Tjockkockens Shepard’s Pie

by Jessica

 

Har under ett tag nu varit sugen på att testa och göra en Shepards Pie, LCHF-vänlig såklart, och igår slog jag till.

Detta tar en stund att göra men är ganska enkelt, väldigt mättande och blir många portioner.

Jag svävade ut lite så denna innehåller lite mer kolhydrater pga morot och jordärtkocka – man kan givetvis minska mängden eller utesluta dessa ingredienser om man så önskar.

IMG_20160605_183529

Saknas på bilden; äggulor, vitlök och lagerblad.

Börja med att göra köttfärsen så att den kan stå och puttra. Hela receptet blir ca 6 portioner, dela om ni vill göra en mindre mängd.

Köttfärsröra, Ingredienser:

500 g fläskfärs*

500 g hjortfärs*

1 morot

1 stor gul lök

1 solo vitlök alt 2-3 vitlöksklyftor

4-5 msk tomatpuré

2-3 msk köttfond

Ca 1 tsk worcestershire sauce (kan uteslutas)

Salt, peppar

2 lagerblad (kan uteslutas)

Färsk timjan

Smör till stekning

*Färsen kan bytas mot blandfärs eller lamm. Hjortfärsen gav dock rätten en ”vild” smak och fläskfärsen kompletterade bra!

Gör såhär:

Hacka löken och finhacka eller riv moroten. Stek lök morot och vitlök i en djup gryta ett par min så att det får svettas i lite smör. Häll av lökblandningen på en tallrik vid sidan av.

I samma gryta, i med en rejäl klick smör och fräs hjort och fläskfärs tills den är nästan genomstekt. Krydda med svartpeppar och tillsätt lökblandningen, fond, tomatpuré, worcestershire, lagerblad, blanda runt ordentligt och tillsätt ca 1,5 dl vatten. Lägg i färsk timjan, ett knep är att knyta ihop en liten bukett med tex steksnöre, då är det lätt att plocka ut den så slipper man alla kvistar.

På med ett lock och låt puttra minst 30 min, gärna 45 min om ni har tiden.

IMG_20160605_190714

Rör om ett par gånger och kolla om mer vätska eller tex mer salt/peppar behövs. Köttfärsröran ska vara krämig men inte som en köttfärssås.

IMG_20160605_193320

Under tiden köttfärsröran puttrar så kan ni förbereda moset. Jag blandade blomkål, morot och jordärtkocka vilket gav det en väldigt len och lite jordig smak, mycket bra substitut för potatismoset man annars brukar ha. Här man man välja om man enbart vill ha blomkål för lägre kolhydrater eller enbart minska mängden på morot/jordärtskocka.

Blomkålsmos med en twist, ingredienser: 

1 blomkålshuvud, ca 700-800 g

250 g jordärtskocka

1 morot, ca 100 g

2-3 äggulor

30-50 g smör efter smak

Ca 100 g riven parmesan*

Salt, peppar

 

Gör såhär:

Skala jordärtkocka och dela i mindre bitar, skär även moroten i bitar. Koka upp en kastrull med vatten och i med jordärtskocka och morot. Salta vattnet lite. Låt koka ca 10-15 min så att dom börjat mjukna. Dela blomkålen i buketter och lägg i samma kastrull. Koka allt sammans i ytterligare 8-10 min så blomkålen känns mjuk nog att mosa. Häll av vattnet och låt ånga av ett par min.

I kastrullen, häll tillbaka blomkål/jordärtskocka/morot – klicka i smör, äggulor och i med parmesan. Mosa med stomp/elvisp/stavmixer. Smaka av med salt och peppar. Mosa till önskad konsistens, antingen helt slätt eller om man vill ha lite klumpar i moset, det är en smaksak.

IMG_20160605_194745

Häll över köttfärsröran i en form, platta till med en slickepott eller liknande. Klicka ut moset ovanpå och platta till ordentligt. Viktigt att moset täcker ända ut till kanterna så inte köttfärsen bubblar upp i ugnen. Kör lite mönster med en gaffel på toppen om vi vill och toppa med lite extra parmesan och in i ugnen på 200 grader i ca 20-25 minuter.

Låt formen stå och vila ca tio min innan ni hugger in så hinner rätten ”sätta” sig lite. Servera med lite grönt på sidan. Ät och njut!

IMG_20160605_195620

IMG_20160605_200147

IMG_20160605_202923

print

You may also like

1 comment

Maria 2016-06-13 - 10:04

Tack Jessica för ännu ett super recept. Serverade den till middag och alla nöjda. Lyckades lägga undan till matlåda imorgon.

Reply

Leave a Comment