Fredagsmiddag; Älgfärsbiffar med champinjonsås

by Jessica

IMG_20141121_185134

 

Fick gå hem tidigare från jobbet idag, känt mig hängig ända sen imorse och det blev bara värre under dagen. Hoppade av tunnelbanan i T-centralen för att handla och kände hur yrseln kom, tur man var hungrig så man ändå höll farten uppe. Väl hemma tänkte jag att jag skulle köra igång med middagen direkt, man måste ju äta om man ska piggna till. Vi hade en älgfärs i frysen som vi hade tinat upp, så planen var älgfärsbiffar!

Dessa biffar blev superbra och för att vara gjorda av en feberyr Jessica, så kan man nästan bli imponerad. Här ser ni ingredienserna för biffarna, självklart glömde jag dock ta fram eko-grädde och ha med på bilden, men ni kan väl låtsas att den står där…..ja precis, brevid äggen.

image(1)

3-4 portioner, ca 7 biffar.

500g svensk älgfärs (tinad eller färsk)

1 stor vitlöksklyfta

1 ekologiskt ägg

2-3 msk västerbottenost (beroende på hur mycket smak från osten du önskar)

1 msk chiafrön

3 msk ekologisk grädde

salt, peppar och timjan.

 

Lägg alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop med händerna, matlagning sker med kärlek och man ska inte vara rädd för att bli kletig. Arbeta ihop köttfärsen till en jämn och fin smet och forma till biffar.  Tryck gärna ner ett ”hål” i mitten av biffarna med tummen för att undvika att dom sväller upp som bollar när dom steks. Sätt sedan ugnen på 200 grader.

image(2)

Stek biffarna i smör 2-3 min på varje sida så att dom får lite stekyta men är råa i mitten. Lägg sedan biffarna i en ugnsform och ställ in i mitten av ugnen, sätt en timer på 15 min.

Medans biffarna är i ugnen kan du göra tillbehören. Här blev det riven blomkål och en hackad gul lök som jag stekte på i smör. Kryddade med salt, peppar och lite vitlökspulver.  Stekte detta tills det var mjukt, ca 8 min kanske.

Men man kan ju inte bara käka biffar och stekt blomkålsris tänker ni, helt rätt! Man måste ju ha SÅS.. eller måste och måste, men det är gott. Hackade upp ett gäng vanliga champinjoner och skogschampinjoner, stekte dessa i samma stekpanna som biffarna varit i. Slog på ca 2 dl grädde, 1,5 tsk dijon, en skvätt viltfond, timjan, en äggula, salt och peppar. Smaka av såsen och låt den puttra några minuter.

Resultatet blev en alldeles superb fredagsmiddag, blev mätt som tusan och pojkvännen älskade det. Fast han säger i och för sig att han älskar all min mat, antingen ljuger han, eller så har jag ändå lite talang. Jag väljer att tro på det sista alternativet. Iallafall, nu har febern brutit ut och jag ska kura upp i soffan med en kopp te, lite tända ljus och se på film. Håll tillgodo med middagsmaten och ha en fantastisk fredagkväll gott folk!

 

print

You may also like

Leave a Comment