Dagens husman; Råstekt kålrot, falukorv och ägg

by Jessica

Så enkelt och så gott! I fredags bjöd jag min lilla mamma på detta och hon tyckte det var perfekt som lunch. Man behöver rju inte alltid krångla till det med massa fint, utan vanlig hederlig husman är ju bland det bästa som finns!

Detta blev resultatet av lite lite rensande hemma, måste bli bättre på att använda det som finns i kylen och frys innan man köper nytt. Hittade en liten kålrot i kylen och en bit falukorv i frysen – perfekt!

Istället för falukorv kan man ju ta kassler, fläsk/bacon eller kanske portobellosvamp för vegetariskt alternativ.

Ingredienser, ca 2 portioner

Ca 200 g falukorv

Ca 300 g kålrot (oskalad)

1 liten gul lök

2 ägg

Ett par nävar grönt, tex grönkål

Smör till stekning

Salt, peppar, ev persilja att toppa med

 

Gör såhär

Skala och tärna kålrot och lök. Klicka i en klick smör i stekpannan och i med kålroten först eftersom den tar längst tid. Fräs på medelhög värme så den får bra stekyta i ca 10 min, blanda runt då och då så det inte bränns.

I med löken och sänk värmen, bryn på ytterligare 5-10 min tills löken är mjuk och kålroten känns klar, gör inget att den är lite aldente. Glöm inte salta och peppra!

Skiva falukorven och stek i en separat stekpanna, samt stek ett par ägg. Grönkål är ju en favorit hos mig, dessutom väldigt nyttigt – strimla den bara, ta bort den grova stammen, och fräs på hög värme i nån minut i lite smör eller olja. Salta och peppra även den.

Till detta gjorde jag en kall pepparrotssås, inget man behlbeh men det var gott! Den hann dock aldrig hamna på bild.

Kall pepparrotssås

2 dl creme fraishe

En skvätt citronsaft

Salt, peppar

Riven pepparrot eller pepparot på tub

Toppa ev med lite färsk eller fryst gräslök eller persilja

 

Gör såhär:

Häll creme Fraiche i en skål. Blanda i citron, salt och peppar. Gällande pepparot så är det en smaksak om ni vill ha lite sting g eller bara en hint av pepparot så ta lite i taget och smaka av. Toppa gärna såsen med lite persilja eller gräslök!

print

You may also like

Leave a Comment