Baconlindad lammytterfilé, blomkålsrisotto och rödvinssås

by Jessica

IMG_2303

OBS, recept på blomkålsrisotton uppdaterat 2016-01-16.

Har haft en sådan där sjukt trevlig helg så att man aldrig vill att den ska ta slut. Sen kommer ändå söndagkvällen och smyger runt hörnet. Det gör ändå inget, är väldigt taggad på veckan som kommer. Efter ha börjat nytt jobb i måndags (21/9) så är det just nu massor av grundutbildning att lära sig om alla avdelningar. Har blivit kundtjänstansvarig på ett bolag i finansbranchen och ser fram emot en spännande höst där. Väldigt härlig stämning på nya kontoret så tror jag kommer trivas bra även om allt just nu blir väldigt rörigt och småläskigt i början.

Bjöd över lite gamla kollegor igårkväll på tjejkväll. Massor av skratt, vin och god mat – bjöd på mina Miniburgare som uppskattades väldigt mycket. efter en sådan kväll blir man lätt lite sliten så dagen idag har mest spenderats hemma. Tog dock en härlig höstpromenad eftersom jag och sambon ändå behövde handla till dagens middag. Söndag är som sagt min dag att verkligen få briljera i köket och idag var inget undantag. Har gjort min blomkålsrisotto förut på lite annat sätt, men idag blev den ännu godare. Tror nya kollegorna kommer bli avundsjuka imorrn vid lunchen när man tar fram detta i matlådan!

IMG_20150927_182342

Ingredienser Blomkålsrisotto ca 4 portioner:

ca 600g rivet blomkålshuvud (två små eller ett normalstort)*

250-300 g hackad svamp (tex skogschampinjoner)

2-3 vitlöksklyftor

2-3 finhackade schalottenlökar

Ca 1 dl grädde

ca 150g riven parmesan eller peccorino

ca 4 dl hönsbuljong (alt grönsaksbuljong)

salt, peppar samt ev färsk timjan

ca 70 g smör

OBS, vill man så kan man byta ut lite av buljongen mot torrt vitt vin, följ receptet på samma sätt men kör ca 1,5 dl vin/2,5-3 dl buljong.

*TIPS: micra gärna den rivna blomkålen 3-4 min, låt svalna och pressa ut vätskan innan du börjar med risotton. Resultatet blir bättre då men det är inget måste.

*Tips 2: smaksätt gärna med lite fänkål, isåfall skär tunna klyftor av ca 1/2 fänkålsstånd (tror man mer finns det risk att det tar över all smak). Fräs fänkålen i smör några min i smör så den mjuknar och får lite färg först då den tar längre tid än tex blomkål. 

Gör såhär:

Koka upp vatten med en hönsbuljongtärning (jag använder ekologisk) och ställ åt sidan. Finhacka schalottenlök,vitlök och champinjoner och fräs i smör några min, salta och peppra och häll upp i en skål.

Stek sedan på blomkålen i samma stekpanna några min så den inte längre ser rå ut – snåla inte på smöret. Häll på ca 2 dl hönsbuljong. Låt puttra på ganska hög värme i ca 5-10 min, akta så det inte bränns bara. När vätskan nästan har kokat bort så tillsätt lökblandningen och svampen. Häll på resten av buljongen och låt puttra ca 5-10 min till. Tillsätt grädden och en rejäl klick smör under omrörning. Peppra rejält, tillsätt timjan, lägg i parmesanosten och smaka av om det behövs mer salt. Blanda runt och låt osten smälta på eftervärmen. Konsistensen ska vara krämig men inte rinnig.

Till detta serverade vi baconlindad lammytterfilé. Otroligt mört och väldigt enkelt.

IMG_20150927_183259

Ta fram köttet en stund innan tillagning så att det inte är kylskåpskallt. Två sådana här lammfiléer på ca 225 g styck blev 4 portioner. Peppra på båda sidor och lägg ev på några blad färsk timjan och rosmarin. Linda bacon runt (ca 4 skivor per filé) och lägg i en ugnsform. Kör på ca 175 g tills ni får rätt innertemp . Vi tog ut köttet när den stod på 58 grader då vi gillar lite medium rare – vilket tog ca 20 min bara. Låt köttet vila under folie medan du gör klart risotton och såsen.

Såsen svängde sambon Eric ihop. Jag har aldrig varit något fan av rödvinssås, men jag får nog säga att jag är det nu. Detta blev supergott! Vi hade fryst in lite rödvin som vart över för ett tag sedan. (perfekt just för att ta fram till såser eller grytor).

IMG_20150927_182835

Rödvinssås ca 4 port

ca 2 dl rödvin

1 lagerblad

en finhackad schalottenlök

en näve färsk timjan

några hela svartpepparkorn

ca 1,5 dl köttbuljong/fond – gärna hemmagjord, vi hade kvar i frysen från detta recept:https://www.tjockkocken.se/hjortlagg-i-skysas-smorstekta-kantareller-vitloksrostad-blomkal-och-smorkokt-lok/

ca 25-50 g smör beroende på smak

 

Häll upp rödvin och tillsätt schalottenlök, lagerblad, timjan och peppar som bilden ovan. Rödvinssåsen får reducera tills den börjar tjockna och då kan du tillsätta buljong/fonden. Låt den puttra några minuter och reducera ytterligare. Släng ner en liten klick smör i taget tills du fått rätt smak. Sila såsen och servera med blomkålsrisotton och lammytterfilén, sprinkla över lite hackad salladslök.

IMG_2301

print

You may also like

1 comment

Emelie 2015-09-29 - 14:15

Väldigt glad över att jag hittade hit till slut. Jag är en tjej som gått ner omkring 30 kilo tack vare lchf-kost, träning och ett nytt tankesätt. Men jag står fullständigt still och har hamnat i en rejäl svacka där jag liksom tappat tänket. Plötsligt, efter lång tid med lågkolhydrat som det mest naturliga i världen, har liksom vägen blivit tung att gå igen. Sakta, sakta har ett par kilon smugit sig på igen och jag är LIVRÄDD för att falla tillbaka i gamla, dåliga mönster. Svackan har hållit i sig ett tag efter en tuff tid i livet men det är först nu som jag verkligen börjar oroa mig för att inte hitta tillbaka.

Precis då, i rätt tid, dök din blogg upp i mitt flöde. Det är precis nu jag som mest behöver inspiration och mängder med tips på bra, enkel mat som inte nödvändigtvis måste vara ett ägg med en klick majonnäs. Och din inspirerade 15-veckorsutmaning också. Tack för det!

En liten frågade hade jag också – i de recept där du använder majonäs, gör du en egen då eller köper du en färdig? Vilken sort eller vilket recept använder du?

Reply

Leave a Comment