LCHF Jordgubbstårta – perfekt till Midsommar

by Jessica

Igår svängde jag ihop en superenkel tårta, har av nån anledning vart sugen på jordgubbstårta ett tag. Är egentligen ingen tårtmänniska, men när det finns svenska jordgubbar så kan det ju vara gott.

Vanlig tårta kan jag hoppa över dock, så ville göra en LCHFvänlig. Det man måste vara införstådd med är att närmman bakar något utan vanligt socker och mjöl så kommer det ALDRIG smaka som originalet. Tror man det så blir man besviken. Jag valde att ha ytterst lite sötningsmedel i, så det smakar inte så sött av denna – utan bara fräscht och gott. Man slipper också uppsvälld mage och kunde unna sig både en, två och tre bitar haha.

Jag avskyr att baka egentligen, det är krångligt, man ”måste” följa recept och tar tid. Därför är de få bakverk jag har på bloggen väldigt enkla, passar bra för såna som mig – som inte kan baka.

Både jag och mannen tyckte iallafall detta blev gott, jag har även provat den idag och den är lika god idag. Som sagt, det blir ju inte som vanlig tårta med typ sockerkaksbotten – men en bra LCHFvariant.

Tjockkockens jordgubbstårta, ca 8 bitar

2 Tårtbottnar:

4 äggvitor
2,5 dl mandelmjöl
1 msk sötningsmedel (jag har Ica Sötströ)
1 tsk bakpulver

Fyllning/topping:

3 dl grädde

Ev 2 msk philadelphia

1 liter jordgubbar

1/2-1 tsk vaniljpulver

Ev 1-2 msk sötningsmedel (kan uteslutas)

Gör såhär:

Vispa äggvitorna med elvisp till ett vitt skum, det tar ett par min. Vänd ner mandelmjöl, sötning och bakpulver. Blanda runt snabbt. Ta fram en plåt och lägg på bakplåtspapper. Jag gned in lite smör på pappret för säkerhets skull så inte bottnarna skulle fastna.

Häll upp smeten i två högar på plåten och bred ut till 2 cirklar ca 1 cm tjocka. In i ugnen på 170 g i ca 15 min. Ta ut ur ugnen, låt svalna på galler.

Fyllning:

Rensa och dela jordgubbarna. Jag valde att ha hälften finhackade i mitten av tårtan, vill man så kan man ju mosa dom med en gaffel och blanda med grädde för att få lite Jordgubbsmousse att ha i mitten istället. Jag ska nog göra så nästa gång!

Vispa grädden ganska hårt, klicka ev i Philadelphia – den ger lite syrlighet, kan såklart uteslutas. Vispa ihop grädden med Philadelphia, sötningsmedel och vaniljpulver.

Montering:

Lägg en tårtbotten på ett fat, klicka på en rejäl klick av grädden och bred ut. På med jordgubbar, lägg på nästa tårtbotten, täck allt med grädde ,även kanterna och toppa med resten av jordgubbarna.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Här har jag vänt på bottnarna, på andra sidan är dom rätt bleka, men det spelar ju ingen roll i en tårta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

print

You may also like

2 comments

Lilli 2018-06-17 - 15:58

Gjorde den idag. Enkel och snabb att göra. Tilltalade även min smak. Tack för reseptet!

Reply
Christina GVA 2018-06-16 - 13:05

Jessica, stort tack!
Enkel och fin. Inte heller tårt person men denna ska jag prova med riktigt söta jordgubbar.

Reply

Leave a Comment