Tjockkocken
  • Hem
  • Recept
    • Alla Frukost Lunch Middag Smått & Gott Veckomenyer / Receptsamlingar
      Lunch

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Lunch

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Middag

      Oxsvansgryta

      2020-10-26

      Recept

      Äppelkaka med kolasås

      2020-10-05

      Frukost

      LCHF Sesambagels

      2020-02-23

      Frukost

      Ostvåfflor / Chaffles

      2020-01-12

      Frukost

      Brödiga Vallmorutor

      2019-07-16

      Frukost

      Nötfria LCHF-sesamfrallor

      2019-06-28

      Lunch

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Lunch

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Lunch

      Kycklingbiffar med kantarellsås

      2020-07-29

      Lunch

      Ugnsbakad tomat och pestotorsk

      2020-07-15

      Middag

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Middag

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Middag

      Oxsvansgryta

      2020-10-26

      Middag

      Kycklingbiffar med kantarellsås

      2020-07-29

      Smått & Gott

      Äppelkaka med kolasås

      2020-10-05

      Smått & Gott

      Citron & Blåbärskaka

      2020-04-11

      Smått & Gott

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Smått & Gott

      Biskivier ala Tjockkocken

      2020-03-07

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 13

      2019-09-23

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 12

      2019-07-30

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 11

      2019-05-01

  • Min Viktresa
  • Vardagsliv
  • Kontakt

Tjockkocken

  • Hem
  • Recept
    • Alla Frukost Lunch Middag Smått & Gott Veckomenyer / Receptsamlingar
      Lunch

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Lunch

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Middag

      Oxsvansgryta

      2020-10-26

      Recept

      Äppelkaka med kolasås

      2020-10-05

      Frukost

      LCHF Sesambagels

      2020-02-23

      Frukost

      Ostvåfflor / Chaffles

      2020-01-12

      Frukost

      Brödiga Vallmorutor

      2019-07-16

      Frukost

      Nötfria LCHF-sesamfrallor

      2019-06-28

      Lunch

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Lunch

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Lunch

      Kycklingbiffar med kantarellsås

      2020-07-29

      Lunch

      Ugnsbakad tomat och pestotorsk

      2020-07-15

      Middag

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Middag

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Middag

      Oxsvansgryta

      2020-10-26

      Middag

      Kycklingbiffar med kantarellsås

      2020-07-29

      Smått & Gott

      Äppelkaka med kolasås

      2020-10-05

      Smått & Gott

      Citron & Blåbärskaka

      2020-04-11

      Smått & Gott

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Smått & Gott

      Biskivier ala Tjockkocken

      2020-03-07

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 13

      2019-09-23

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 12

      2019-07-30

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 11

      2019-05-01

  • Min Viktresa
  • Vardagsliv
  • Kontakt
ReceptSmått & Gott

Nötfria choklad & zucchini brownies

av Jessica 2016-11-20
zucchinibrownies

Visst låter det märkligt, zucchini, i en kaka? Men det är faktiskt supergott. Tänk saftigheten som en morotskaka, men bara  lite färre kolhydrater. Denna variant är dessutom nötfri. Byter man ut det smälta smöret i kakan mot kokosolja så blir den istället även paleovänlig, byt även ägg mot äggersättning för att göra vegansk (välj då även vegansk choklad). Den går därför att variera för att passa de flesta. Detta var mitt första försök men det blev ett förbaskat gott och saftigt resultat. Denna smet går fort att svänga ihop iallafall, perfekt när sugen faller på!

Jag använde en vanlig ugnsform från Le Crueset då jag ej har någon bakform i bra storlek. Den form jag använde är ca 26 x 18 cm stor.

Choklad & zucchinibrownies, ca 8 st:

3 ägg

ca 0,5 dl sötning, tex sötströ eller sukrin (kan uteslutas)

ca 1 dl kokosmjöl

2 tsk bakpulver

1/2 riven zucchini (ca 200 g efter att ha pressat ur vätskan)

50 g mörk choklad, minst 70 %

50 g smör*

ev en nypa flingsalt

*Byt mot kokosolja för helt mejerifri

Gör såhär: 

Smält försiktigt choklad och smör i en skål, i vattenbad eller i micro. Blanda till en jämn smet och låt svalna något. I en annan skål, vispa ägg och eventuell sötning fluffigt i några min.

I en tredje skål, sikta ner kokosmjöl och bakpulver så det inte blir några klumpar. Riv zucchinin och pressa ut en del vätska med händerna, all vätska behöver inte bort utan det kör kakan saftig. Blanda zucchinin med kokosmjölsblandningen.

Häll över chokladsmöret och blanda runt mez zucchiniblandningen, smeten blir ganska tjock så blanda runt ordentligt. Vik nu ner choklad/zucchinismeten med de vipade äggen, blanda noga men försök inte pressa ut all luft ur äggen utan vik runt smeten tills den blandats jämt. tillsätt ev lite flingsalt.

Lägg bakplåtspapper i en ugns eller kakform, smörj pappret med lite smör/kokosolja, häll i smeten och ställ i mitten av ugnen på 175 g i ca 30-35 min (er ugn kanske är snabbare än min så håll lite koll). Känn efter med en sticka, kakan ska inte vara kletig när den är klar.

Låt svalna, dela i 8 bitar och ät som dom är, med lite vispgrädde/vispad kokosgrädde eller smörkräm och kokos.

Min smörkräm bestod rumstempererat smör, en äggula, lite vaniljpulver, sötning och lite kakao som jag vispade ihop, toppade med lite kokosflingor.

Ät och njut! Förvara i kylskåp några dagar, gärna i en glasburk eller stängd matlåda. Har inte testat att frysa dom men det borde gå bra.

smeten

 

img_2608

glutenfria brownies

zucchinibrownies

 

narbiold

brownies

print

brownieschokladkakaefterrättfikajulgodismejerifrittpaleozucchini
3 kommentarer
4
Facebook Twitter Google + Pinterest
Jessica

tidigare inlägg
Dagens frukosttips: Paprikabåtar
nästa inlägg
Mandelpanerad fisk med remouladsås

Du kanske också gillar

Tjockkockens Julfavoriter

2016-12-02

Salsiccia, smörstekt kål & gurkmajonnäs

2016-05-09

Mejerifri Kycklingfärssås

2016-08-22

Ost & skinkfylld fläskkotlett med rostad pumpapuré

2016-09-12

Fajitas med Zucchiniwraps

2016-10-15

Citronmarängpaj

2015-04-04

Falukorvsgryta med dill

2016-12-14

Äppelkaka med kolasås

2020-10-05

Knäckepizza

2015-11-08

Kålgratäng

2015-11-22

3 kommentarer

Frida 2017-06-14 at 15:51

Hur gör jag dem veganska?

Svara
Jessica 2017-06-14 at 16:01

@frida Du använder receptet ovan men byter chokladen mot vegansk choklad (brukar finnas i de flesta större eller välsorterade matbutiker) och byter äggen mot lämpligt äggsubstitut, tex chiaägg (chiafrön + vatten eller växtmjölk), no egg (produkt som finns att köpa i matbutiker) eller kikärtsspad (dvs spadet från en burk kikärtor). Mängden av de veganska varianterna får man nog prova sig fram på lite eller googla om det finns bra omvandlingstabell.

Svara
Frida 2017-06-21 at 16:10

Tack Jessica! Jag har provat med äggsubsititut en gång (annat grundrecept), men jag ska prova igen. Inte lätt.

Svara

Lämna en kommentar Avbryt

Om Tjockkocken

Bakom namnet Tjockkocken hittar ni Jessica Nyholm, 34 år och bor i södra Stockholm tillsammans med min man och vår treåriga dotter. I bloggen hittar ni recept på ren och enkel mat inom lågkolhydratskost (LCHF/Paleo/Lowcarb/Glutenfritt) och jag experimenterar hela tiden för att hitta det som passar mig bäst utan pekpinnar eller hårda regler. Mat ska vara roligt och varierande! I bloggen finner ni även bilder och inlägg om min stora viktresa där jag startade på 220 kg (2011) och nu har gått ner halva min kroppsvikt. Min resa mot ett friskare liv helt enkelt, info om detta hittar ni i kategorin "Min viktresa".
Glöm inte följa mig på Instagram under namnet @tjockkocken och lagar ni mina recept uppskattar jag att ni taggar eller länkar till min blogg.

myTaste.se

Populära inlägg

  • Tjockkockens Ostplättar

    2015-01-04
  • Klassisk Högrevsgryta

    2016-10-09
  • Tjockkockens Chokladbollar

    2015-09-22
  • Ugnsbakat fläsklägg

    2016-10-22
  • Snackstips; Briepuffar

    2016-04-24
  • Facebook
  • Instagram
  • E-post
Footer Logo