Tjockkocken
  • Hem
  • Recept
    • Alla Frukost Lunch Middag Smått & Gott Veckomenyer / Receptsamlingar
      Lunch

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Lunch

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Middag

      Oxsvansgryta

      2020-10-26

      Recept

      Äppelkaka med kolasås

      2020-10-05

      Frukost

      LCHF Sesambagels

      2020-02-23

      Frukost

      Ostvåfflor / Chaffles

      2020-01-12

      Frukost

      Brödiga Vallmorutor

      2019-07-16

      Frukost

      Nötfria LCHF-sesamfrallor

      2019-06-28

      Lunch

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Lunch

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Lunch

      Kycklingbiffar med kantarellsås

      2020-07-29

      Lunch

      Ugnsbakad tomat och pestotorsk

      2020-07-15

      Middag

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Middag

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Middag

      Oxsvansgryta

      2020-10-26

      Middag

      Kycklingbiffar med kantarellsås

      2020-07-29

      Smått & Gott

      Äppelkaka med kolasås

      2020-10-05

      Smått & Gott

      Citron & Blåbärskaka

      2020-04-11

      Smått & Gott

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Smått & Gott

      Biskivier ala Tjockkocken

      2020-03-07

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 13

      2019-09-23

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 12

      2019-07-30

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 11

      2019-05-01

  • Min Viktresa
  • Vardagsliv
  • Kontakt

Tjockkocken

  • Hem
  • Recept
    • Alla Frukost Lunch Middag Smått & Gott Veckomenyer / Receptsamlingar
      Lunch

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Lunch

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Middag

      Oxsvansgryta

      2020-10-26

      Recept

      Äppelkaka med kolasås

      2020-10-05

      Frukost

      LCHF Sesambagels

      2020-02-23

      Frukost

      Ostvåfflor / Chaffles

      2020-01-12

      Frukost

      Brödiga Vallmorutor

      2019-07-16

      Frukost

      Nötfria LCHF-sesamfrallor

      2019-06-28

      Lunch

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Lunch

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Lunch

      Kycklingbiffar med kantarellsås

      2020-07-29

      Lunch

      Ugnsbakad tomat och pestotorsk

      2020-07-15

      Middag

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Middag

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Middag

      Oxsvansgryta

      2020-10-26

      Middag

      Kycklingbiffar med kantarellsås

      2020-07-29

      Smått & Gott

      Äppelkaka med kolasås

      2020-10-05

      Smått & Gott

      Citron & Blåbärskaka

      2020-04-11

      Smått & Gott

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Smått & Gott

      Biskivier ala Tjockkocken

      2020-03-07

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 13

      2019-09-23

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 12

      2019-07-30

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 11

      2019-05-01

  • Min Viktresa
  • Vardagsliv
  • Kontakt
FrukostLunchRecept

Brunchklassiker: Eggs Benedict

av Jessica 2016-07-17

Idag är vår sista semesterdag för den här omgången så ville ha något riktigt gott till brunch. Vi har delat upp semestern i år så detta var omgång 1 av 3 kan man säga. Skönt att ha saker att se fram emot! Första veckan i augusti och förstå veckan i september är det dags för mer semester, då väntar efterlängtade resor till Budapest och Mallorca.

Iallafall, dagens brunch blev klassikern Eggs Benedict – utan bröd dock. Fungerade utmärkt att ha sparris som grund, väldigt fräscht och gott.

Detta har lite olika steg, men går ganska fort att göra och är mycket lättare än man tror.

Snabb Hollandaisesås, 2-4 portioner:

2 äggulor

200 g smält smör

Ca 2 msk citronsaft

Ca 1 tsk vitvinvinäger

Salt, svart/vitpeppar och lite hackad persilja

Gör såhär: 

Fick tips om att göra Hollandaisesåsen med stavmixer på Lesscarbs blogg. Det rekommenderas verkligen, supersmidigt! Lägg äggulor*, citronsaft och ca hälften av vinägern i en hög mixerskål. Häll det smälta smöret i en tunn stråle medans stavmixern är igång. Mixa lite upp och ner i skålen så börjar såsen tjocknar på bara nån minut. Häll över såsen i en skål och smaka av med salt, peppar och ev persilja. Tillsätt resten av vinägern om ni tycker det behövs, vinäger tar lätt över smaken så därför rekommenderar jag att ni bara mixar i hälften och smakar av innan mer tillsätts.

*Glöm ej spara äggvitorna i en burk i kylen, används inom några dagar tex till omelettwrap!

Förvälld sparris:

4-6 St per person är lagom. Använd gärna färsk sparris. Knipsa av den lite träiga bottnen. Koka upp en djup stekpanna med vatten, salta lite, tillsätt sparrisen och förväll ca 4-5 min. Sparrisen får djupt grön färg, blir tillagad men har fortfarande lite tuggmotstånd.

Rökt skinka: (kan även bytas mot tex kalkon eller lax)

Välj din favoritskinka, ett paket på 120 g räckte till mig och sambon att dela på. Rulla ihop skinkan och skär i strimlor.

Pocherade ägg:

Detta är något vi fortfarande är nybörjare på, men resultatet blir bättre för varje gång. Finns tusen tekniker så man får prova sig fram. 1-2 pocherade ägg per person räcker när nån har massor av andra tillbehör. Detta är även gott att toppa tex en somrig sallad med.

Koka upp en kastrull med vatten (gärna av större modell). Salta vattnet och slå på ca 1-2 msk ättika (vinäger går också men ättika brukar ge bättre resultat).

Knäck äggen försiktigt (ett i taget)i en liten skål/kopp. Virvla runt vattnet i kastrullen och lägg försiktigt i ägget. 2 minuter för ägget blir väldigt löst, 4 min mer fast – för oss är 3 min lagom för att få det krämigt.

Fiska upp äggen med en hålslev, doppa gärna ägget snabbt i kallt vatten så tillagningsprocessen avbrytsoch, lägg ägget snart på lite hushållspapper så inte tallriken blir blöt och servera sedan omgående. Om det är lite äggvita som inte sitter fast ordentligt i gulan så skär bort dom fula delarna.

IMG_20160717_113011

print
brunchhollandaisesåspocherat äggRöror/Såsersparris
3 kommentarer
1
Facebook Twitter Google + Pinterest
Jessica

tidigare inlägg
Svar på frågestunden
nästa inlägg
Enkel efterrätt; Mascarponekräm, chokladsås och färska hallon

Du kanske också gillar

Ugnsbakad torsk med tomater & fänkål

2020-03-18

Grillad Fläskytterfilé & Paprika med tomatsalsa och lime-vitlöksmajonäs

2015-05-07

Tacogratäng

2015-07-26

Gratinerad falukorv med blomkålsstomp

2016-05-16

Veckomeny 5

2015-09-07

Nötfria LCHF-sesamfrallor

2019-06-28

Dagens tips; Kantarellsmör

2016-10-24

Pizzaomelett

2015-12-17

Klassisk kasslergratäng

2016-04-20

Oxkind och portobello-risotto med tryffel

2015-01-19

3 kommentarer

Lisa 2016-08-11 at 22:44

När man lägger i ägget, ska man fortsätta virvla runt kastrullen hela tiden eller? Och ska kastrullen stå på plattan på värme eller ska man ta av den från plattan när ägget tillagas? 🙂

Svara
Tobbe 2016-07-21 at 10:46

Detta blev vår frukost idag 🙂
Men jag fuskade lite. Körde frysta harricotter istf sparris och vanliga kokta ägg istf pocherade. Gott och oerhört mättande med all hollandaisesås 🙂

Enda ändringen jag kommer göra nästa gång är att ha mindre citron i såsen. Tyckte citronen tog över lite för mycket.

Tack för idén och receptet! 🙂

Svara
Jessica 2016-08-17 at 10:04

Låter gott! Citron är alltid en smaksak, vissa vill ha mycket, andra mindre 🙂 man får ju prova sig fram!

Svara

Lämna en kommentar Avbryt

Om Tjockkocken

Bakom namnet Tjockkocken hittar ni Jessica Nyholm, 34 år och bor i södra Stockholm tillsammans med min man och vår treåriga dotter. I bloggen hittar ni recept på ren och enkel mat inom lågkolhydratskost (LCHF/Paleo/Lowcarb/Glutenfritt) och jag experimenterar hela tiden för att hitta det som passar mig bäst utan pekpinnar eller hårda regler. Mat ska vara roligt och varierande! I bloggen finner ni även bilder och inlägg om min stora viktresa där jag startade på 220 kg (2011) och nu har gått ner halva min kroppsvikt. Min resa mot ett friskare liv helt enkelt, info om detta hittar ni i kategorin "Min viktresa".
Glöm inte följa mig på Instagram under namnet @tjockkocken och lagar ni mina recept uppskattar jag att ni taggar eller länkar till min blogg.

myTaste.se

Populära inlägg

  • Tjockkockens Ostplättar

    2015-01-04
  • Klassisk Högrevsgryta

    2016-10-09
  • Tjockkockens Chokladbollar

    2015-09-22
  • Ugnsbakat fläsklägg

    2016-10-22
  • Snackstips; Briepuffar

    2016-04-24
  • Facebook
  • Instagram
  • E-post
Footer Logo