Krämig blomkålssallad med fänkål

by Jessica

Här kommer ännu ett hett tips på tillbehör för sommarens grillkvällar, nämligen en krämig blomkålssallad med fänkål. Tänk er som potatissallad, fast godare!

Detta passar utmärkt till tex grillad fisk eller kyckling – men passade även utmärkt till lite kall rostbiff som det fick bli ikväll. Riktigt brutal värme i Stockholm dag så jag orkade inte med varm mat, är ni fler som känner så?

Det smakar inte så mycket fänkål, men den ger hela röran lite extra kick. Gillar man inte fänkål så gör utan helt enkelt!

Krämig blomkålssallad med fänkål, ca 4 port

1 blomkålshuvud, ca 500 g

1 sats majonnäs (alt 2-2,5 dl köpt majonnäs)

4-5 stjälkar salladslök eller 1 liten rödlök

1/2 litet fänkålstånd

1-2 msk smetana eller creme fraishe (kan uteslutas för mejerifritt, men ger en lite syrligare smak)

0,5-1 tsk dijonsenap

En skvätt citronsaft

Salt, svartpeppar samt lite av ”dillen” från fänkålskvistarna

 

Gör såhär

Bryt upp blomkålen i mindre buketter. Koka upp vatten med salt (gärna örtsalt). I med blomkålen. Låt koka ca 2-3 min, bara så den blir lite mjukare men fortfarande har tuggmotstånd. Häll av vattnet, skölj blomkålen genast med kallt vatten och lägg upp den på hushållspapper så den får rinna av och svalna.

Medan blomkålen svalnar så gör själva röran. Finhacka salladslök och fänkål (är ni inte så förtjusta i fänkål så ta inte så mycket). Blanda salladslök, fänkål, majonnäs och smetana. Smaka av med dijonsenap, salt, peppar, citronsaft och fänkålsdillen (ni kan använda vanlig dill också).

När blomkålen svalnat, badda av den lite med hushållspapper för at  läggtbli av med onödig vätska, vänd sedan ner blomkplen i majonnäsröran och blanda runt lite försiktigt. Klart att avnjutas! Ikväll blev det med lite tomatsallad och rostbiff, enkelt och somrigt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

print

You may also like

Leave a Comment