Blomkålsgratäng ala ”Mac & Cheese”

by Jessica

IMG_20150813_203152

När jag var liten älskade jag pasta med ostsås/massor av ost – eller som amerikanarna äter mängder av, mac & cheese. Efter ha legat halvt däckad hela veckan efter en influensa så började jag få tillbaka aptiten i fredags och blev rejält sugen på denna barndomsklassiker. Ett problem är ju då att jag inte äter pasta, haha. Funderade på vad som skulle kunna funka och kom fram till att blomkål passar till det mesta. Hur skulle det kunna bli fel med massa cheddar?

Detta är en väldigt enkel rätt, passar att äta som den är –  eller som tillbehör till en bit kyckling/bacon/en god korv – ja nästan vad som helst. Jag åt enbart detta och lite grönsallad till. Barnsligt gott och ett perfekt sätt att ”lura” i barnen lite blomkål.

ca 4 portioner:

500 g blomkål delat i mindre buketter

350-400 g riven smakrik cheddar (jag använde kvibille, borde funka bra att ha hälften cheddar och hälften någon annan ost om man önskar)

1 ägg

2,5 dl grädde

2-3 tsk dijonsenap

2 tsk lökpulver

50 g smör

salt, svart- och vitpeppar.

 

Koka blomkålen aldente i saltat vatten, räcker med 3-4 min. Häll av vattnet och låt blomkålen ånga av en stund. Försök försiktigt pressa ur lite vätska med en kökshandduk och lägg blomkålen i botten av en ugnsform.

IMG_20150813_192632

Ostsås:

Nu är det dags för den krämiga ostsåsen. Börja med att vispa ihop grädde. senap (ta lite i taget), ägget, lökpulver. Smaka av med salt, vitpeppar och svartpeppar.

Smält smöret i en kastrull och droppa försiktigt i detta i gräddblandningen samtidigt som du vispar. Blanda runt ordentligt och häll sedan hela blandningen tillbaka i kastrull. Koka upp på låg värme så det inte bränns några min. Tillsätt lite cheddarost i taget (spara ca 50 gram att toppa gratängen med). Blanda ostsåsen noga så all ost smälder ihop och det bildar en krämig ostsås. smaka av om du behöver mer krydda/senap. Häll ostsåsen över blomkålen, toppa med sista cheddarn. In i ugnen på 200g i ca 25 min.

IMG_20150813_193739

Som med alla gratänger, låt den gärna stå 10-15 min efter ni tagit ut den från ugnen innan ni hugger in. Om ni orkar vänta dvs, haha.

IMG_20150813_201541

print

You may also like

Leave a Comment