Brunchklassiker: Eggs Benedict

by Jessica

Idag är vår sista semesterdag för den här omgången så ville ha något riktigt gott till brunch. Vi har delat upp semestern i år så detta var omgång 1 av 3 kan man säga. Skönt att ha saker att se fram emot! Första veckan i augusti och förstå veckan i september är det dags för mer semester, då väntar efterlängtade resor till Budapest och Mallorca.

Iallafall, dagens brunch blev klassikern Eggs Benedict – utan bröd dock. Fungerade utmärkt att ha sparris som grund, väldigt fräscht och gott.

Detta har lite olika steg, men går ganska fort att göra och är mycket lättare än man tror.

Snabb Hollandaisesås, 2-4 portioner:

2 äggulor

200 g smält smör

Ca 2 msk citronsaft

Ca 1 tsk vitvinvinäger

Salt, svart/vitpeppar och lite hackad persilja

Gör såhär: 

Fick tips om att göra Hollandaisesåsen med stavmixer på Lesscarbs blogg. Det rekommenderas verkligen, supersmidigt! Lägg äggulor*, citronsaft och ca hälften av vinägern i en hög mixerskål. Häll det smälta smöret i en tunn stråle medans stavmixern är igång. Mixa lite upp och ner i skålen så börjar såsen tjocknar på bara nån minut. Häll över såsen i en skål och smaka av med salt, peppar och ev persilja. Tillsätt resten av vinägern om ni tycker det behövs, vinäger tar lätt över smaken så därför rekommenderar jag att ni bara mixar i hälften och smakar av innan mer tillsätts.

*Glöm ej spara äggvitorna i en burk i kylen, används inom några dagar tex till omelettwrap!

Förvälld sparris:

4-6 St per person är lagom. Använd gärna färsk sparris. Knipsa av den lite träiga bottnen. Koka upp en djup stekpanna med vatten, salta lite, tillsätt sparrisen och förväll ca 4-5 min. Sparrisen får djupt grön färg, blir tillagad men har fortfarande lite tuggmotstånd.

Rökt skinka: (kan även bytas mot tex kalkon eller lax)

Välj din favoritskinka, ett paket på 120 g räckte till mig och sambon att dela på. Rulla ihop skinkan och skär i strimlor.

Pocherade ägg:

Detta är något vi fortfarande är nybörjare på, men resultatet blir bättre för varje gång. Finns tusen tekniker så man får prova sig fram. 1-2 pocherade ägg per person räcker när nån har massor av andra tillbehör. Detta är även gott att toppa tex en somrig sallad med.

Koka upp en kastrull med vatten (gärna av större modell). Salta vattnet och slå på ca 1-2 msk ättika (vinäger går också men ättika brukar ge bättre resultat).

Knäck äggen försiktigt (ett i taget)i en liten skål/kopp. Virvla runt vattnet i kastrullen och lägg försiktigt i ägget. 2 minuter för ägget blir väldigt löst, 4 min mer fast – för oss är 3 min lagom för att få det krämigt.

Fiska upp äggen med en hålslev, doppa gärna ägget snabbt i kallt vatten så tillagningsprocessen avbrytsoch, lägg ägget snart på lite hushållspapper så inte tallriken blir blöt och servera sedan omgående. Om det är lite äggvita som inte sitter fast ordentligt i gulan så skär bort dom fula delarna.

IMG_20160717_113011

print

You may also like

3 comments

Lisa 2016-08-11 - 22:44

När man lägger i ägget, ska man fortsätta virvla runt kastrullen hela tiden eller? Och ska kastrullen stå på plattan på värme eller ska man ta av den från plattan när ägget tillagas? 🙂

Reply
Tobbe 2016-07-21 - 10:46

Detta blev vår frukost idag 🙂
Men jag fuskade lite. Körde frysta harricotter istf sparris och vanliga kokta ägg istf pocherade. Gott och oerhört mättande med all hollandaisesås 🙂

Enda ändringen jag kommer göra nästa gång är att ha mindre citron i såsen. Tyckte citronen tog över lite för mycket.

Tack för idén och receptet! 🙂

Reply
Jessica 2016-08-17 - 10:04

Låter gott! Citron är alltid en smaksak, vissa vill ha mycket, andra mindre 🙂 man får ju prova sig fram!

Reply

Leave a Comment