Tjockkocken
  • Hem
  • Recept
    • Alla Frukost Lunch Middag Smått & Gott Veckomenyer / Receptsamlingar
      Lunch

      Guldkyckling med myntablomkålsris

      2021-02-06

      Frukost

      Microtoast

      2021-01-30

      Lunch

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Lunch

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Frukost

      Microtoast

      2021-01-30

      Frukost

      LCHF Sesambagels

      2020-02-23

      Frukost

      Ostvåfflor / Chaffles

      2020-01-12

      Frukost

      Brödiga Vallmorutor

      2019-07-16

      Lunch

      Guldkyckling med myntablomkålsris

      2021-02-06

      Lunch

      Microtoast

      2021-01-30

      Lunch

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Lunch

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Middag

      Guldkyckling med myntablomkålsris

      2021-02-06

      Middag

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Middag

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Middag

      Oxsvansgryta

      2020-10-26

      Smått & Gott

      Äppelkaka med kolasås

      2020-10-05

      Smått & Gott

      Citron & Blåbärskaka

      2020-04-11

      Smått & Gott

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Smått & Gott

      Biskivier ala Tjockkocken

      2020-03-07

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 13

      2019-09-23

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 12

      2019-07-30

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 11

      2019-05-01

  • Min Viktresa
  • Vardagsliv
  • Kontakt

Tjockkocken

  • Hem
  • Recept
    • Alla Frukost Lunch Middag Smått & Gott Veckomenyer / Receptsamlingar
      Lunch

      Guldkyckling med myntablomkålsris

      2021-02-06

      Frukost

      Microtoast

      2021-01-30

      Lunch

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Lunch

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Frukost

      Microtoast

      2021-01-30

      Frukost

      LCHF Sesambagels

      2020-02-23

      Frukost

      Ostvåfflor / Chaffles

      2020-01-12

      Frukost

      Brödiga Vallmorutor

      2019-07-16

      Lunch

      Guldkyckling med myntablomkålsris

      2021-02-06

      Lunch

      Microtoast

      2021-01-30

      Lunch

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Lunch

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Middag

      Guldkyckling med myntablomkålsris

      2021-02-06

      Middag

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Middag

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Middag

      Oxsvansgryta

      2020-10-26

      Smått & Gott

      Äppelkaka med kolasås

      2020-10-05

      Smått & Gott

      Citron & Blåbärskaka

      2020-04-11

      Smått & Gott

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Smått & Gott

      Biskivier ala Tjockkocken

      2020-03-07

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 13

      2019-09-23

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 12

      2019-07-30

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 11

      2019-05-01

  • Min Viktresa
  • Vardagsliv
  • Kontakt
LunchMiddagRecept

Bakad sötpotatis + tips på 2 vegetariska fyllningar

av Jessica 2018-06-09

Här kommer ett snabbt tips på en smarrig lunch – nämligen bakad sötpotatis. Det är så enkelt och så gott! Detta passar kanske inte just LCHF men som jag sagt innan så äter jag inte enbart LCHF längre, detta är vegetariskt, glutenfritt och gott.

Det tar lite tid – välj därför inte så stora potatisar. Finns det bara väldigt stora i butiken så kan man halvera dom och baka halva sötpotatisarna i ugn helt enkelt.

Fyll med valfri röra eller bara en klick smör och salt. Jag tänkte däremot tipsa om två veganska fyllningar som jag testat i veckan. Favoriten är nog kikärtsröran om jag måste välja.

Men först, potatisen!

Bakad sötpotatis, 2 portioner

2 sötpotatisar

En liten skvätt raps eller olivolja

Salt

Gör såhär

Tvätta av sötpotatisen ordentligt så att skalet är rent. Torka skalet torrt med hushållspapper. Ta lite olja på skalet och smörj in hela potatisen, salta lite och picka hål i skalet med en gaffel – (minst 6-8 ST).

Lägg på ugnsgaller eller plåt och in i mitten av ugnen på 200 g tills potatisen är mjuk rakt igenom. För mig tog det ca 45 min – se storlek på min sötpotatis på bilden.Större sötpotatisar tar längre dock, så tips är som sagt att dela dom i halvor i så fall.

Ta ut sötpotatisen ur ugnen. Låt stå ett par minuter .så är den lättare att hantera (blir verkligen super varma). Skär ett snitt i mitten och ”öppna” upp potatisen. Insidan kommer vara ljuvligt orange, mjuk och underbart god! Innan du slänger i valfri röra så peta runt lite med en gaffel och dra loss innanmätet lite. Hugg in!

Kommer bättre bilder också, hade inte tänkt lägga upp recept så tog inga bra bilder.

Här nedan kommer tips på fyllningarna – en krämig kikörtsröra och en med avokadoröra och krispiga svarta bönor.

Enkel Kikärtsröra (vegetarisk, men lätt att göra vegansk)

1 tetra kikärtor (ca 230 g avrunnen vikt)

2-3msk majonnäs (helst hemmagjord, går att byta mot vegansk majonnäs)

1-2 msk Creme Fraiche/smetana (alt havrefraishe)

En näve hackad salladslök

Salt, peppar, paprikapulver

Gör såhär

Skölj kikärtorna noggrant och torka av dom lite lätt med hushållspapper så får man inte med så mycket vatten. Häll kikärtorna i en skål, mosa gärna ca 1/4 med baksidan av en gaffel. Man behöver ej mosa helt, bara trycka till dom lite.

Häll på majonnäs, Créme Fraiche och i med salladslök. Blanda runt och smaka av med salt, peppar och paprikapulver. Så enkelt, bara klicka i röran i sötpotatisen och toppa gärna med lite svartpeppar och salladslök.

Avokadoröra och krispiga svarta bönor

1 tetra svarta bönor (ca 230 g avrunnen vikt)

1 mogen avokado

Olivolja

En skvätt citronsaft

Salt, peppar, paprikapulver

Samt ev lite hackad rödlök att toppa med

Gör såhär:

Skölj bönorna noggrant och torka av dom lite lätt med hushållspapper så får man inte med så mycket vatten

Hetta upp en stekpanna, slå på en skvätt olja och släng i bönorna så dom täcker botten av stekpanna. Bönorna ska ej ligga på varandra utan vara lite utspridda. Stek på medelhög värme ca 2 min – du kommer höra att dom ”poppar” lite (tänk som popcorn) och spricker så insidan kommer ut. Då är dom klara. Blanda runt och krydda fort med salt, peppar och lite paprikapulver. klart!

Mosa avocado med en gaffel, slå på lite olja, citronsaft, salt (gärna örtsalt), peppar och blanda runt. I sötpotatisen – häll i lite bönor. Klicka på avokadoröran, toppa med mer bönor och ev lite rödlök. Så gott!

print
BakpotatisKikärtorRöror/SåserSommarmatsötpotatisSvarta bönorVeganskvegetariskt
0 kommentarer
1
Facebook Twitter Google + Pinterest
Jessica

tidigare inlägg
Tjockkockens grillsallad
nästa inlägg
Krämig blomkålssallad med fänkål

Du kanske också gillar

Haricot verts puré & Lammracks

2016-07-04

Tjockkockens Snickers

2015-06-12

Miniburgare / Sliders

2015-06-21
LCHF bounty

Tjockkockens bounty

2016-11-15
ostkaka utan mandel

Tjockkockens lyxiga ostkaka

2016-12-04

Minipannkakor med chiasylt, grädde och smörstekt kanelmandel

2015-08-30

Panerad ostfylld kassler med ädelostsås

2017-10-02

Tjockkockens Moussaka

2017-09-12

Baconkycklinggryta – Snabbt middagstips

2015-04-23

Veckomeny nr 13

2019-09-23

Lämna en kommentar Avbryt

Om Tjockkocken

Bakom namnet Tjockkocken hittar ni Jessica Nyholm, 34 år och bor i södra Stockholm tillsammans med min man och vår treåriga dotter. I bloggen hittar ni recept på ren och enkel mat inom lågkolhydratskost (LCHF/Paleo/Lowcarb/Glutenfritt) och jag experimenterar hela tiden för att hitta det som passar mig bäst utan pekpinnar eller hårda regler. Mat ska vara roligt och varierande! I bloggen finner ni även bilder och inlägg om min stora viktresa där jag startade på 220 kg (2011) och nu har gått ner halva min kroppsvikt. Min resa mot ett friskare liv helt enkelt, info om detta hittar ni i kategorin "Min viktresa".
Glöm inte följa mig på Instagram under namnet @tjockkocken och lagar ni mina recept uppskattar jag att ni taggar eller länkar till min blogg.

myTaste.se

Populära inlägg

  • Tjockkockens Ostplättar

    2015-01-04
  • Klassisk Högrevsgryta

    2016-10-09
  • Tjockkockens Chokladbollar

    2015-09-22
  • Ugnsbakat fläsklägg

    2016-10-22
  • Snackstips; Briepuffar

    2016-04-24
  • Facebook
  • Instagram
  • E-post
Footer Logo