Tjockkocken
  • Hem
  • Recept
    • Alla Frukost Lunch Middag Smått & Gott Veckomenyer / Receptsamlingar
      Lunch

      Guldkyckling med myntablomkålsris

      2021-02-06

      Frukost

      Microtoast

      2021-01-30

      Lunch

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Lunch

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Frukost

      Microtoast

      2021-01-30

      Frukost

      LCHF Sesambagels

      2020-02-23

      Frukost

      Ostvåfflor / Chaffles

      2020-01-12

      Frukost

      Brödiga Vallmorutor

      2019-07-16

      Lunch

      Guldkyckling med myntablomkålsris

      2021-02-06

      Lunch

      Microtoast

      2021-01-30

      Lunch

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Lunch

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Middag

      Guldkyckling med myntablomkålsris

      2021-02-06

      Middag

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Middag

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Middag

      Oxsvansgryta

      2020-10-26

      Smått & Gott

      Äppelkaka med kolasås

      2020-10-05

      Smått & Gott

      Citron & Blåbärskaka

      2020-04-11

      Smått & Gott

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Smått & Gott

      Biskivier ala Tjockkocken

      2020-03-07

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 13

      2019-09-23

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 12

      2019-07-30

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 11

      2019-05-01

  • Min Viktresa
  • Vardagsliv
  • Kontakt

Tjockkocken

  • Hem
  • Recept
    • Alla Frukost Lunch Middag Smått & Gott Veckomenyer / Receptsamlingar
      Lunch

      Guldkyckling med myntablomkålsris

      2021-02-06

      Frukost

      Microtoast

      2021-01-30

      Lunch

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Lunch

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Frukost

      Microtoast

      2021-01-30

      Frukost

      LCHF Sesambagels

      2020-02-23

      Frukost

      Ostvåfflor / Chaffles

      2020-01-12

      Frukost

      Brödiga Vallmorutor

      2019-07-16

      Lunch

      Guldkyckling med myntablomkålsris

      2021-02-06

      Lunch

      Microtoast

      2021-01-30

      Lunch

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Lunch

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Middag

      Guldkyckling med myntablomkålsris

      2021-02-06

      Middag

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Middag

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Middag

      Oxsvansgryta

      2020-10-26

      Smått & Gott

      Äppelkaka med kolasås

      2020-10-05

      Smått & Gott

      Citron & Blåbärskaka

      2020-04-11

      Smått & Gott

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Smått & Gott

      Biskivier ala Tjockkocken

      2020-03-07

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 13

      2019-09-23

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 12

      2019-07-30

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 11

      2019-05-01

  • Min Viktresa
  • Vardagsliv
  • Kontakt
LunchMiddagRecept

Tjockkockens Västerbottenpaj

av Jessica 2015-06-21

 

Bilden ovan är från midsommar och togs av min vän Carro som jag hade bjudit hem på middag. Tyckte bilden såg så himla somrig ut!  Receptet för miniburgare hittar ni förresten här: http://www.tjockkocken.se/miniburgare-sliders/ och laxröran som serveras på fröknäcket på bilden hittar ni här: http://www.tjockkocken.se/enkel-laxrora/

Så till min fina västerbottenpaj. Detta var första gången jag testade att göra en och den blev superbra. Valde att ha nästan överdrivet mycket västerbottenost i bara för att det är så himla gott. jag använde en kakform med avtagbar kant – 23 cm diameter.

OBS – det går utmärkt att göra enbart fyllning, dvs en bottenlös paj. Smörj kanterna på formen och häll sedan i fyllningen. Detta går både snabbare och blir färre kolhydrater.

 

Pajbotten:

2 dl mandelmjöl

0,5 dl kokosmjöl

4-5 msk sesamfrön

1 msk kallt vatten

1 nypa salt

100g rumstempererat smör

1 äggula

 

Gör såhär:

Sätt ugnen på 175g. Lägg alla ingredienser i en matberedare och blanda ett par minuter tills smeten är slät. Tryck ut smeten i en kakform/pajform med avtagbar kant (gärna lite högre), smeten kommer inte räcka för att täcka mer än botten + ca 1-2 cm upp på kanterna, men fyllningen kommer gå högre upp. Tack vare att jag har så mycket västerbottenost i håller den ihop fint ändå. Ställ in paj/kakformen i frysen ca 10-15 min. Detta gör att pajskalet hållet ihop bättre när det sedan förgräddas. Stoppa in pajskalet i ugnen och förgrädda 9-10 min. Degen ska få lite färg men inte bli för gräddad. Ställ pajskalet åt sidan och låt svalna medan du gör fyllningen.

 

Fyllning:

ca 480 g Riven Västerbottenost (vi köpte en hel ost och rev ner den med matberedaren)

4 ägg

3 dl grädde

svartpeppar och ev lite salt.

Gör såhär:

Lägg den rivna osten direkt i pajskalet. Vispa ihop ägg och grädde med peppar och ev lite salt. Häll äggblandningen över osten. Ställ långt ner i ugnen i ca 25-30 min. Ta ut den när den fått fin färg, som nedan.

Låt pajen stå ca 30-60 min och svalna innan den äts. Den ska vara ljummen till rumstempererad för att smaka som bäst.

Goda tillbehör är färska räkor, hackad rödlök, min laxröra, fröknäcke och gräddfil/creme fraishe. Denna paj passar tex högtider som midsommar, kräftskiva eller som Eric säger ”Varje dag är en bra dag för västerbottenpaj”, haha.

IMG_20150619_163315

print

festmatpajpajvästerbottenostvästerbottenpaj
4 kommentarer
6
Facebook Twitter Google + Pinterest
Jessica

tidigare inlägg
Choklad & Kaneltryffel
nästa inlägg
Miniburgare / Sliders

Du kanske också gillar

Torskknyten och Blomkålsmos

2015-02-04

Baconlindad lammytterfilé, blomkålsrisotto och rödvinssås

2015-09-27

Varm kycklingsallad – Restfest!

2017-12-13

Kesofrutti / Keso ala malta

2016-05-31

Äppelkaka med kolasås

2020-10-05

Miniburgare / Sliders

2015-06-21

Ostfylld och baconfylld omelett

2015-07-17

Tapas – Mina favoriter!

2019-07-23

Fyllda champinjoner, fläskkotlett och örtsmör

2015-07-28

Biskivier ala Tjockkocken

2020-03-07

4 kommentarer

Anonym 2020-01-16 at 14:08

Den här pajen är godare än den med vmjöl supergod tack för receptet!!

Svara
Monika 2016-11-02 at 12:33

Hej. Testa att tillsätta purjolök, gul lök och vitlök som du hackat och svettat i lite smör. Det blir jättegott 🙂

Svara
Tjockkockens västerbottenostpaj | testlagat 2016-09-02 at 15:13

[…] För originalrecept, besök Tjockkockens hemsida och sök på klassiska köttbullar eller så följer ni bara direktlänken här. […]

Svara
Paula 2015-06-27 at 14:51

Denna västerbottenspaj ser så god ut, att jag måste prova den denna sommar. Kan redan tänka alla tillbehören som passar. Hittade till din sida genom tidningen Allt om LCHF. Du har verkligen varit duktig, som har kämpat dig ner i vikt så mycket. Själv har jag ännu 20-25kg kvar att få ner och ibland är det verkligen jobbigt och även fuskar med maten och även med kakor, så då går det så klart bakåt lite. Ha en bra sommar med familjen. Kram/Paula

Svara

Lämna en kommentar Avbryt

Om Tjockkocken

Bakom namnet Tjockkocken hittar ni Jessica Nyholm, 34 år och bor i södra Stockholm tillsammans med min man och vår treåriga dotter. I bloggen hittar ni recept på ren och enkel mat inom lågkolhydratskost (LCHF/Paleo/Lowcarb/Glutenfritt) och jag experimenterar hela tiden för att hitta det som passar mig bäst utan pekpinnar eller hårda regler. Mat ska vara roligt och varierande! I bloggen finner ni även bilder och inlägg om min stora viktresa där jag startade på 220 kg (2011) och nu har gått ner halva min kroppsvikt. Min resa mot ett friskare liv helt enkelt, info om detta hittar ni i kategorin "Min viktresa".
Glöm inte följa mig på Instagram under namnet @tjockkocken och lagar ni mina recept uppskattar jag att ni taggar eller länkar till min blogg.

myTaste.se

Populära inlägg

  • Tjockkockens Ostplättar

    2015-01-04
  • Klassisk Högrevsgryta

    2016-10-09
  • Tjockkockens Chokladbollar

    2015-09-22
  • Ugnsbakat fläsklägg

    2016-10-22
  • Snackstips; Briepuffar

    2016-04-24
  • Facebook
  • Instagram
  • E-post
Footer Logo