Bakad sötpotatis + tips på 2 vegetariska fyllningar

by Jessica

Här kommer ett snabbt tips på en smarrig lunch – nämligen bakad sötpotatis. Det är så enkelt och så gott! Detta passar kanske inte just LCHF men som jag sagt innan så äter jag inte enbart LCHF längre, detta är vegetariskt, glutenfritt och gott.

Det tar lite tid – välj därför inte så stora potatisar. Finns det bara väldigt stora i butiken så kan man halvera dom och baka halva sötpotatisarna i ugn helt enkelt.

Fyll med valfri röra eller bara en klick smör och salt. Jag tänkte däremot tipsa om två veganska fyllningar som jag testat i veckan. Favoriten är nog kikärtsröran om jag måste välja.

Men först, potatisen!

Bakad sötpotatis, 2 portioner

2 sötpotatisar

En liten skvätt raps eller olivolja

Salt

Gör såhär

Tvätta av sötpotatisen ordentligt så att skalet är rent. Torka skalet torrt med hushållspapper. Ta lite olja på skalet och smörj in hela potatisen, salta lite och picka hål i skalet med en gaffel – (minst 6-8 ST).

Lägg på ugnsgaller eller plåt och in i mitten av ugnen på 200 g tills potatisen är mjuk rakt igenom. För mig tog det ca 45 min – se storlek på min sötpotatis på bilden.Större sötpotatisar tar längre dock, så tips är som sagt att dela dom i halvor i så fall.

Ta ut sötpotatisen ur ugnen. Låt stå ett par minuter .så är den lättare att hantera (blir verkligen super varma). Skär ett snitt i mitten och ”öppna” upp potatisen. Insidan kommer vara ljuvligt orange, mjuk och underbart god! Innan du slänger i valfri röra så peta runt lite med en gaffel och dra loss innanmätet lite. Hugg in!

Kommer bättre bilder också, hade inte tänkt lägga upp recept så tog inga bra bilder.

Här nedan kommer tips på fyllningarna – en krämig kikörtsröra och en med avokadoröra och krispiga svarta bönor.

Enkel Kikärtsröra (vegetarisk, men lätt att göra vegansk)

1 tetra kikärtor (ca 230 g avrunnen vikt)

2-3msk majonnäs (helst hemmagjord, går att byta mot vegansk majonnäs)

1-2 msk Creme Fraiche/smetana (alt havrefraishe)

En näve hackad salladslök

Salt, peppar, paprikapulver

Gör såhär

Skölj kikärtorna noggrant och torka av dom lite lätt med hushållspapper så får man inte med så mycket vatten. Häll kikärtorna i en skål, mosa gärna ca 1/4 med baksidan av en gaffel. Man behöver ej mosa helt, bara trycka till dom lite.

Häll på majonnäs, Créme Fraiche och i med salladslök. Blanda runt och smaka av med salt, peppar och paprikapulver. Så enkelt, bara klicka i röran i sötpotatisen och toppa gärna med lite svartpeppar och salladslök.

Avokadoröra och krispiga svarta bönor

1 tetra svarta bönor (ca 230 g avrunnen vikt)

1 mogen avokado

Olivolja

En skvätt citronsaft

Salt, peppar, paprikapulver

Samt ev lite hackad rödlök att toppa med

Gör såhär:

Skölj bönorna noggrant och torka av dom lite lätt med hushållspapper så får man inte med så mycket vatten

Hetta upp en stekpanna, slå på en skvätt olja och släng i bönorna så dom täcker botten av stekpanna. Bönorna ska ej ligga på varandra utan vara lite utspridda. Stek på medelhög värme ca 2 min – du kommer höra att dom ”poppar” lite (tänk som popcorn) och spricker så insidan kommer ut. Då är dom klara. Blanda runt och krydda fort med salt, peppar och lite paprikapulver. klart!

Mosa avocado med en gaffel, slå på lite olja, citronsaft, salt (gärna örtsalt), peppar och blanda runt. I sötpotatisen – häll i lite bönor. Klicka på avokadoröran, toppa med mer bönor och ev lite rödlök. Så gott!

print

You may also like

Leave a Comment