Tjockkocken
  • Hem
  • Recept
    • Alla Frukost Lunch Middag Smått & Gott Veckomenyer / Receptsamlingar
      Lunch

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Lunch

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Middag

      Oxsvansgryta

      2020-10-26

      Recept

      Äppelkaka med kolasås

      2020-10-05

      Frukost

      LCHF Sesambagels

      2020-02-23

      Frukost

      Ostvåfflor / Chaffles

      2020-01-12

      Frukost

      Brödiga Vallmorutor

      2019-07-16

      Frukost

      Nötfria LCHF-sesamfrallor

      2019-06-28

      Lunch

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Lunch

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Lunch

      Kycklingbiffar med kantarellsås

      2020-07-29

      Lunch

      Ugnsbakad tomat och pestotorsk

      2020-07-15

      Middag

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Middag

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Middag

      Oxsvansgryta

      2020-10-26

      Middag

      Kycklingbiffar med kantarellsås

      2020-07-29

      Smått & Gott

      Äppelkaka med kolasås

      2020-10-05

      Smått & Gott

      Citron & Blåbärskaka

      2020-04-11

      Smått & Gott

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Smått & Gott

      Biskivier ala Tjockkocken

      2020-03-07

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 13

      2019-09-23

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 12

      2019-07-30

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 11

      2019-05-01

  • Min Viktresa
  • Vardagsliv
  • Kontakt

Tjockkocken

  • Hem
  • Recept
    • Alla Frukost Lunch Middag Smått & Gott Veckomenyer / Receptsamlingar
      Lunch

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Lunch

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Middag

      Oxsvansgryta

      2020-10-26

      Recept

      Äppelkaka med kolasås

      2020-10-05

      Frukost

      LCHF Sesambagels

      2020-02-23

      Frukost

      Ostvåfflor / Chaffles

      2020-01-12

      Frukost

      Brödiga Vallmorutor

      2019-07-16

      Frukost

      Nötfria LCHF-sesamfrallor

      2019-06-28

      Lunch

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Lunch

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Lunch

      Kycklingbiffar med kantarellsås

      2020-07-29

      Lunch

      Ugnsbakad tomat och pestotorsk

      2020-07-15

      Middag

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Middag

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Middag

      Oxsvansgryta

      2020-10-26

      Middag

      Kycklingbiffar med kantarellsås

      2020-07-29

      Smått & Gott

      Äppelkaka med kolasås

      2020-10-05

      Smått & Gott

      Citron & Blåbärskaka

      2020-04-11

      Smått & Gott

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Smått & Gott

      Biskivier ala Tjockkocken

      2020-03-07

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 13

      2019-09-23

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 12

      2019-07-30

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 11

      2019-05-01

  • Min Viktresa
  • Vardagsliv
  • Kontakt
MiddagRecept

Oxsvansgryta

av Jessica 2020-10-26

Inlägget innehåller annonslänkar

Hej allihop,

Dags för ett nytt recept, inte sant? Här kommer ett supertips för ruggiga höstdagar – en smakrik och fyllig oxsvansgryta.

Oxsvans köper du i köttdisken och finns inte alltid inne, men på de större matbutikerna går det oftast hitta. En väldigt bortglömd, nyttig och prisvärd styckdel. Den behöver tillagad under lång tid för att bli riktigt mör, så det passar på en helgdag när en gryta kan puttra i lugn och ro. Med oxsvans kan du göra soppa, grytor och även koka buljong på benen.

Själva grytan i sig är inte så avancerad, man kan tex ha en skvätt rödvin i eller krossade tomater – men här ville jag ha det så enkelt som möjligt.

Jag tillsatte även lite Gelatin från Nyttoteket (annonslänk) för att boosta grytan ytterligare, det är inget måste dock. Gelatinet är doft och smakfritt och kan användas i grytor, soppor, buljong eller bakverk.

Ingredienser, ca 4 portioner

Ca 1,5 kg oxsvans i bitar
3-4msk tomatpuré
2 lökar
3-4 vitlöksklyftor
2 morötter
3 selleristjälkar
Ca 1 l vatten
1-2 hönsbuljongtärningar
2 msk tamarisoya
1 msk gelatin nyttoteket (löses upp i hett vatten först)
3 lagerblad
1-2 msk vitvinsvinäger

Ev 1 tsk sötning (kan uteslutas)
Persilja, timjan
Salt, peppar

Olja till stekning

Gör såhär:

Bryn oxsvansbitarna runt om i en het gryta/gjutgärnspanna så köttet får bra stekyta. Salta och peppra, ta ur köttet och lägg åt sidan.

Hacka grönsakerna och fräs lök, morot, vitlök o selleri.

Klicka med tomatpure, lagerblad, vatten, persilja och timjan – rejält med örter ska det vara, soya och smula i buljongtärning. Blanda runt och häll på vatten. Lägg i köttet i grytan. Vattnet ska i princip täcka köttet. Puttra ca 3 h på medelvärme under lock. Känn med gaffel om köttet känns mört och släpper från benet, annars låt puttra 30 min till.


När det känns mört, lyft ut kött, separera från ben – det är lite kladdigt men då slipper man peta ut benen vid servering.

Medan du tar och rensar köttet från benen så låt såsen puttra och reducera lite. I med gelatin som du löst upp med lite hett vatten i en skål (gelatinet kan uteslutas helt.), ev vinäger (nån syra behövs) och ev sötning.

  • Frukost
  • Lunch
  • Middag
  • Min Viktresa
  • Okategoriserade
  • Recept
  • Smått & Gott
  • Vad Är LCHF?
  • Vardagsliv
  • Veckomenyer / Receptsamlingar

Smaka av såsen med salt och peppar. Lägg tillbaka köttet o låt puttra ca 30 min utan lock. Toppa gärna grytan med färsk persilja vid servering.

Ät med tex blomkål eller rotsellerimos (eller potatismos för er som äter det). Det hann bli mörkt innan maten var klar – därav lite mörkare bilder, men det kanske är okej.

Min underbara gjutjärnsgryta hittar ni förresten HÄR (annonslänk). ⬇️

print
grytaLångkokOxsvansOxsvansgrytaSöndagsmiddag
0 kommentarer
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
Jessica

tidigare inlägg
Äppelkaka med kolasås
nästa inlägg
Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

Du kanske också gillar

Söndagsmiddag: Baconlindad kalkonfilé med Rättikagratäng

2016-06-26

Inspiration till Fisktisdag

2016-09-27

Hjortskavspytt

2014-11-20

Halloumistroganoff (vego)

2017-09-14

Vitchokladmousse och citronmarinerade Jordgubbar

2015-03-24

Lasagne med smak av Grekland

2015-03-18

Snabbt middagstips; Köttfärspanna

2017-09-12

Halloumikebab !!!

2019-04-01
varma mackor lchf

Baconplättar

2015-12-12

Dagens tips: Ugnsrostat blomkålsris

2015-10-13

Lämna en kommentar Avbryt

Om Tjockkocken

Bakom namnet Tjockkocken hittar ni Jessica Nyholm, 34 år och bor i södra Stockholm tillsammans med min man och vår treåriga dotter. I bloggen hittar ni recept på ren och enkel mat inom lågkolhydratskost (LCHF/Paleo/Lowcarb/Glutenfritt) och jag experimenterar hela tiden för att hitta det som passar mig bäst utan pekpinnar eller hårda regler. Mat ska vara roligt och varierande! I bloggen finner ni även bilder och inlägg om min stora viktresa där jag startade på 220 kg (2011) och nu har gått ner halva min kroppsvikt. Min resa mot ett friskare liv helt enkelt, info om detta hittar ni i kategorin "Min viktresa".
Glöm inte följa mig på Instagram under namnet @tjockkocken och lagar ni mina recept uppskattar jag att ni taggar eller länkar till min blogg.

myTaste.se

Populära inlägg

  • Tjockkockens Ostplättar

    2015-01-04
  • Klassisk Högrevsgryta

    2016-10-09
  • Tjockkockens Chokladbollar

    2015-09-22
  • Ugnsbakat fläsklägg

    2016-10-22
  • Snackstips; Briepuffar

    2016-04-24
  • Facebook
  • Instagram
  • E-post
Footer Logo