Vegetarisk Stroganoff med aubergine & portobello.

by Jessica

Hej allihopa!

Här kommer äntligen ett nytt recept, nämligen ännu ett stroganoffvariant – en vegetarisk sådan.

Sedan tidigare har jag flera olika stroganoffvarianter här på bloggen bla klassisk Korvstroganoff, halloumistroganoff och biffstroganoff, men ville ha en en helt vegetarisk (lätt att göra vegansk också för dom som vill).

Vi äter en hel del vegetariskt nu och detta blev nog en ny favorit, lättlagat också så det passar en vardagskväll.

Hemligheten med att tillaga aubergine i en gryta såhär utan att den blir bitter ligger i hur den tillagas innan den åker ner i såsen. Hoppas ni vågar testa denna, verkligen något av det godaste jag lagat på länge!

Ingredienser ca 4 port.

400 g Aubergine (Jag hade två små eko)
1 normalstor gul lök
1-2 vitlöksklyftor
2-3 Portobello svampar (kan bytas till tex kastanjchampinjoner)
2 msk tomatpuré
1 tsk senap
2-3 dl grädde
0,5 tetra krossade tomater
1 tsk sötning (tex Ica sötströ)
1 tsk vinäger
salt, peppar, örtsalt/hermbamare, timjan

Smör/rapsolja till stekning

Gör såhär

Koka upp en kastrull med vatten, salta vattnet.

Dela auberginen på längden och skär i grova bitar – ca 3 bitar per längd så dom ej är för små. Lägg i vattnet och låt koka ca 7 min. Häll sedan av auberginen i ett durkslag och låt droppa av.

Under tiden – hacka lök och vitlök. I med lite olja i en stekpanna och fräs löken genomskinlig. Tillsätt tomatpuré, vitlök, dijonsenap, sötning och vinäger. Fräs på lök/tomatröran några min och slå sedan på krossade tomater och grädde. Krydda med salt (ev örtsalt/hermbamare), peppar och torkad timjan. Låt såsen puttra ca 10 min så den blir tjock och krämig.

Medan såsen tjocknar – strimla Portobellosvampen. Fräs svamp i en annan stekpanna med smör, timjan, salt och peppar. Det räcker med typ 2 min så svampen får lite stekyta. Lägg sen över svampen i stroganoffsåsen.

Ta nu auberginen som runnit av och svalnat lite – skär den i mindre bitar (typ halvmånar), fräs den snabbt i stekpannan med lite olja eller smör – lägg över i stroganoffsåsen, vänd runt försiktigt. Smaka av såsen – krydda mer om du behöver – sen är det klart!

Servera med tex blomkålsris, vitkålsris, vanligt ris för dom som vill, en grönsallad eller gott kålmos.

print

You may also like

Leave a Comment