Svar på frågestunden

by Jessica

 

Hade ju frågestund här för ett tag sen och har faktiskt inte tagit mig för att besvara alla frågor än.Som vanligt när det ibland är känsliga ämnen att prata om så skjuter jag upp det, det är något jag behöver jobba på. Tro mig det är inte lät att öppna sig eller skriva personligt inför tusentals människor. Man riskerar alltid att bli dömd eller få elaka kommentarer, även om just jag mest brukar få väldigt fina ord från er läsare – DET UPPSKATTAS OTROLIGT MYCKET! Jag beklagar iallafall den sena återkopplingen, men har försökt knåpa ihop lite svar. Fick lite blandade frågor och många som liknande varandra och valde därför ut ett gäng olika att besvara. Om svaren uppskattas så får vi köra en ny frågestund längre fram. Det blir ett långt inlägg, så hoppas ni orkar läsa, men det kan vara en chans att lära känna just mig lite mer och inte bara mata ut recept. Bjussar ovan här på en bild från Midsommar!

FRÅGOR: 

1. Äter du fortfarande för att gå ner i vikt eller är det underhåll nu?

Jag äter inte längre för att gå ner i vikt just nu. Jag har känt mig nöjd över den resa jag gjort och vill att kroppen ska få chans att återhämta sig lite. Mitt fokus har varit på viktnedgång så långt jag kan minnas att jag just nu vill ha en break och njuta av livet. Mitt liv får inte handla om siffror på en våg längre – välmåendet är viktigast, oavsett vikt.  Jag har dock på senaste tiden insett att jag slappat lite extra mycket (speciellt över sommaren) och har tyvärr lagt på mig lite vätska igen. Lägsta vikten förra året var 97 kg. Idag pendlar jag mellan 100-102 ungefär beroende på om det är under/nära mens då jag brukar gå upp lite. Jag vill poängtera att dessa kilon i siffror INTE är anledningen att jag vill skärpa mig lite, utan att jag märkt av trötthet, sämre sömn och mindre ork än jag hade i höstas tex. Jag kommer göra ett ryck efter denna semestervecka – dock inte med strikt lchf då jag inte mår bra av det, men mindre fusk och mer motion helt enkelt! Håll er uppdaterade via min Instagram @tjockkocken.

2. Vad är ditt favoritrecept?

Oj, jag har många – men Ostplättarna, chokladbollarna och min Lasagne med Ostcreme måste nog vara i topp.

3. Hur åt du när du började med Lchf? Hur såg en dag ut? Hur många mål per dag åt/äter du?

Det är ju lite över 2 år sen jag började, även om första månaderna var lite fram och tillbaka. Träffade min sambo i den vevan och i början när vi dejtade blev det mycket annan mat också. Tillslut enades vi om att äta LCHF båda två, blev himla mycket lättare. Kan säga att jag övertalade honom med massa god matlagning!

Det har i princip sett likadant ut hela min LCHF-tid, men i början åt jag lite oftare. Jag äter oftast frukost,lunch,middag. På helgen blir det ibland bara brunch och middag. I början åt jag dock en del mellanmål, det kan jag fortfarande göra ibland men i mindre sträcka.  Jag som opererad kan inte riktigt följa de vanliga LCHFråden med ”ät när du är hungrig” och sen bara äta en gång dagen. Jag behöver kontinuerligt intag av kosten eftersom jag har mycket sämre upptag, främst av protein – vilket alla opererade har. Några förslag på mellanmål: 1 avokado, Kesofrutti med bär, en ostplätt med pålägg, makrill i tomatsås, ostrullar med bregott, några skivor salami, ölkorv mm. 

4. Hej! Å, va glad jag är att jag hittat din blogg. Vad jag förstår är du Gastric bypass op?
Gick det bra att gå över på LCHF? Vad jag förstår är det många som inte tål fett efter en sån op.

Det stämmer, jag är gastricbypass-opererad i januari 2012. Började med LCHF under början av 2014 – kroppen hade ju då hunnit läka. Anledningen att jag började med LCHF var att jag hade börjat gå upp i vikt igen, började i gamla vanor och åt alldeles för mkt kolhydrater/socker. Hann gå upp ca 9 kilo (hade innan dess även stått still drygt ett år för att jag åt fel). Märkte ganska fort att kroppen tycke om att slippa kolhydraterna och speciellt gluten, gick ner ca 30 kilo första 1-1,5 året med LCHF och fortsätter främst för kroppen mår bra av det!

Fett i kombination med kolhydrater – det pallar ej min opererade mage. Gluten gör mig dessutom uppsvälld och illamående efter operationen – får lätt dumping då. Dumping är när tarmen (nya magsäcken) inte hinner med riktigt, oftast att man ätit för fort/för mycket eller i mitt fall – för mkt kolhydrater. Man får hjärtklappning, svettningar, yrsel – första gången jag fick det trodde jag att jag skulle dö. Sedan jag började med LCHF har jag fått det enstaka gånger – då för att jag överätit eller gjort avsteg, dvs ätit socker i kombo med fett. Innan LCHF flera gånger i veckan. Jag klarar fettet bra, men i början får man vara försiktig. Alla är olika och jag rekommenderar att man provar sig försiktigt fram. Jag kan inte äta för strikt (tex äggfasta, under 10 kolhydrater/dagen mm) – då pallar inte magen. Men äter jag varierat, mycket grönsaker och försöker lyssna på kroppen går det bra.

Jag räknar inte men ligger uppskattningsvis på allt mellan 20-50 kolhydrater om dagen. LCHF eller lågkolhydratskost mår jag bäst av som kosthållning – inte som intensiv diet med konstant räknande.

5. Hur träffades du och din kärlek?

Vi träffades faktiskt via en dejtingsajt, Happypancake för att vara exakt. Vi pratade online och sedan via sms/telefon bara några dagar innan vi beslöt att träffas. På första dejten hade han köpt ett påskägg med godis till mig, han visste då inte att jag åt LCHF. Det hade precis vart påsk och jag jobbade den helgen, hade skojat om att jag inte skulle få nå påskägg som när man var liten. Det var så himla sött, kan säga att han haffade mig direkt! Tror ändå det var på typ 4-5 dejten som jag verkligen visste att han är killen för mig ❤ 18 maj förlovade vi oss dessutom, på vår 2 årsdag.

IMG_20160701_181350

                                                                                                                                                                                                                              Våra vackra ringar från Josefin Cummings ❤

6. Hur gör ni med kalas och fest! Fixar ni Lchf till alla eller gör ni olika?

Om det är vi som har fest/middag hemma då gör vi LCHF till alla. Enda gången jag gör något annat är om någon har allergier, annars får de äta min goda mat och det är alltid väldigt uppskattat!

Går vi bort till andra så vet vänner och familj vad vi äter, många frågar ”kan ni äta detta” och har dom planerat något man inte kan modifiera så erbjuder jag mig att ta med eget. Brukar även vara mer liberal om jag blir förbjuden. Kan tex äta lite frukt (Inga mängder) rotfrukter eller nöja mig med mindre fett (många är ju tyvärr fortfarande fettskrämda och våga ej använda gärdde, smör mm. I dom fallen blir det ju både att jag väljer bort tex kolhydrater som pasta och inte får något fett till – det löser jag med att antingen ha med mig mellanmål eller äter något innan/efteråt med fett. Ost/smörrullar brukar vara bästa boten för mig.

På fest brukar det alltid vara bra att vara förberedd och ta med nåt snacks, oftast nötter (salta mandlar) eller ölkorv/salami. På midsommar tex hade vi med oss det och höll oss därmed borta från chips/popcorn/ostbågar som stod framme.

7. Vad saknar du mest att äta från tiden innan LCHF? Gör du någonsin avsteg? Utesluter du mejerier/alkohol/sötningsmedel? Räknar/väger du din mat?

– Nybakat bröd, det saknar jag mest. Om jag gör avsteg är det oftast för att smaka på något gott bröd på tex en restaurang eller på semestern. Bakar ej sånt själv och köper aldrig i butik, klarar mig bra med ostplättarna 🙂

– Jag gör medvetna avsteg på tex semester. Att äta utanför är inget man ”råkar” göra. Jag är medveten om eventuella konsekvenser och väger för och nackdelar. Ibland skenar det iväg – men då är jag snabb och börjar på ny kula igen. Jag har inte ångest över avsteg eftersom det är ett aktivt val och ändå inte går att ångra i efterhand. Jag äter bra kost 95% av min tid skulle jag tro – så jag tror att lite avsteg (om det är värt det för en själv och man inte har ett beroende) inte kommer skada i det långa loppet.

Tex: Jag gör inte avsteg för en skogaholmslimpa – men kan göra det för en bit hembakat bröd på en restaurang i Belgrad.

Eller

Jag köper inte en bit prinsesstårta på Ica och trycker i mig, men jag kan äta en bit av nybakat apfelstrudel (äppelkaka) på ett mysigt café i Berlin.

– Nej jag utesluter inte mejerier. Försöker dra ner på grädde/cremefraishe mm på veckorna och äts det mer på helgerna. Smör och ost begränsar jag inte.

– Utesluter ej alkohol, älskar att kunna ta ett torrt glas Rosé på sommaren (Ecologica, Santa Ana och Mas Mellot är favoriterna). Dricker oftast bara eko-vin och sådana som innehåller mindre än 3 g socker/liter. Är jag på restaurang frågar jag efter torra viner med låg sötma. Håller mig borta från starksprit (mest för att jag blir för påverkad), öl och cider. Bubbel dricker jag gärna – satsa även där på ett med lägre sockerhalt!

– utesluter ej sötningsmedel, kan dricka tex funlight, lightläsk eller baka med Sötströ – med måtta dock. Försöker hålla mig så mkt ja kan till Xylitol, Stevia och Erytriol som är de mer naturliga sötningsmedlen – det är upp till var och en om man vill utesluta eller ej.  I lightläsk brukar det dock tyvärr vara annat skräp, men som sagt, i måttlig mängd tillåter jag mig själv det. Jag triggas inte av sötningsmedel, påverkar inte heller mitt blodsocker (får Inga blodsockerfall) och går ej upp av det.

8. Vad glädjer du dig mest åt att ha gått ned så mycket?

Min livsglädje. Jag trodde nog att livsgnistan var borta för gott när jag fick det där dödsbeskedet av läkaren för 5 år sen. ”Du kommer inte uppleva din 30 årsdag”. Nu sitter jag här, ca 1 månad kvar till födelsedagen – ca 120kg lättare, träffat kärleken i livet, hittat ett jobb jag trivs med och har äntligen börjat resa – hade aldrig varit på ett flygplan i vuxen ålder då, nu har jag x antal utlandsresor  bagaget och jag älskar att upptäcka nya ställen.

Jag låter mig prova nya saker, utan att vara rädd. Saker som fallskärmshoppning, gocart (fick ej plats förr), pistolskytte, åka på festival, gå på konserter, åka motorbåt (och kunna ha flytväst) bara vara spontan – det ger kvalitet!

Tar inget av det för givet och känner mig tacksam för det – varje dag!

IMG_20160628_214342

                                                                                                             Bild från ca 2 veckor sedan. Var i skärgården med kollegorna och åkte motorbåt – lyckan som uppstod när jag fick på mig flytvästen, det var en enorm känsla!

print

You may also like

3 comments

Anna 2019-10-27 - 16:48

Vilken fantastisk historia! Jag är djupt imponerad av din viktresa och vill tacka dig för att du delar med dig av både med- och motgångar. Du är en fantastisk inspirationskälla och ger andra hopp genom att visa att det går att förändra sitt liv!

Reply
Emma 2016-12-03 - 15:02

Hej! Så himla härligt att ha hittat hit! Jag känner igen mig; jag har också gjort en gastric bypass för några år sedan, jag har nu helt tappat det med sötsakerna, trycker i mig godis o allt vad godsaker heter. Blir så trött.. Men du verkade ha så himla goda recept o så himla härlig inställning, jag blir nog kvar här ett tag till och ska prata med min kille som gärna vill att vi ska köra lchf då han lyckats med det förr.
Kram o trevlig helg

Reply
Cecilia Sjukstugepoet 2016-07-12 - 11:42

Åh så fint att läsa! Jag tycker om dig av allt det jag läser! Älskar din avslappnade attityd till både viktminskning och LCHF. Det blir så lätt fanatiskt på ett sätt som får andra att känna sig misslyckade, men du utstrålar generositet och värme. Och att du så tydligt visar att du är okej med att väga som du (och jag!) gör nu är ett skönt statement mot smalhetshetsen som jag ser för mycket av.

Jag äter inte LCHF eftersom jag mått så dåligt de omgångar jag testat. Mår redan dåligt i min kroniska sjukdom, så inga försämringar är välkomna. Men maken äter kolhydratfritt, och jag blir glad av att se dina underbara matbilder, så jag är en trogen IG-följare.
Allt gott önskar jag dig!

Reply

Leave a Comment