Mjuk Saffranskaka LCHF

by Jessica

Hej!

Så här dagen före dopparedagen tänkte jag tipsa om denna mjuka Saffranskaka. Lättbakad och supergod. Använde mitt recept för mjuk pepparkaka som jag bara bytte smaksättning på. Blev supergott!

Detta skulle jag säga blir 8-10 bitar, servera med det lite vispad grädde och ev lite lingon – eller dela kakan och fyll med vaniljgrädde och toppa med grädde och bär – som en tårta.

Ingredienser,Mjuk Saffranskaka, LCHF

3 ägg

0,5 dl sötströ eller annan valfri sötning

2 dl mandelmjöl

2 tsk bakpulver

0,5 msk fiberhusk

1 påse saffran

1/3 tsk vaniljpulver

En nypa salt

75 g smör

ca 1,5 dl creme fraiche (140 g)

 

Gör såhär:

Ta fram 3 skålar.

Skål 1: Vispa ägg och sötning med elvisp, gärna några minuter så det blir en fluffig smet.

Skål 2: Blanda de torra ingredienserna, mandelmjöl, salt, vaniljpulver, bakpulver och fiberhusk.

Skål 3: Stöt saffranet i en mortel med en nypa sötning. Häll i det tillsammans med smöret i en kastrull och smält.

Vispa creme fraishe med en elvisp och tillsätt det smälta smöret. Vispa till en ljuvligt fast gul smet.

Häll nu i de torra ingredienserna och smör/creme fraishen i äggsmeten. Blanda runt med en slickepott eller liknande. Liksom vik ihop smeten så inte all luft försvinner. Smaka av smeten – om du tycker att du vill ha mer sötning så tillsätt det.

När smeten är jämt blandad så smöra formen, man kan även ”bröa” med lite mandelmjöl.

Häll i smeten och in i ugnen på 175 grader i ca 35-40 min. Känn med en sticka i mitten, stickan ska vara torr, låt stå några min till i ugnen om den är för blöt.

OBS täck med folie på slutet om du tycker den först bli för brun. Låt svalna innan ni hugger in.

print

You may also like

1 comment

Elvy 2019-02-27 - 16:32

Hej!

Provade denna idag och den blev jättegod!!! Tusen tack för receptet! 🙂

Reply

Leave a Comment