

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 12

      2019-07-30

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 11

      2019-05-01

  • Min Viktresa
  • Vardagsliv
  • Kontakt

Tjockkocken

  • Hem
  • Recept
    • Alla Frukost Lunch Middag Smått & Gott Veckomenyer / Receptsamlingar
      Lunch

      Saffranskyckling

      2021-10-13

      Lunch

      Rostad tomat och zucchinisoppa

      2021-09-06

      Lunch

      Smörrostad vitkål med kantarell & västerbottenblomkålsrisotto.

      2021-09-05

      Lunch

      Lchf-Langos

      2021-07-26

      Frukost

      Microtoast

      2021-01-30

      Frukost

      LCHF Sesambagels

      2020-02-23

      Frukost

      Ostvåfflor / Chaffles

      2020-01-12

      Frukost

      Brödiga Vallmorutor

      2019-07-16

      Lunch

      Saffranskyckling

      2021-10-13

      Lunch

      Rostad tomat och zucchinisoppa

      2021-09-06

      Lunch

      Smörrostad vitkål med kantarell & västerbottenblomkålsrisotto.

      2021-09-05

      Lunch

      Lchf-Langos

      2021-07-26

      Middag

      Saffranskyckling

      2021-10-13

      Middag

      Rostad tomat och zucchinisoppa

      2021-09-06

      Middag

      Smörrostad vitkål med kantarell & västerbottenblomkålsrisotto.

      2021-09-05

      Middag

      Lchf-Langos

      2021-07-26

      Smått & Gott

      Äppelkaka med kolasås

      2020-10-05

      Smått & Gott

      Citron & Blåbärskaka

      2020-04-11

      Smått & Gott

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Smått & Gott

      Biskivier ala Tjockkocken

      2020-03-07

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 13

      2019-09-23

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 12

      2019-07-30

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 11

      2019-05-01

  • Min Viktresa
  • Vardagsliv
  • Kontakt
LunchMiddagRecept

Smörrostad vitkål med kantarell & västerbottenblomkålsrisotto.

av Jessica 2021-09-05

Hej alla,

Ja det går ju lite tid mellan de nya recepten nu. Men kul när man får feeling och lägger upp något nytt iallafall. Blir himla glad när ni delar recepten eller hör av er och har testat.

Vi tänkte utmana oss hemma nästa vecka och ha vegovecka. Vi gillar vego men är i perioder dåliga på det. Nu utmanade min kollega mig och såklart kör vi! Ni får hänga med på min instagram och se hur det går. Hoppas det blir några nya recept av det.

Smygstartade idag och svängde ihop denna rätt. Smörrostad vitkål (skulle kunna äta varje dag!) Och gjorde en risotto fast med blomkålsris. Smaksatt med kantareller vi fick av svärfars vän som hade ”plockat för mycket”, Västerbottenost och dill! Löjligt gott och bra bjudmat!

Ingredienser ca 4 port
Kål och tomater:
En bit vitkål, ca 300 g
Några körsbärstomater på kvist
Några klickar smör och olivolja
Salt, peppar

Risotton:
Ca 400 g blomkålsris (jag köper färdigrivet oftast)
1 schalottenlök
1 stor vitlöksklyfta
Ca 1-1,5 dl grädde
Ca 2 dl grönsaksbuljong (tärning i vatten)
Ca 300 g kantareller
0,5 kruka Färsk dill
Salt, peppar
En näve riven västerbottenost
En näve riven parmesan
Ev lite citronzest
En skvätt vitvinsvinäger
En klick smör till stekning

Gör såhär:
Sätt på ugnen på 200 g, klyfta kålen i lagom bitar, lägg på en plåt. På med lite olivolja och in i ugnen ca 25 min. Lägg då på tomaterna på plåten och klicka på smör på kålen. Kör 20-25 min till i ugnen – under tiden kan du börja med risotton.

Salta och peppra kålen och tomater när du tagit ut plåten från ugnen. Kålen är härligt söt och gyllene, då är den klar.

Koka upp vatten och buljong, ställ åt sidan. Hacka kantarellerna (lägg undan några hela att toppa med). Hetta upp en torr panna och lägg i svampen. Fräs ett par min på hög värme så dom vätskar av sig, salta och peppra kantarellerna.

Dra ner värmen på medelvärme och släng sen i hackad lök och vitlök i pannan med klick smör. Häll i blomriset och blanda runt fräs allt sammans i typ tre min.

I en kastrull eller liten stekpanna – koka upp grädden med ca 2 dl av buljongen, puttra så det tjocknar och häll sedan i vätskan över blomkålsblandningen. Smaksätt med lite hackad dill, en skvätt vitvinsvinäger, ev lite citronzest och ta av från plattan. Släng i osten (spara lite att toppa med) och blanda runt – det ska vara en krämig risotto, är den för torr ta lite extra grädde. Klart!

Lägg blomkålsrisotton på ett fat, toppa med rostad kål och tomater, lite extra kantareller och ost. Sen på med massa dill, salt och peppar – har du lite salta mandlar hemma så hacka och toppa med det. Så gott till kålen. Ät och njut!

print
blomkålblomkålsrisBlomkålsrisottoDillkålkantarellervegetarisktVegovitkål
0 kommentarer
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
Jessica

tidigare inlägg
Lchf-Langos
nästa inlägg
Rostad tomat och zucchinisoppa

Du kanske också gillar

Ugnsbakad torsk med tomater & fänkål

2020-03-18

Peanutbuttercups

2014-11-22
LCHF bounty

Tjockkockens bounty

2016-11-15

Tonfisk och Bacon-Pizza

2015-01-02

Halloumiburgare (vego)

2016-08-09

Inspiration till Fisktisdag

2016-09-27

Laxsushi

2014-11-20

Fajitas med Zucchiniwraps

2016-10-15

Ugnsrostad kyckling och brysselkål med smöraioli

2017-11-12

Enkel efterrätt; Mascarponekräm, chokladsås och färska hallon

2016-07-17

Lämna en kommentar Avbryt

Om Tjockkocken

Bakom namnet Tjockkocken hittar ni Jessica Nyholm, 34 år och bor i södra Stockholm tillsammans med min man och vår treåriga dotter. I bloggen hittar ni recept på ren och enkel mat inom lågkolhydratskost (LCHF/Paleo/Lowcarb/Glutenfritt) och jag experimenterar hela tiden för att hitta det som passar mig bäst utan pekpinnar eller hårda regler. Mat ska vara roligt och varierande! I bloggen finner ni även bilder och inlägg om min stora viktresa där jag startade på 220 kg (2011) och nu har gått ner halva min kroppsvikt. Min resa mot ett friskare liv helt enkelt, info om detta hittar ni i kategorin "Min viktresa".
Glöm inte följa mig på Instagram under namnet @tjockkocken och lagar ni mina recept uppskattar jag att ni taggar eller länkar till min blogg.

myTaste.se

Populära inlägg

  • Tjockkockens Ostplättar

    2015-01-04
  • Klassisk Högrevsgryta

    2016-10-09
  • Tjockkockens Chokladbollar

    2015-09-22
  • Ugnsbakat fläsklägg

    2016-10-22
  • Snackstips; Briepuffar

    2016-04-24
  • Facebook
  • Instagram
  • E-post
Footer Logo