Tjockkocken
  • Hem
  • Recept
    • Alla Frukost Lunch Middag Smått & Gott Veckomenyer / Receptsamlingar
      Lunch

      Guldkyckling med myntablomkålsris

      2021-02-06

      Frukost

      Microtoast

      2021-01-30

      Lunch

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Lunch

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Frukost

      Microtoast

      2021-01-30

      Frukost

      LCHF Sesambagels

      2020-02-23

      Frukost

      Ostvåfflor / Chaffles

      2020-01-12

      Frukost

      Brödiga Vallmorutor

      2019-07-16

      Lunch

      Guldkyckling med myntablomkålsris

      2021-02-06

      Lunch

      Microtoast

      2021-01-30

      Lunch

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Lunch

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Middag

      Guldkyckling med myntablomkålsris

      2021-02-06

      Middag

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Middag

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Middag

      Oxsvansgryta

      2020-10-26

      Smått & Gott

      Äppelkaka med kolasås

      2020-10-05

      Smått & Gott

      Citron & Blåbärskaka

      2020-04-11

      Smått & Gott

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Smått & Gott

      Biskivier ala Tjockkocken

      2020-03-07

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 13

      2019-09-23

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 12

      2019-07-30

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 11

      2019-05-01

  • Min Viktresa
  • Vardagsliv
  • Kontakt

Tjockkocken

  • Hem
  • Recept
    • Alla Frukost Lunch Middag Smått & Gott Veckomenyer / Receptsamlingar
      Lunch

      Guldkyckling med myntablomkålsris

      2021-02-06

      Frukost

      Microtoast

      2021-01-30

      Lunch

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Lunch

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Frukost

      Microtoast

      2021-01-30

      Frukost

      LCHF Sesambagels

      2020-02-23

      Frukost

      Ostvåfflor / Chaffles

      2020-01-12

      Frukost

      Brödiga Vallmorutor

      2019-07-16

      Lunch

      Guldkyckling med myntablomkålsris

      2021-02-06

      Lunch

      Microtoast

      2021-01-30

      Lunch

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Lunch

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Middag

      Guldkyckling med myntablomkålsris

      2021-02-06

      Middag

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Middag

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Middag

      Oxsvansgryta

      2020-10-26

      Smått & Gott

      Äppelkaka med kolasås

      2020-10-05

      Smått & Gott

      Citron & Blåbärskaka

      2020-04-11

      Smått & Gott

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Smått & Gott

      Biskivier ala Tjockkocken

      2020-03-07

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 13

      2019-09-23

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 12

      2019-07-30

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 11

      2019-05-01

  • Min Viktresa
  • Vardagsliv
  • Kontakt
MiddagRecept

Baconlindad lammytterfilé, blomkålsrisotto och rödvinssås

av Jessica 2015-09-27

IMG_2303

OBS, recept på blomkålsrisotton uppdaterat 2016-01-16.

Har haft en sådan där sjukt trevlig helg så att man aldrig vill att den ska ta slut. Sen kommer ändå söndagkvällen och smyger runt hörnet. Det gör ändå inget, är väldigt taggad på veckan som kommer. Efter ha börjat nytt jobb i måndags (21/9) så är det just nu massor av grundutbildning att lära sig om alla avdelningar. Har blivit kundtjänstansvarig på ett bolag i finansbranchen och ser fram emot en spännande höst där. Väldigt härlig stämning på nya kontoret så tror jag kommer trivas bra även om allt just nu blir väldigt rörigt och småläskigt i början.

Bjöd över lite gamla kollegor igårkväll på tjejkväll. Massor av skratt, vin och god mat – bjöd på mina Miniburgare som uppskattades väldigt mycket. efter en sådan kväll blir man lätt lite sliten så dagen idag har mest spenderats hemma. Tog dock en härlig höstpromenad eftersom jag och sambon ändå behövde handla till dagens middag. Söndag är som sagt min dag att verkligen få briljera i köket och idag var inget undantag. Har gjort min blomkålsrisotto förut på lite annat sätt, men idag blev den ännu godare. Tror nya kollegorna kommer bli avundsjuka imorrn vid lunchen när man tar fram detta i matlådan!

IMG_20150927_182342

Ingredienser Blomkålsrisotto ca 4 portioner:

ca 600g rivet blomkålshuvud (två små eller ett normalstort)*

250-300 g hackad svamp (tex skogschampinjoner)

2-3 vitlöksklyftor

2-3 finhackade schalottenlökar

Ca 1 dl grädde

ca 150g riven parmesan eller peccorino

ca 4 dl hönsbuljong (alt grönsaksbuljong)

salt, peppar samt ev färsk timjan

ca 70 g smör

OBS, vill man så kan man byta ut lite av buljongen mot torrt vitt vin, följ receptet på samma sätt men kör ca 1,5 dl vin/2,5-3 dl buljong.

*TIPS: micra gärna den rivna blomkålen 3-4 min, låt svalna och pressa ut vätskan innan du börjar med risotton. Resultatet blir bättre då men det är inget måste.

*Tips 2: smaksätt gärna med lite fänkål, isåfall skär tunna klyftor av ca 1/2 fänkålsstånd (tror man mer finns det risk att det tar över all smak). Fräs fänkålen i smör några min i smör så den mjuknar och får lite färg först då den tar längre tid än tex blomkål. 

Gör såhär:

Koka upp vatten med en hönsbuljongtärning (jag använder ekologisk) och ställ åt sidan. Finhacka schalottenlök,vitlök och champinjoner och fräs i smör några min, salta och peppra och häll upp i en skål.

Stek sedan på blomkålen i samma stekpanna några min så den inte längre ser rå ut – snåla inte på smöret. Häll på ca 2 dl hönsbuljong. Låt puttra på ganska hög värme i ca 5-10 min, akta så det inte bränns bara. När vätskan nästan har kokat bort så tillsätt lökblandningen och svampen. Häll på resten av buljongen och låt puttra ca 5-10 min till. Tillsätt grädden och en rejäl klick smör under omrörning. Peppra rejält, tillsätt timjan, lägg i parmesanosten och smaka av om det behövs mer salt. Blanda runt och låt osten smälta på eftervärmen. Konsistensen ska vara krämig men inte rinnig.

Till detta serverade vi baconlindad lammytterfilé. Otroligt mört och väldigt enkelt.

IMG_20150927_183259

Ta fram köttet en stund innan tillagning så att det inte är kylskåpskallt. Två sådana här lammfiléer på ca 225 g styck blev 4 portioner. Peppra på båda sidor och lägg ev på några blad färsk timjan och rosmarin. Linda bacon runt (ca 4 skivor per filé) och lägg i en ugnsform. Kör på ca 175 g tills ni får rätt innertemp . Vi tog ut köttet när den stod på 58 grader då vi gillar lite medium rare – vilket tog ca 20 min bara. Låt köttet vila under folie medan du gör klart risotton och såsen.

Såsen svängde sambon Eric ihop. Jag har aldrig varit något fan av rödvinssås, men jag får nog säga att jag är det nu. Detta blev supergott! Vi hade fryst in lite rödvin som vart över för ett tag sedan. (perfekt just för att ta fram till såser eller grytor).

IMG_20150927_182835

Rödvinssås ca 4 port

ca 2 dl rödvin

1 lagerblad

en finhackad schalottenlök

en näve färsk timjan

några hela svartpepparkorn

ca 1,5 dl köttbuljong/fond – gärna hemmagjord, vi hade kvar i frysen från detta recept:http://www.tjockkocken.se/hjortlagg-i-skysas-smorstekta-kantareller-vitloksrostad-blomkal-och-smorkokt-lok/

ca 25-50 g smör beroende på smak

 

Häll upp rödvin och tillsätt schalottenlök, lagerblad, timjan och peppar som bilden ovan. Rödvinssåsen får reducera tills den börjar tjockna och då kan du tillsätta buljong/fonden. Låt den puttra några minuter och reducera ytterligare. Släng ner en liten klick smör i taget tills du fått rätt smak. Sila såsen och servera med blomkålsrisotton och lammytterfilén, sprinkla över lite hackad salladslök.

IMG_2301

print
blomkålBlomkålsrisottoLammRödvinssås
1 kommentar
1
Facebook Twitter Google + Pinterest
Jessica

tidigare inlägg
Tjockkockens Chokladbollar
nästa inlägg
Vanilj och limepannacotta med hallonsås

Du kanske också gillar

Gratinerad falukorv med blomkålsstomp

2016-05-16

Mandelpanerad fisk med remouladsås

2016-11-22

Härliga sommarmat; Sparrissallad med citron och dillmarinerad halloumi

2018-05-31

Dagens frukosttips: Paprikabåtar

2016-11-16

Prästostpaj

2016-06-19

Fredagsmys; Burgare och ”pommes” LCHF-style

2018-09-21

Kycklingburgare med extra allt

2019-07-20

Brunchklassiker: Eggs Benedict

2016-07-17

Blomkålsgratäng ala ”Mac & Cheese”

2015-08-16

Hjortfärsjärpar, krämig tzatsiki och varm blomkålssallad

2016-04-09

1 kommentar

Emelie 2015-09-29 at 14:15

Väldigt glad över att jag hittade hit till slut. Jag är en tjej som gått ner omkring 30 kilo tack vare lchf-kost, träning och ett nytt tankesätt. Men jag står fullständigt still och har hamnat i en rejäl svacka där jag liksom tappat tänket. Plötsligt, efter lång tid med lågkolhydrat som det mest naturliga i världen, har liksom vägen blivit tung att gå igen. Sakta, sakta har ett par kilon smugit sig på igen och jag är LIVRÄDD för att falla tillbaka i gamla, dåliga mönster. Svackan har hållit i sig ett tag efter en tuff tid i livet men det är först nu som jag verkligen börjar oroa mig för att inte hitta tillbaka.

Precis då, i rätt tid, dök din blogg upp i mitt flöde. Det är precis nu jag som mest behöver inspiration och mängder med tips på bra, enkel mat som inte nödvändigtvis måste vara ett ägg med en klick majonnäs. Och din inspirerade 15-veckorsutmaning också. Tack för det!

En liten frågade hade jag också – i de recept där du använder majonäs, gör du en egen då eller köper du en färdig? Vilken sort eller vilket recept använder du?

Svara

Lämna en kommentar Avbryt

Om Tjockkocken

Bakom namnet Tjockkocken hittar ni Jessica Nyholm, 34 år och bor i södra Stockholm tillsammans med min man och vår treåriga dotter. I bloggen hittar ni recept på ren och enkel mat inom lågkolhydratskost (LCHF/Paleo/Lowcarb/Glutenfritt) och jag experimenterar hela tiden för att hitta det som passar mig bäst utan pekpinnar eller hårda regler. Mat ska vara roligt och varierande! I bloggen finner ni även bilder och inlägg om min stora viktresa där jag startade på 220 kg (2011) och nu har gått ner halva min kroppsvikt. Min resa mot ett friskare liv helt enkelt, info om detta hittar ni i kategorin "Min viktresa".
Glöm inte följa mig på Instagram under namnet @tjockkocken och lagar ni mina recept uppskattar jag att ni taggar eller länkar till min blogg.

myTaste.se

Populära inlägg

  • Tjockkockens Ostplättar

    2015-01-04
  • Klassisk Högrevsgryta

    2016-10-09
  • Tjockkockens Chokladbollar

    2015-09-22
  • Ugnsbakat fläsklägg

    2016-10-22
  • Snackstips; Briepuffar

    2016-04-24
  • Facebook
  • Instagram
  • E-post
Footer Logo